Το τείχος που ορθώνεται απειλητικά για τον καθένα μας ξεχωριστά και συνολικά για το Ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, έχει για τούβλα ένα συνεχόμενο δανεισμό για μια μη παραγωγική και πλέον μη καταναλωτική κοινωνία.

Ζητήσαμε βοήθεια, μας τη δίνουν με το σταγονόμετρο και κάθε σταγόνα κοστίζει τόκο, ανεργία ακόμη και αίμα. Εδώ που φτάσαμε λοιπόν, πρέπει να κινηθούν τα κάτω – πάνω.

Μας έχουν κατηγορήσει πολλές φορές για τεμπελιά και καθισιό. Η παρούσα διάρθρωση της αντιμετώπισης – να περιμένουμε βοήθεια από Ευρώπη και το ΔΝΤ και εμείς να κάνουμε θυσίες δεν βγάζει πουθενά. Τέρμα οι θυσίες, πάμε στις πράξεις. Χωρίζουμε τον Ελλαδικό χώρο σε 3 «σκάλες». NUTS I – όλη η Ελλάδα, NUTS II – η Ελλάδα ανά περιφέρειες, NUTS III – οι Περιφέρειες ανά Δήμους.

Ξεκινάμε από κάτω, από το NUTS III επίπεδο, εκεί που ο δημότης – εσείς, εγώ, εμείς – έχουμε τον λόγο. Κάθε δήμος διοργανώνει ένα Festival Επιχειρηματικής Ιδέας και Καινοτομίας, βασισμένο στις ανάγκες και στις δυνατότητες του.

Ομάδες – στις οποίες ανήκετε εσείς, εγώ, εμείς – συνθέτουν την Ιδέα, το δικό τους πλάνο επιχείρησης, τη δική τους καινοτομία και ο διαγωνισμός ξεκινάει. Ένα «top-10» από τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες για τον δήμο προκρίνεται στο επόμενο επίπεδο, NUTS II.

Το «top-10» παίρνει ένα ποσοστό επιδότησης (ίσως 20%) ή κάποιο σταθερό ποσό ως βραβείο από τον NUTSIII διαγωνισμό. Επιπλέον, μια Faster Truck διαδικασία που θα δώσει προτεραιότητα και μειωμένη γραφειοκρατία στην χορήγηση άδειας. Έτσι, όσες ιδέες δεν περάσουν τον διαγωνισμό της περιφέρειας να μπορούν να ξεκινήσουν την επιχείρηση στο δήμο τους με την άνωθεν επιδότηση.

Στο NUTS II επίπεδο τώρα, στις περιφέρειες. Αναπροσαρμογή όσων Επιχειρηματικών Ιδεών μπορούν να λειτουργήσουν σε επίπεδο περιφέρειας.  Όλα τα «top-10» των δήμων της περιφέρειας, αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και ψηφίζουν οι δημότες της περιφέρειας με σκοπό την συνάθροιση με την γενικότερη αξιολόγηση. Πάλι, ένα «top-10» της περιφέρειας που προκρίνεται για τον Εθνικό διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας και Καινοτομίας.

down_up

Στο επίπεδο NUTS I λοιπόν είναι που 130 επιχειρηματικές ιδέες από τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες θα ζητήσουν στήριξη Ξένων Άμεσων Επενδύσεων ή αλλιώς FDI για να γίνει η εκκίνηση. Οι 130 Ε.Ι. χωρίζονται σε εγχώριας λειτουργίας και σε εξαγωγικές επιχειρήσεις με αντίστοιχες αναπροσαρμογές προγραμμάτων όπου είναι δυνατόν.

Τα Υπουργείο Εξωτερικών και Οικονομικών αναλαμβάνουν να φέρουν σε επαφή τις ομάδες των προκριθέντων Ιδεών με τους ξένους επενδυτές για την σκιαγράφηση του εκάστοτε ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, σκιαγράφηση του ενδιαφέροντος από εγχώριους επενδυτές.

Δυναμικά, 130 Επιχειρηματικές Ιδέες που έχουν επικρατήσει έναντι άλλων και μέχρι πριν το τελευταίο στάδιο έχουν κοστίσει στο Δημόσιο ουσιαστικά την κατασκευή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την διαφήμιση του διαγωνισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις αναζητούν την θέση τους στην Ελληνική Οικονομία. Οι μισές να πραγματοποιηθούν θα έχουμε 65 νέες επιχειρήσεις, από εμάς για εμάς και με έμφαση στις εξωτερικές αγορές.

Όσες Ε.Ι. έφτασαν ως ένα σημείο πάλι έχουν κίνητρα να ξεκινήσουν την δραστηριότητα τους. Με faster truck (όχι fast truck να εγκρίνουμε χωρίς να αξιολογούμε) διαδικασίες και επιδοτήσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Δημοτικά Τέλη, μιας και εκεί θα επιστρέψουν ξανά – άμεσα.

Έτσι – εσείς, εγώ, εμείς – θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα δουλέψουμε στις ντόπιες επιχειρήσεις  που εμείς και οι γύρω μας θα έχουμε ξεκινήσει, θα καταπολεμήσουμε την Τοπική ανεργία και θα μειώσουμε την ψαλίδα στις εσωτερικές περιφερειακές ανισότητες.  Άλλες επιχειρήσεις θα εξάγουν, εργοστάσια ίσως κριθούν απαραίτητο να ανεγερθούν και ο παραγωγικός τροχός θα αρχίσει να κυλά.

Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά εμπόδια στο να πάμε από τα κάτω προς τα πάνω, αλλά έτσι θα σπάσουμε τον τοίχο του συνεχόμενου δανεισμού και το κέρδος όλων αυτών των εν δυνάμει δικών μας επιχειρήσεων μέσω ενός νέου δίκαιου φορολογικού νόμου θα αποπληρώσει το χρέος.

Τέλος, ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η δυναμικότητα των νέων μυαλών που θα αναδυθούν από την διαδικασία, ίσως έτσι καταφέρουμε να στελεχώσουμε αύριο μια άξια βουλή. Η εξωτερική βοήθεια μπορεί εν τέλει και άθελα(?) της να χτίζει ψηλότερα τον τοίχο, από τα κάτω όμως πρέπει να γκρεμιστεί.


Νίκος Γκολφινόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Related Posts