Εταιρείες αιολικών εκμεταλλευόμενες τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω lock down μεταφέρουν κανονικά ανεμογεννήτριες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συνεχίζουν ακάθεκτες τις εργασίες για τις αιολικές μονάδες, επιχειρώντας έτσι να παρακάμψουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Ως μια ιδανική ευκαιρία να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για την εγκατάσταση αιολικών μονάδων σε διάφορες περιοχές και νησιά της Ελλάδας αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς του lockdown οι επενδυτές, οι οποίοι είναι τελικά οι μόνοι που δεν μένουν σπίτι και μεταφέρουν κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα και στο μαύρο σκοτάδι τα κομμάτια από τις ανεμογεννήτριες που θέλουν να τοποθετήσουν.

Αξιοποιώντας την κατάσταση που επικρατεί και την απαγόρευση στον κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα, οι εταιρείες μεταφέρουν με πλοία τις ανεμογεννήτριες και τις εκφορτώνουν τα μεσάνυχτα σε λιμάνια τα οποία είναι αποκλεισμένα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κατ’ ουσίαν βρίσκονται στη διάθεση των επενδυτών για όσο διάστημα κρίνουν οι ίδιοι απαραίτητο.

Πλοία με τα φώτα σβηστά

Στη διαδικασία όχι μόνο δεν τηρούνται τα προσχήματα επί στεριάς, αλλά δεν τηρούνται και στη θάλασσα. Τα πλοία που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες από την αρχή ή τα μέσα του δρομολογίου απενεργοποιούν το στίγμα τους «AIS» από τον ηλεκτρονικό χάρτη μετακινήσεων όπως υποχρεούνται, με σκοπό να είναι άγνωστη η ώρα άφιξής τους και, καθώς πλησιάζουν στο λιμάνι, έχουν τα φώτα τους σβηστά για να μην γίνονται αντιληπτά από τον κόσμο.

Ο λόγος που οι εταιρείες αποφασίζουν να φέρουν στα κρυφά τις ανεμογεννήτριες δεν είναι άλλος από το να αποφύγουν τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις τις οποίες είδαμε να καταγράφονται πάρα πολλές φορές το περασμένο διάστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Τήνου, όπου η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων θέλει να εγκαταστήσει αιολική μονάδα με τρεις ανεμογεννήτριες ύψους 70 μέτρων στην περιοχή Πράσσα, τη στιγμή που όλα τα κτίσματα στο νησί έχουν περιορισμό να φτάνουν σε ύψος το πολύ τα 7,5 μέτρα. Οι κάτοικοι της Τήνου έχουν αντιδράσει επανειλημμένα στο έργο υπογραμμίζοντας την αλλοίωση του τοπίου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή, κάνοντας διαδήλωση με τη συμμετοχή ακόμη και 1.000 ατόμων, τη στιγμή που ο πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνά τους 7.000 μόνιμους κατοίκους.

Παρ’ όλιγον ατύχημα με αλιευτικό

Οι ανεμογεννήτριες έφτασαν στο «χειροποίητο» -όπως λέγεται- κυκλαδονήσι με το πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα» σε τρία διαδοχικά δρομολόγια. Το πρώτο ήταν στις 19 Δεκεμβρίου, το δεύτερο στις 21 και το τρίτο στις 23 του μήνα.  Όλα με ώρες άφιξης από 2.30 έως 3 το ξημέρωμα.  Όπως καταγγέλλουν πολίτες της Τήνου, σε ένα από αυτά υπήρξε ανησυχία για πρόκληση ατυχήματος την ώρα που έβγαινε από το λιμάνι μικρό αλιευτικό, το οποίο υποχρεώθηκε σε ελιγμό, καθώς ο καπετάνιος του δεν είχε δει το καράβι που ερχόταν με τις ανεμογεννήτριες, αφού το τελευταίο είχε τα φώτα σβηστά.

Παράνομη εκφόρτωση σε οικόπεδο

Φτάνοντας στο λιμάνι, τα φορτηγά που αποβιβάστηκαν κατευθύνθηκαν από την επαρχιακή οδό σε οικόπεδο που βρίσκεται μακριά από την εγκατάσταση για να αφήσουν τις ανεμογεννήτριες.  Άδεια διέλευσης για την κυκλοφορία τους είχαν λάβει από την Περιφέρεια για κίνηση από τις 3 το ξημέρωμα έως τις 7. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται πάλι από κατοίκους του νησιού, τα φορτηγά ξεκίνησαν τη μία φορά το δρομολόγιό τους νωρίτερα της άδειας, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, άφησαν τις ανεμογεννήτριες παράνομα στον χώρο.

Πριν από την πραγματοποίηση μάλιστα του τρίτου δρομολογίου η πολεοδομική αρχή είχε σφραγίσει τον χώρο και είχε θυροκολλήσει τη σχετική απόφαση, για την ανατροπή της οποίας η εταιρεία θα έπρεπε να ακολουθήσει κατά τον νόμο τη σχετική διαδικασία υποβάλλοντας αίτηση. Αντ’ αυτού, τα φορτηγά μπήκαν στον χώρο σαν να μην υπήρξε ποτέ η ειδοποίηση και άφησαν εκεί τα κομμάτια και της τρίτης ανεμογεννήτριας. Την ενέργεια δεν απέτρεψε ούτε η παρουσία του δημάρχου, ο οποίος υπέβαλε μήνυση, ενώ με εντολή εισαγγελέα οι συλλήψεις των οδηγών και του εκπροσώπου της εταιρείας έγιναν αφού ολοκληρώθηκε πρώτα η εκφόρτωση των ανεμογεννητριών.

Με κλούβες και ΜΑΤ το ξεφόρτωμα στην Κεφαλλονιά

Αντίστοιχες πρακτικές με κινήσεις από εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες έγιναν και στην Κεφαλλονιά, όπου πραγματοποιήθηκε εκφόρτωση τεσσάρων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης για την εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου στην τοποθεσία Ξερακιάς για λογαριασμό της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η μεταφορά έγινε σε έξι δρομολόγια και υπό τη συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας από θάλασσα και στεριά. Μαζί με τις ανεμογεννήτριες στο νησί έφτασαν κλούβες ΜΑΤ και κλούβες για τη μεταφορά συλληφθέντων, ενώ πλησίον του καραβιού βρισκόταν περιπολικό θαλάσσης και πάνω στο λιμάνι δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο κόσμος αποφάσισε αυτή τη φορά να μην αντιδράσει.  Όπως λένε μέλη του κινήματος, προέκριναν την ανάγκη προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, καθώς οι μονάδες Υγείας του νησιού είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένες και δεν θα άντεχαν ενδεχόμενη διάδοση του ιού. «Ο κόσμος ήταν στο ακουστικό του για να κατέβει, όμως το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου δεν έχει ούτε παθολόγο» μας είπαν.

Εργασίες σε  Άνδρο και Αργιθέα

Μεταφορά ανεμογεννητριών σημειώθηκε και στο βόρειο τμήμα του παλιού λιμανιού της Πάτρας, όπου εκφορτώθηκαν από πλοία τμήματα ανεμογεννητριών που αναμένεται να τοποθετηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Στον Τύμπανο Αργιθέας στην Καρδίτσα, εργολαβικό συνεργείο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες άρχισε ξανά εργασίες για την κατασκευή υποσταθμού που θα συνδέσει διάφορα αιολικά εργοστάσια στο μέλλον και στην  Άνδρο η εταιρεία Greek Wind Power, εκμεταλλευόμενη την απαγόρευση κυκλοφορίας, άρχισε εργασίες στη νότια πλευρά του νησιού στην περιοχή Φραγκάκι, ζώνη ειδικής προστασίας και μερικές μόλις εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη φωλιά του προστατευόμενου σπιζαετού.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Αυγή

 

Διαβάστε επίσης:

Τήνος: Έκοψαν πρόστιμα σε πολίτες για κινητοποίηση στην οποία δεν πήγαν!

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//