Το Μπαγκλαντές υιοθετεί τη θανατική ποινή για τον βιασμό, έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων στη χώρα για τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ανισούλ Χακ, δήλωσε ότι την Τρίτη ο πρόεδρος θα εκδώσει διάταγμα, με το οποίο θα γίνει νόμος η σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Η δημοσιοποίηση βίντεο του ομαδικού βιασμού μιας γυναίκας προκάλεσε κύμα οργής στο Μπαγκλαντές τις τελευταίες ημέρες. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν αυστηροποίηση των ποινών, ταχύτερες δίκες για τους βιαστές και τον τερματισμό της κουλτούρας ατιμωρησίας στη χώρα. Έρευνα της εθνικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η γυναίκα στο βίντεο, που δέχθηκε επίθεση στη νοτιοανατολική επαρχία Νοακχαλίμ, έχει πέσει επανειλημμένα θύμα βιασμού και τρομοκρατίας. Οχτώ άνδρες συνελήφθησαν για την υπόθεση μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Η υπόθεση προκάλεσε παρέμβαση του ΟΗΕ, που έκανε λόγο για κοινωνικό και συστημικό μισογυνισμό στο Μπαγκλαντές.

Σε διαφορετική υπόθεση, μια άλλη γυναίκα φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, την προηγούμενη εβδομάδα, σε ξενοδοχείο στη βόρεια περιοχή Σίλχετ. Για αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν αρκετά μέλη της φοιτητικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος.

Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαγκλαντές αναφέρει ότι πέρυσι κατέγραψε περίπου 5.400 βιασμούς. Μόνο φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερες από 1.000 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 1/5 από αυτές αφορά ομαδικό βιασμό. Όμως, η οργάνωση τονίζει ότι τα ποσοστά καταδίκης είναι εξαιρετικά χαμηλά και πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται, επειδή οι γυναίκες φοβούνται ότι θα στιγματιστούν.

*Από το lifo.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια