Η Ελλάδα θάβει τα ίδια της τα παιδιά, όπως ισχυρίζεται πολύ σωστά η λαϊκή ρήση. Διαπίστωση που βρίσκει ισχύ από πολύ παλιά, τότε που το ημερολόγιο μετρούσε ακόμα προ Χριστού. Πριν περίπου 2.500 χρόνια, το 399 π.Χ. ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της Ελλάδας, ο Σωκράτης καταδικάζεται σε θάνατο από το Δικαστήριο της Ηλείας και η ζωή του βρίσκει τέλος μέσα στο ίδιο του το κελί τριγυρισμένος από τους μαθητές του. Πίνει κώνειο , έχοντας όμως επιλογή να διαφύγει από το στενό κλοιό της φυλακής. Υποστήριζε όμως, με τόσο θέρμη τους νόμους, που δεν θέλησε να τους παραβιάσει, ακόμα και όταν αυτοί πρόκειται να του στερήσουν την ίδια του τη ζωή. Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του, είναι η ασέβεια προς τους θεούς και η διαφθορά των νέων. Κατηγορίες περισσότερο βασισμένες στη ζήλια των αντίπαλων του , παρά σε μία λογική υπόσταση.
Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι 2.500 χρόνια θα είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί στο ιστορικό αυτό γεγονός ; Η Στέγη γραμμάτων και Τεχνών αναβιώνει τη δίκη του Σωκράτη και δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε Δικαστές και κοινό να λάβουν αυτή τη φορά τη σωστή απόφαση. Στις 25 Μαΐου και ώρα 18.30 , διακεκριμένοι νομικοί και δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ., μαζί με την παρουσία του κοινού καλούνται να πάρουν μια απόφαση, η οποία ,εντούτοις, είναι τετελεσμένη εδώ και εκατοντάδες δεκαετίες.
Υπερασπιστές και κατήγοροι θα βασιστούν σε ιστορικές πηγές και μελέτες, προσδίδοντας παράλληλα στην εκδήλωση μία πιο σύγχρονη νότα καθώς θα εξελιχθεί στο μοτίβο των σύγχρονων σημερινών δημόσιων συζητήσεων . Οι νομικοί και οι δικαστές που θα λάβουν μέρος πρέπει να είναι έτοιμοι να ρητορεύουν με πάθος και επιχειρήματα που εντόπιζε κανείς στους δεινούς ρήτορες στην Αρχαία Αγορά της πρωτεύουσας. Η δίκη θα δώσει βέβαια και έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών ζητημάτων του σήμερα.
Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία , καθώς κάτι παρόμοιο είχε λάβει μέρος πέρσι στις Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Μανχαταν. Τότε η δίκη δεν αναβίωσε άπλα αλλά πήρε μια ολόκληρη νέα πνοή και εξετάστηκαν εξ αρχής όλα τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν υπέρ και κατά της αθωότητας του μεγάλου φιλόσοφου. Τότε, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αθώωσε τον Σωκράτη. Αναμένουμε σε λίγες μέρες και για την ελληνική απόφαση.
Για όσους δε καταφέρουν να παρευρεθούν στη Στέγη γραμμάτων και Τεχνών , θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δίκη διαδικτυακά μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση : www.sgt.gr/dikisocrati.
Χριστιάνα Βουκελάτου
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.