Πόσες πιθανότητες έχει ένα ματς ποδοσφαίρου το οποίο είναι 4-0 στο 55ο λεπτό να λήξει ισόπαλο 4-4; Ας αναλύσουμε αυτό το ερώτημα από την μεριά του καχύποπτου και του αγαθού οπαδού και τα συμπεράσματα δικά σας.

Είναι αντικειμενικά αποδεκτό ότι το ποδόσφαιρο, είναι ο «βασιλιάς των σπορ» γιατί προσφέρει συγκινήσεις και να ανατροπές που κανένα άλλο άθλημα δεν μπορεί να δώσει. Όταν όμως ένα ματς μοιάζει βγαλμένο από σενάριο ταινίας, οι καχυποψίες κάνουν την εμφάνιση τους.

Σίγουρα, σε ένα παιχνίδι ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου το να είναι ένα ματς 4-0 στο 55ο λεπτό δεν προδικάζει και τον νικητή. Μπορεί αυτός που βρίσκεται μπροστά στο σκορ να είναι απλά τυχερός και να γυρίσει τον αγώνα και να έρθει 4-4. Ακόμα και 4-5. Όταν όμως αντίπαλοι είναι Γερμανία και Σουηδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ, γίνεται; ΕΓΙΝΕ!

Αγαθός οπαδός

Αν κάποιος καχύποπτος, χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι στημένο, θα πάρει την εξής απάντηση: «Εδώ σε ολόκληρο τελικό Champions League η Μίλαν νικούσε 3-0 μετά το ημίχρονο και ήρθε 3-3. Κι αυτό στημένο ήταν;» και θα έχει και δίκιο ο αγαθός οπαδός που το βλέπει έτσι.

Το επόμενο επιχείρημα του αγαθού οπαδού, είναι η υποσυνείδητη χαλάρωση που σε «κυριεύει» όταν προηγείσαι 4-0 στο ημίχρονο. Τα παιδιά της Γερμανίας χαλάρωσαν και δέχτηκαν 4 γκολ σε 35 λεπτά. Ωραία.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα επιχειρήματα του φιλάθλου που θέλει να συνεχίσει να βλέπει το ποδόσφαιρο ως ένα σπορ που κερδίζει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός.


Καχύποπτος οπαδός

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η χαρά του «συνομωσιολόγου». Έγιναν πράγματα που αν δεν γινόντουσαν δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν «στημένο» το ματς.Θα ήταν απλώς μια ματσάρα.

Η Γερμανία ήταν το απόλυτο φαβορί για τις στοιχηματικές εταιρίες και οποιοδήποτε διαφορετικό αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για τους παίκτες του στοιχήματος καθώς η πλειοψηφία είχε στηρίξει το «φαβορί».

«Το σπάσανε γιατί όλος ο κόσμος το είχε παίξει άσο», είναι η κλασσική ατάκα που βγαίνει από το στόμα κάθε χαμένου σε τέτοιες περιπτώσεις. «Το στήσανε 4-4 για να τα οικονομήσουν με το ακριβές σκορ» είναι η άλλη αναμενόμενη ατάκα όταν ένα ματς έρχεται ισόπαλο με μεγάλο σκορ.

Εκτός από τους «στοιχηματικούς» λόγους, ο καχύποπτος οπαδός έχει ακόμα δύο ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψη του, ότι το ματς ήταν στημένο, οι οποίοι προέκυψαν από συγκυρίες.

Το ματς εκτός από τους χιλιάδες Γερμανούς φιλάθλους παρακολουθούσε από την εξέδρα η Ανγκέλα Μέρκελ. Ε και τι έγινε; Μέχρι εδώ τίποτα. Αλλά δίπλα της βρισκόταν ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ρέινφελντ. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί ηγέτες χωρών παρακολουθούν μαζί ένα ματς ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων, αλλά άντε να πείσεις τον καχύποπτο ότι δεν τα «μαγείρεψαν» στο ημίχρονο. Όταν έχεις έναν καλεσμένο, δεν μπορείς να τον ξεφτιλίζεις. Ειδικά μπροστά σε τόσες χιλιάδες κόσμο.

Τέλος, για έναν ανεξήγητο λόγο, σχεδόν σε όλα τα γκολ που δέχεται η Γερμανία, η άμυνα της μοιάζει με «παιδική χαρά» την ώρα που το 4-2 γίνεται από αστείο λάθος του πολύ καλού κατά τα άλλα τερματοφύλακα της Γερμανίας και την Μπάγερν Μονάχου, Εμάνουελ Νόιερ. Τέλος, στη φάση του τελευταίου λεπτού και του 4-4, πριν φτάσει η μπάλα στον Ελμ, έχει προηγηθεί καθαρό φάουλ του Ιμπραΐμοβιτς, αλλά δεν σφυρίχτηκε ποτέ και κανείς Γερμανός δεν διαμαρτυρήθηκε έντονα.

Θα μου πείτε: «Καλά όλα αυτά, αλλά θα μας πεις γιατί τα γράφεις όλα αυτά; Ήταν τελικά στημένο ή δεν ήταν; Τι θες να μας πεις;»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Ράσμους Ελμ σημάδευε τα περιστέρια αντί για την γωνία του Νόιερ, όλη αυτή η συζήτηση και οι θεωρίες συνομωσίας δεν θα υπήρχαν. Έλα όμως που το έβαλε…


Το θέμα είναι ακριβώς αυτό. Ότι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις πραγματικά, είναι σαν να ρίχνεις ένα νόμισμα κορώνα-γράμματα και αυτό να στέκεται όρθιο. Είναι στο χέρι σου από ποια μεριά θα το σπρώξεις, ή αν θα το αφήσεις όπως έκατσε…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts

//