Καμπανάκι κινδύνου για το παρόν και μέλλον της Ευρώπης αποτελούν τα χτεσινά εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία, έστω κι αν σημαδεύτηκαν από τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), όσο και των Σοσιαλδημοκρατών. Το ξενοφοβικό κόμμα AFD σχεδόν τριπλασίασε τα ποσοστά του, σημειώνοντας την μεγαλύτερη εκλογική άνοδο απ’ όσα κόμματα αύξησαν τα ποσοστά τους και ξυπνώντας έτσι δυσάρεστες μνήμες στη χώρα όπου κάποτε ο ναζισμός κυριάρχησε. Την ίδια ώρα μικρή άνοδο κατέγραψε το κόμμα της Αριστεράς και προδιαγράφεται περαιτέρω δεξιά στροφή από την επόμενη κυβέρνηση, αν κι έχει αποδειχτεί επανειλημμένα πως είναι η χειρότερη επιλογή για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

Τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής. Σε παρένθεση αυτά των προηγούμενων εκλογών:

CDU/CSU 33% (2013: 41,5%), SPD 20,5% (25,7%), AfD 12,6% (4,7%), FDP 10,7% (4,8%), Αριστερά 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%).

Επιπλέον λόγοι ανησυχίας

Το ποσοστό του ξενοφοβικού κόμματος είναι από μόνο του πολύ υψηλό, αποκτά όμως τρομακτικές διαστάσεις,  λαμβάνοντας υπ όψιν την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75% και το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, που είναι και αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.

Όπως ακόμη δείχνουν τα στοιχεία της κάλπης, οι ψήφοι της AfD προέρχονται κυρίως από διαρροές ψηφοφόρων του CDU, του SPD και της Αριστεράς, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια ψήφοι αφορούν πολίτες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει.

Το σκηνικό φαντάζει ακόμη πιο ανησυχητικό, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα είδαμε τον ακραίο και ξενοφοβικό Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται πλανητάρχης, την Μαρίν Λεπέν να φτάνει μια ανάσα μακριά απ’ το να πάρει την εξουσία στη Γαλλία και σε αρκετές ακόμη χώρες ανά την Ευρώπη την ακροδεξιά να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Οι αντιδράσεις του κόσμου: “Όλο το Βερολίνο μισεί τους ναζί”

Με διαδηλώσεις διάφορες πόλεις της χώρας και κεντρικά συνθήματα όπως «Ο εθνικισμός δεν είναι η εναλλακτική» και «όσοι δεν μιλούνε, συμφωνούνε» χιλιάδες κόσμου αντέδρασαν στα αποτελέσματα και προσπάθησαν να αφυπνίσουν τη γερμανική κοινωνία που μοιάζει να επιστρέφει δεκαετίες πίσω. Όλο το Βερολίνο μισεί τους ναζί, φώναζαν ακόμη οι διαδηλωτές, όπως το ίδιο έκαναν στην Φρανκφούρτη και την Κολωνία.

Αντιδράσεις έχουμε και σ’ επίπεδο κομμάτων. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε χτες ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, που αφήνει την προεδρία του κόμματος. Το ζήτημα είναι βέβαια αν υπάρχει πράγματι διάθεση από τους σοσιαλδημοκράτες να αναλογιστούν τις συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοσαν και επέτρεψαν να εφαρμοστεί και πώς θα καταφέρουν ν’ αποτρέψουν την περαιτέρω άνοδο της AfD.

Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτική στρατηγική και οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν πράγματι εκτός κυβέρνησης, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός μεταξύ του CDU, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων, κάτι που πάντως δεν φαντάζει πολύ εύκολο για την ώρα.

Οι αντιδράσεις των ΜΜΕ: “Ιστορικό βήμα πίσω”

«Νίκη – εφιάλτη”, χαρακτηρίζει για την Μέρκελ την εκλογική της επικράτηση η Bild και «Μαύρη μέρα για το SPD» τη δική του αντίστοιχη αποτυχία. «Το τίμημα της επιτυχίας», ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο. «Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Suddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας». «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η Α. Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ενδεικτικές οι πρώτες δηλώσεις από το AFD

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στη Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία. Θα την κυνηγήσουμε παντού (σ.σ εννοεί την Α. Μέρκελ) και θα πάρουμε πίσω την Γερμανία και τον λαό της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κάνοντας πολύ κόσμο να ανατριχιάσει.

«Πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD, με καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε χθες το βράδυ η Α. Μέρκελ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει και να διερευνήσει, τι είναι αυτό που σήκωσε τόσο κόσμο από τον «καναπέ».

Ακροδεξιά στροφή

Στην Βαυαρία, το μήνυμα ερμηνεύθηκε ήδη με τον «εύκολο» τρόπο. Στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κόστισε η προσφυγική πολιτική και σημείωσαν την χαμηλότερη επίδοσή τους από το 1949, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ και σκλήρυνε ήδη από χθες το βράδυ τη ρητορική του για το θέμα…

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική της AfD.

Όλα ξεκίνησαν με την Ελλάδα

«Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι τους ακροδεξιοί», έλεγαν και ξανάλεγαν χθες το βράδυ τα στελέχη της κυρίας Μέρκελ, εκφράζοντας περισσότερο ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενική πεποίθηση.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία πάντως δημιουργήθηκε το 2013, όπως σωστά υπενθυμίζει το δικό μας πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας. Πήρε μάλιστα το όνομά της από το επιχείρημα που επαναλάμβανε τότε συνεχώς η Καγκελάριος: Δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας. «Υπάρχει Εναλλακτική», απάντησαν τότε οι ιδρυτές του κόμματος, το οποίο έκτοτε διασπάστηκε, για να «καβαλήσει» κατόπιν το προσφυγικό κύμα και να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών, με αποκορύφωμα το χθεσινό αποτέλεσμα.

Το σκίτσο της ημέρας

Ένα ζόμπι πλανιέται κάτω απ’ την Ευρώπη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//