Η Μαχμούμπεχ Ταβακόλι κάποτε ήταν άστεγη, τώρα, όμως, διοργανώνει γεύματα για εκείνους που ζουν στα πεζοδρόμια

Η Μαχμούμπεχ Ταβακόλι προετοιμάζει καθημερινά γεύματα για 12 ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια που έφτασαν στην Ελλάδα και αναζητούν άσυλο. Ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας στο δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα». Τα πρωινά εργάζεται σε ένα καταφύγιο για ασυνόδευτους πρόσφυγες. Τα βράδια, όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα του middleeasteye.net, η Μαχμούμπεχ προετοιμάζει μόνη στο σπίτι της γεύματα για να ταΐσει 20-50 αστέγους της Αθήνας.

Πώς έφυγε από το Ιράν

Η 33χρονη Ιρανή εγκατέλειψε μαζί με τον άντρα της την πατρίδα της και έφτασε στη χώρα μας τον χειμώνα του 2016. Όπως χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες, συνάντησε ατελείωτες δυσκολίες μέχρι να φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον πρώτο καιρό διέμενε στην πλατεία Βικτωρίας. Μια ομάδα εθελοντών της τοπικής εκκλησίας, που διοργάνωνε καθημερινά γεύματα για όσους διέμεναν στην πλατεία, φρόντιζε για την διατροφή της. Τότε πήρε την απόφαση να βοηθήσει τους αστέγους.

Η οικονομική της κατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές φίλων και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Γι’ αυτό πολλές φορές δεν είναι σε θέση να προετοιμάσει πολλά γεύματα. Πρόσφατα, μάλιστα, ξεκίνησε να εργάζεται. Έτσι, ο χρόνος που έχει να διαθέσει για τα γεύματα είναι περιορισμένος. «Προσπαθώ να το κάνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα», λέει η ίδια.

Όταν η Ταβακόλι γυρίσει από την δουλειά, δεν έχει χρόνο για ξεκούραση. Επιστρέφει στο μικρό της διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και ετοιμάζεται να μαγειρέψει ένα γεύμα για τους δεκάδες αστέγους που βρίσκονται στη γειτονιά της.

Τυλίγει τους πατατοκεφτέδες που τηγάνισε σε ένα κομμάτι πίτας και προσθέτει λαχανικά. Τους βάζει σε μια πλαστική σακούλα μαζί με μερικά σάντουιτς και φρούτα και βγαίνει έξω. Πριν, όμως, το κάνει, δοκιμάζει το φαγητό της. «Νιώθω σαν στο σπίτι μου έτσι. Η Ελλάδα μας έδωσε μια καινούρια ζωή» λέει η ίδια. Κάθε φορά ετοιμάζει περίπου 20 τέτοιες σακούλες.

Η ζωή της στους δρόμους

Τα βράδια η Μαχμούμπεχ βγαίνει στους δρόμους για να μοιράσει στους αστέγους το φαγητό που η ίδια ετοίμασε, μαζί με βασικά είδη υγιεινής. Έζησε ακριβώς το ίδιο όταν δεν είχε σπίτι. Μαζί με τον άντρα της κοιμούνταν στους δρόμους και στη ζούγκλα μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα, έπειτα στα πεζοδρόμια της πλατείας Βικτωρίας. «Νιώσαμε πως είναι να πεινάς και να ζεις στον δρόμο», λένε. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να βοηθήσουν όσους βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτήν που είχαν κι εκείνοι προτού βρουν μια στέγη.

«Το φαγητό της μου θυμίζει τη μαμά μου»

Η 16χρονη Σεμίρα είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και ένα απ’ τα κορίτσια που ταΐζει η Μαχμούμπεχ. Έφτασε στην Ελλάδα το 2018 μαζί με την μεγαλύτερη αδελφή της. «Το φαγητό της μου θυμίζει εκείνο που μου μαγείρευε η μαμά μου όταν γυρνούσα από το σχολείο», ανέφερε η Σεμίρα που δυσκολεύεται πλέον να θυμηθεί το σπίτι και την πατρίδα της. «Η Μαχμούμπεχ είναι η μητέρα μου εδώ», προσθέτει.

*Αλιευμένο από το ethnos.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]