Ο ρατσισμός ανέκαθεν επιβιώνει και… αναβιώνει, έρχεται στο προσκήνιο, σε περιόδους σκοτεινές και δύσκολες για την ανθρωπότητα. Αναμφισβήτητα, σε μία τέτοια περίοδο ζούμε σήμερα, με δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες, από την οικονομική κρίση στο δυτικό κόσμο, μέχρι τις κοινωνικές αναταραχές και επαναστάσεις εναντίον δικτατοριών στον αραβικό κόσμο.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι, ότι από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, τα κρούσματα ρατσισμού, με θύματα ανθρώπινες ζωές στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ίσως, βέβαια, σε αυτό να έχει συμβάλει και η εξέλιξη των σύγχρονων ΜΜΕ, που μεταδίδουν γρήγορα και άμεσα τα γεγονότα παγκοσμίως. Ας κάνουμε, λοιπόν, μία σύντομη ιστορική αναδρομή…

Τον Ιούλιο του 2011 στη Νορβηγία, ένας ένοπλος νορβηγός εισέβαλε σε φοιτητική κατασκήνωση προκαλώντας το θάνατο 85 νέων ανθρώπων. Ο ακροδεξιός δράστης είχε κάνει γνωστό ότι θα προσπαθήσει να πλήξει τις αριστερές παρατάξεις, που ήταν ανεκτικές στο θέμα των μεταναστών στη Νορβηγία και για αυτό εισέβαλε στην κατασκήνωση του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, σκορπώντας το θάνατο και παράλληλα τοποθετώντας νωρίτερα εκρηκτικούς μηχανισμούς στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης…

Τον Ιανουάριο του 2012 η κοινή γνώμη έμεινε άφωνη από το ερασιτεχνικό βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου και απαθανάτιζε τη βίαιη και εντελώς απρόκλητη επίθεση 7 αμερικανών μαθητών σε ασιάτη συμμαθητή τους. Ο τραμπουκισμός αυτός, στον οποίο συμμετείχε και μία κοπέλα που βιντεοσκοπούσε το σκηνικό, είχε ως αποτέλεσμα ο νεαρός ασιάτης να φύγει τρέχοντας, αιμόφυρτος και ξυπόλητος στο χιόνι από το σημείο. Το μόνο θετικό της περίπτωσης αυτής ήταν ότι ο πατέρας ενός από τους “ντόπιους και βέρους” πρωταγωνιστές της επίθεσης δε δίστασε λίγο αργότερα να οδηγήσει ο ίδιος το γιο του στην αστυνομία…

Tα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, όπου γίναμε μάρτυρες μέσω των τηλεοπτικών δεκτών μας, δύο αιματηρών επιθέσεων σε Γαλλία και ΗΠΑ, με τραγικό απολογισμό και πάλι νέες αθώες ψυχές.

Στη Γαλλία, στην πόλη Τουλούζη, ένας γαλλοαλγερινός εισέβαλε σε εβραϊκό σχολείο οπλισμένος σκοτώνοντας εν ψυχρώ 3 μαθητές και ένα δάσκαλο ενώ στη Φλόριντα των ΗΠΑ σοκ έχει προκληθεί από τη δολοφονία ενός 17χρονου αφροαμερικανού από έναν ειδικό φρουρό. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, παρενέβη με δημόσια ομιλία μέχρι και ο ίδιος ο Ομπάμα, καθώς η οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με διαδηλώσεις κτλ., κάτι στο οποίο συντελεί και η συνωμοτική σιωπή της αστυνομίας που έκρινε πως ο δολοφόνος ειδικός φρουρός βρισκόταν σε… αυτοάμυνα!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα τελευταία ρατσιστικά κρούσματα που είδαν σε μεγάλο βαθμό το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να αναφερθούμε σε περιπτώσεις αιματοκυλίσματος στους εξεγερθέντες αραβικούς λαούς κατά των καθεστώτων τους, αλλά και σε μεμονωμένες επιθέσεις ακόμα και στη χώρα μας…

Hλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]