Ο Νίκος Μεργιαλής είναι ο ιδρυτής και ερμηνευτής των Μουσικών Ιχνηλατών και μαζί με το Νέστορα Κόκκαλη (drummer) αποτελούν το βασικό κορμό που συνθέτει το συγκρότημα. Μετά από δύο δίσκους “Είμαι ό,τι δεν είμαι” (2008) και “Άρχισε να φυσά” (2011), σε στίχους και μουσική του Νίκου Μεργιαλή, η παρουσία του στη δισκογραφία επισφραγίζεται με το νέο δίσκο “Ζωής Ημερολόγια” που μόλις κυκλοφόρησε από τον “Μικρό Ήρωα”. Ιδιαίτερες στιγμές στο δίσκο αποτελούν οι φιλικές συμμετοχές των Βασίλη Καζούλλη, Γιάννη Μήτση και Παναγιώτη Μπερλή στα τραγούδια του Νίκου Μεργιαλή, ενώ περιέχονται και 2 μελοποιημένα ποιήματα από την ποιητική συλλογή της Μαρίας Παναγιωτίδου “Εικονοπλασίες”.

Στην, πάνω από δεκαετή πλέον, πορεία τους προστίθεται και ένας μεγάλος αριθμός εμφανίσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς και πολλές σημαντικές συνεργασίες (Μ.Πασχαλίδης, Δ.Τσακνής, Β.Παπακωνσταντίνου, Γ.Μήτσης, Ευγ. Δερμιτάσογλου), με αστείρευτη επί σκηνής ενέργεια που ξέρουν να μεταδίδουν τόσο άμεσα στο κοινό… Ο Γιάννης Μήτσης και ο Νίκος Μεργιαλής παρουσιάζουν ένα live εφ΄ όλης της ύλης με τραγούδια κυρίως δικά τους αλλά και άλλων δημιουργών, διασχίζοντας την ελληνική μουσική σκηνή σε μία μοναδική μουσική σύμπραξη.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Με τη μουσική άρχισα να ασχολούμαι από την παιδική μου ηλικία. Το οικογενειακό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα φιλόμουσο και κατά κάποιον τρόπο αυτό με επηρέασε. Στην εφηβική ηλικία πειραματίστηκα συμμετέχοντας σε γκρουπ (που συνήθως αποτελούνταν από σχολικούς φίλους). Οι Μουσικοί Ιχνηλάτες συγκροτήθηκαν το 2005 και το 2008 παρουσιάσαμε τον πρώτο δίσκο με τίτλο «Είμαι ό,τι δεν είμαι». Στην παρουσίαση του δίσκου συμμετείχε και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Στον δίσκο αυτόν που συμπεριλάμβανε 13 τραγούδια είχα γράψει μουσική και στα 13 και στίχους στα 12 (στο τραγούδι «τα παραμύθια του Ιούδα» στίχους είχε γράψει η Ν. Γουσοπούλου).Το 2010 παρουσιάσαμε μαζί με τους Μουσικούς Ιχνηλάτες τη 2η δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Άρχισε να φυσά» που περιείχε 11 τραγούδια με στίχους και μουσική δική μου. Η σύνθεση των Μουσικών Ιχνηλατών κατά διαστήματα άλλαξε. Ο κύριος κορμός σε δισκογραφία και live εμφανίσεις αποτελείται από Νέστωρ Κόκκαλη (τύμπανα) , Δημήτρη Νάσσιο (ηλ. κιθάρα) και Νίκο Μπλάνα (ηλ. μπάσο).

Mergialis 2

Νίκο πρόσφατα επέστρεψες δισκογραφικά με το άλμπουμ “Ζωής Ημερολόγια” (Μικρός Ηρωας) όπου ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες συμμετέχει και ο Γιάννης (Μήτσης). Μίλησε μας για αυτή τη δουλειά.
Επιστροφή πράγματι με νέο δίσκο και “πειραγμένο” ήχο σ’ αυτή τη νέα δουλειά. Που μπορεί να κούρασε παραπάνω από τις άλλες αλλά άξιζε τον κόπο. Δέκα νέα τραγούδια συμπεριλαμβάνει η νέα δουλειά που κυκλοφόρησε με την “Μικρός Ήρως” εκ των οποίων τα 8 σε στίχους και μουσική από εμένα και 2 μελοποιημένα ποιήματα της Μαρίας Παναγιωτίδου από τη συλλογή της “εικονοπλασίες”. Σ’ αυτή τη νέα δισκογραφική δουλειά συμμετέχει ο καλός μου φίλος Γιάννης Μήτσης , ο Βασίλης Καζούλης κ.α. Μια νέα πρόταση με φρέσκο – ανανεωμένο ηλεκτρικό ήχο. Από τις ζωντανές μας εμφανίσεις ανά την Ελλάδα εισπράτουμε θετικά μηνύματα από τον κόσμο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να αγαπάτε περισσότερο;
Όλα τα παιδιά σου τα αγαπάς το ίδιο. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο αναγκαστικά θα διάλεγα το «Ζωής Ημερολόγια».

Εν αρχή ην ο στίχος ή η μουσική για σένα;
Ο στίχος. Εάν δεν υπάρχει καλός στίχος δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να φτιάξω ένα τραγούδι. Εξάλλου δηλώνω “τραγουδοφτιάχτης” και όχι συνθέτης.

Τί μουσική ακούς; Υπάρχει κάποιο άλμπουμ που να ξεχώρισες μέσα στο 2015 αλλά και τις πρώτες μέρες του 2016 που διανύουμε;
Ακούω ό,τι έχει να κάνει κυρίως με την ελληνική ροκ σκηνή. Θεωρώ τον ελληνικό στίχο πολύ δυσκολότερο από τον αγγλικό.

Mergialis 1

Σε ποιο «ράφι» θα τοποθετούσες αυτό που κάνεις;
Δεν μ’ αρέσει να βάζω ταμπέλες στη δημιουργία. Όλα είναι «λαϊκά τραγούδια» εφόσον απευθύνονται στον λαό. Αλλά για προσανατολιστικούς λόγους στο είδος «ροκ – έντεχνο» (αν και δεν μ’ αρέσει ο όρος).

Διαδίκτυο και μουσική… Το πρώτο αποτελεί πια τον πομπό όπου φεύγει το «σήμα» της επικοινωνίας αν συνυπολογίσουμε και το καθόλου ή ελάχιστο οικονομικό κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση του;
Εντάξει ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο όπου δεν υπάρχει δεδομένο για τίποτα. Το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μας και αντικαταστεί παραδοσιακά μέσα. Όπως εφημερίδες, βιβλία, δισκους μουσικούς κ.λπ.

Ο Γιάννης Μήτσης, πρώην μέλος στα Ξύλινα Σπαθιά, και ο Νίκος Μεργιαλής από τους Μουσικούς Ιχνηλάτες ανταμώνουν στην σκηνή του ΓΥΑΛΙΝΟ UP STAGE την Πέμπτη 24 Μαρτίου.

Ζούμε σε μια εποχή όπου με ένα χαμηλό σχετικά μπάτζετ μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του (d.i.y) αλλά και να κυκλοφορήσει μόνος του μια δουλειά. Αυτή η ελευθερία αλλά και η ευθύνη που χρεώνεται ο δημιουργός είναι κάτι που ωφελεί τελικά;
Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία σ’ αυτή την «Ελευθερία». Σίγουρα ένας νέος καλλιτέχνης μπορεί από μόνος του να κάνει μία προβολή του έργου του όμως δεν θα είναι η ανάλογη προβολή από μία οργανωμένη εταιρεία. Από την άλλη …καταργήθηκε και αυτή η “ομηρία” και εξάρτηση των καλλιτεχνών από την επιλογή των εταιρειών. Παλαιότερα χωρίς την εταιρεία δεν μπορούσε ένας καλλιτέχνης να παρουσιάσει το έργο του. Τώρα μπορεί …με λιγοστή προβολή …αλλά μπορεί.

Στον αντίποδα του πράγματος «στεγάζεσαι» κάτω από την ομπρέλα δισκογραφικής εταιρείας από τις λίγες που ακόμα υπάρχουν στο μουσικό χάρτη. Θεωρείς ότι είσαι από τους «τυχερούς»;
Οι εναπομείνασες δισκογραφικές λειτουργούν βασιζόμενες στο μεράκι αυτών που έχουν απομείνει. Δεν μπορούν να παρέχουν προνόμια που παρείχαν σε παλαιότερες εποχές. Δεν υπάρχουν τα μπάτζετ για να συμβεί αυτό. Δεν μπορούν εξ ολοκλήρου να αναλάβουν μία παραγωγή όπως γινόταν παλαιότερα. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντική η συνδρομή της εταιρείας έστω και αν οι δυνατότητες πια είναι περιορισμένες.

Όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας καθημερινά ειδικά με το μείζον θέμα του προσφυγικού που παίρνει διαρκώς τεράστιες διαστάσεις κυρίως μετά τα τελευταία γεγονότα σας απογοητεύει, σας θυμώνει, σας πεισμώνει;
Στις περιπτώσεις που ο ελληνικός λαός φέρεται αλληλέγγυα προς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες με χαροποιεί. Στις περιπτώσεις που ένας λαός ξεχνάει ότι οι πρόγονοι μας έχουν βρεθεί στην ίδια και χειρότερη θέση και δυσανασχετεί με την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες με ξενερώνει.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου θα εμφανιστείτε στο Γυάλινο Upstage για μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Μίλησε μου για αυτή τη βραδιά…
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου θα είμαστε στην Αθήνα στο Γυάλινο Upstage με τον Γιάννη Μήτση για μία παράσταση. Σ’ αυτή τη βραδιά θα συμμετέχουν: Νέστωρ Κόκκαλης (τύμπανα), Δημήτρης Νάσσιος (ηλ. κιθάρα), Νίκος Μπλάνας (μπάσο), και την συναυλία θα ανοίξει ο Χάρης Γιούλης. Θα παρουσιάσουμε κυρίως τραγούδια της δισκογραφίας μας και κάποιων συνεργασιών.

Τα επόμενα σχέδια σας; Να περιμένουμε συνέχεια στις ζωντανές εμφανίσεις;
Οι ζωντανές εμφανίσεις δεν έχουν σταματήσει ποτέ για εμάς. Είναι το κυρίως μέσο μεταφοράς του έργου μας. Συντόμως θα έχουμε περιοδεία σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία κ.α. Καλή Αντάμωση!

Μουσικοί Ιχνηλάτες Official page

Πληροφορίες:
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016
Ώρα έναρξης: 22:00

Τιμές:
Είσοδος 10 ευρώ με μπύρα/ κρασί
12 ευρώ με ποτό
40 ευρώ φιάλη κρασί / 2 άτομα
80 ευρώ φιάλη ποτό / 4 άτομα

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage
Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη,
Τηλ. 210 9315 600

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//