Ήταν μόλις 18 χρονών. Ξυλοκοπήθηκε και εγκαταλείφθηκε αναίσθητος από ακροδεξιούς και μέλη της οργάνωσης Εθνικιστική Επαναστατική Νεολαία.
Ιούνιος του 2013. Ο μόλις 18 χρονών φοιτητής και αντιφασίστας Κλεμάν Μερίκ και τρεις φίλοι του βρίσκονται σε εκδήλωση καταστήματος ρούχων, σε κεντρικό σημείο του Παρισιού. Στο σημείο πηγαίνει ομάδα φασιστών με φανερές απειλητικές διαθέσης. Μπροστά στη θέα τεσσάρων “φουσκωμένων” τύπων με ξυρισμένα κεφάλια και τατουάζ με σβάστικες, η παρέα επιλέγει να μην το βάλει στα πόδια, αλλά να αντισταθεί. Οι φασίστες τους σπρώχνουν και ο ένας χτυπά λυσσαλέα με σιδερογροθιά τον Κλεμάν Μερίκ, τον οποίο πετά στη συνέχεια πάνω σε μεταλλικό πάσσαλο. Λίγες ώρες αργότερα, ο Κλ. Μερίκ αφήνει την τελευταία του πνοή και το Παρίσι “βράζει” από οργή.
Ο Κλεμάν είχε καταγωγή απο το Μπρέστ, ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, μέλος της Αντιφασιστικής Δράσης Παρισιού-Προαστίων και ακτιβιστής στην SUD Étudiant. Ο Κλεμάν Μερίκ ήταν γιος δύο διδακτόρων Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βρετάνης στην Βρέστη. Ήταν μαθητής στο Lycée de l’Harteloire της ίδιας αυτής πόλης, όπου έλαβε ένα baccalauréat scientifique με έπαινο «καλά», ενώ επρόκειτο για έναν «πολύ καλό μαθητή» αν και «ήταν ένας λίγο επαναστατημένος νέος» που όμως «δρούσε πάντοτε σύμφωνα με τους κανονισμούς του σχολείου», σύμφωνα με τον παλιό του διευθυντή Ζαν-Ζακ Ιλιόν στο Lycée de l’Harteloire.
Ξεκίνησε να ενεργοποιείται πολιτικά στην ηλικία των 15 ετών από την Εθνική Εργατική Συνομοσπονδία. Σε αυτά τα πλαίσια, ηγήθηκε, σε τοπικό επίπεδο, κινήματος κατά της μεταρρύθμισης στα λύκεια που περάστηκε το 2010. Στη συνέχεια, έκανε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και ξεκίνησε τον συνδικαλιστικό ακτιβισμό εντός της Solidaires Étudian (παλαιότερα γνωστής ως SUD Étudiant), ενώ έγινε μέλος του Kop Bauer των οπαδών της Ρεντ Σταρ. Συμμετείχε, επίσης, σε αντιδιαδηλώσεις ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στις αρχές του 2013. Ήταν « ήρεμος, δεν έψαχνε την βία », σύμφωνα με έναν εκ των καθηγητών του.
Την ημέρα της δολοφονίας ο Κλεμάν και τρεις ακόμη φίλοι του, παρευρέθηκαν σε μια ιδιωτική πώληση ρούχων της εταιρίας Fred Perry, στην κεντρική rue de Caumartin, όταν μια ομάδα τεσσάρων νεοναζί σκίνχεντ από την Εθνικιστική Επαναστατική Νεολαία κατέφθασε στο σημείο.
Μετά τη δολοφονία ακολούθησαν μεγάλες διαδηλώσεις και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κόμματα και κεντρικά πολιτικά πρόσωπα. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει «την απόλυτη αποφασιστικότητά του να εξαλείψει τη βία που φέρει την υπογραφή της άκρας δεξιάς». Είχε ακόμη καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την αποτρόπαια πράξη και διαβεβαίωνε ότι είχαν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την αναζήτηση του υπεύθυνου ή των υπεύθυνων.
Ακόμη κι ο επιχειρηματίας Πιέρ Μπερζέ ζητούσε «να κατέβει ένα εκατομμύριο κόσμος στον δρόμο για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και τον θυμό μας».
Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί η οργάνωση στην αυτοδιάλυσή της μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Παρόλα αυτά, όπως και στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι ακροδεξιές αντιλήψεις όχι μόνο δεν μπήκαν στο περιθώριο, αλλά κέρδισαν κι άλλο έδαφος. Η Μαρίν Λεπέν έφτασε αρκετά κοντά στην ανάληψη της προεδρίας και σε κάθε περίπτωση καθόρισε την προεκλογική ατζέντα, υποχρεώνοντας αρκετούς από τους αντιπάλους της να υιοθετήσουν πιο συντηρητικές θέσεις.
Συνεπώς, ο αγώνας που έδινε από πολύ μικρός ο Κλεμάν Μερίκ για μια κοινωνία χωρίς ξενοφοβία και φασιστικές αντιλήψεις, όχι απλά παραμένει επίκαιρος, αλλά γίνεται καθημερινά πιο αναγκαίος. Γίνεται φυσικά και πιο δύσκολος με το κλίμα φόβου που σκεπάζει την Ευρώπη μετά και τις συνεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Όμως είναι επιτακτικός.
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, στη Γαλλία γίνονται διαδηλώσεις στη μνήμη του. Ο Κλεμάν παραμένει στις καρδιές των ανθρώπων εκεί, αλλά και στην καρδιά κάθε ανθρώπου στον κόσμο που αντιμάχεται τον φασισμό. Ως ανάμνηση εκείνου που δεν λύγισε κι ας ήταν πέρα για πέρα ανθρώπινο να το κάνει. Ως θύμα της πιο βάρβαρης πολιτικής αντίληψης. Ως ο λόγος να μην χάνει κανείς ποτέ το θάρρος του και να επιμένει για ένα καλύτερο κόσμο.
Βίντεο από τις φετινές διαδηλώσεις:
Paris protesters march in memory of anti-fascist activist Clement Meric https://t.co/nMJEo6sFdq pic.twitter.com/YerhHTagZh
— Ruptly (@Ruptly) June 3, 2017
Στο πλαίσιο των ημέρων, ο κόσμος στη Γαλλία δεν διαμαρτυρήθηκε μόνο, δεν απέτισε μόνο φόρο τιμής. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν το προσφυγικό ζήτημα, η αντιμετώπιση του ρατσισμού, ο λαϊκισμός της Μαρίν Λεπέν, το πώς η ακροδεξιά αλλοιώνει την ιστορία για να αποκομίσει οφέλη.
Οι εκδηλώσεις, χωρίς να έχουν το βλέμμα στραμμένο μόνο στο παρελθόν, αλλά και σε αυτό όπως και στο παρόν και το μέλλον είναι μια συνεκτική, σταθερή και δυναμική απάντηση. Το θλιβερό εκείνο συμβάν, εκτός από πόνο έφερε και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στην πραγματική ιστορία της χώρας, σε προοδευτικές ιδέες και συλλογικές προσπάθειες.
Ένας νέος άνθρωπος δολοφονήθηκε, η σύντομη ζωή του όμως δεν θα μείνει αδικαίωτη. Οι αγώνες είναι μπροστά και αυτό φροντίζουν να το θυμίζουν κάθε χρόνο οι σύντροφοί του.
Διάβασε ακόμη:
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.