Σε ρωτούν ακόμη τί φορούσες, τί δουλειά είχες εκεί και πώς το προκάλεσες.

Μιλούν για ‘σένα σε αίθουσες άδικών δικαστηρίων και σε δολοφονούν ξανά, καθημερινά, παίζοντας ένα συνεχές κυνηγητό υπεκφυγής με τις λέξεις, μιας και τις λέξεις, όπως και το γκλίτερ, τις φοβούνταν από πάντα, ενώ εσύ καθόλου.

Σου λένε πως πρέπει να χαμογελάς, να είσαι ευχάριστη, εμφανίσιμη, υγιής, και καλοπροαίρετη.

Σε αποκαλούν υστερική όταν αντιδράς που το όνομά σου στο στόμα τους μετατρέπεται σε «ψιτ», «κοριτσάκι», «κούκλα».

Σε κρίνουν όταν θηλάζεις σε δημόσιο χώρο, καθώς προσβάλλεις την αισθητική τους κι όταν δε θηλάζεις λένε πως είσαι ανεύθυνη και ανάξια μάνα.

Τους φαίνεται αστείο που ακόμη φοβάσαι να γυρίσεις μόνη σου στο σπίτι το βράδυ και υπερβολικό που αγχώνεσαι αν θα βγεις από το ταξί ασφαλής. Όταν οι ειδήσεις περί αλλεπάλληλων Γυναικοκτονιών έρχονται στα μεγάλα κανάλια, ξαφνιάζονται.

Ξαφνιάζονται επίσης με όλα τα «καλά παιδιά» που σε βίασαν και σε παρενόχλησαν, αλλά τα βάζουν με εσένα που δεν έφευγες «όσο ήταν ακόμη καιρός».

Photo: Μάριος Λώλος

Ονομάζουν ακόμη τη βίαιη παραβίαση του προσωπικού σου χώρου φλερτ και εσένα αχάριστη και άκαρδη που δεν ενδίδεις.

Αν ενδώσεις και σε σκοτώσουν, τότε σε ονομάζουν ένοχη.

Δεν ντρέπονται να σεξουαλικοποιούν την εθνικότητά σου, να αντικειμενοποιούν το σώμα και την ταυτότητά σου σου και να σε περιμένουν ανυπόμονα να φτάσεις ως προσφύγισα στα χέρια τους για να «σε περιποιηθούν».

Όταν στο γραφείο έρχονται απρόσκλητοι να σου εξηγήσουν τι δεν κάνεις σωστά πάνω στο δικό σου αντικείμενο, και αντιδράς, σε λένε υστερική. Μετά σε λένε ανεπαρκή. Κι όταν παραιτηθείς γιατί το πατρονάρισμα σε έχει εξουθενώσει, σε λένε αδύναμη και πάνε να πιούν μία μπύρα αγκαλιά με το μεγάλο τους προνόμιο.

Αποφασίζουν αν είσαι «αρκετά» γυναίκα, ή γυναίκα γενικώς, ανασκευάζουν τους ορισμούς όπως κρίνουν πως ταιριάζουν στην αισθητική τους και αν δεν ταιριάζεις στην περιγραφή, πολλές φορές σου επιτίθενται. Εφόσον σου επιτεθούν, σε καλούν στο δικαστήριο για να σε κατηγορήσουν.

Θεωρούν ανωμαλία το να φιλάς κορίτσια, και εξαγριώνονται γιατί, εφόσον σου αρέσει να φιλάς αγόρια, δεν θες να φιλήσεις αυτούς.

Το ηχηρό σου όχι το αλλάζουν με ένα χάπι βιασμού και τις κατηγορίες σου τις πνίγουν στα λεφτά του μπαμπά τους.

Βρίσκουν άπειρους ευφάνταστους χαρακτηρισμούς για όλα όσα θεωρούν πως δεν είσαι, και για όσα, όπως λένε, φταις που είσαι.

Μα στις 8 Μαρτίου σου παίρνουν λουλούδια, σου λένε «χρόνια πολλά» και σου χαρίζουν ένα υπέροχο ταξίδι ομορφιάς.

Τα χρόνια τα πολλά που μας εύχεστε αυτή τη μία ημέρα του χρόνου, μας τα στερείτε όλες τις υπόλοιπες ψυχικά, σωματικά, αδιάκοπα.

Στις 8 Μαρτίου δε θέλουμε λουλούδια, σοκολάτες, και κραγιόν. Αυτά, μας τα παίρνουν οι φίλες μας για να μας δώσουν κουράγιο κάθε που μας βλέπουν να αγωνιούμε έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, τους διαδρόμους των νοσοκομείων, τους τάφους των νεκρών μας αδελφών.

Στις 8 Μαρτίου μαζεύουμε τη δύναμή μας και την κάνουμε κραυγή για να αντέξουμε όλες μαζί το συλλογικό, αβάσταχτο τραύμα που η πατριαρχεία μας φορτώνει, για να μας θυμίζουμε το πλέον αυτονόητο: πως καμία δεν είναι μόνη και καμία δεν είναι η μόνη.

Στις 8 Μαρτίου δε σε θέλουμε δίπλα μας γλυκούλη να μας αγοράζεις πολύχρωμες τουλίπες. Σε θέλουμε σύμμαχο φεμινιστή, θέλουμε να δούμε το προνόμιό σου να αξιοποιείται αλληλέγγυα, θέλουμε να μας ακούς, να μας στηρίζεις, να πεις αυτά που πρέπει στους φίλους σου και αν δεν ακούν, να βρεις καινούριους φίλους.

Και αν δεν μπορείς να το κάνεις, τότε σήμερα, στις 8 Μαρτίου, θέλουμε να σιωπήσεις.

Γιατί σήμερα μιλάνε οι δικές μας φωνές που σκεπάζουν τις κατατρεγμένες, κυνηγημένες, βιασμένες, προδομένες, ματωμένες αδελφές και εαυτές μας.

Σήμερα που ξύνονται και πάλι τα τραύματά μας , η συλλογική μας τρυφερότητα γίνεται αγκαλιά και μας υπενθυμίζει πως έχουμε η μία την άλλη απέναντι στις τουλίπες της ντροπής.

Photo: Γιώργος Βιτσαράς

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]