Δεν είναι η πρώτη φορά που παίκτης της Τσέλσι κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας για λάθος λόγους. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Εντέν Αζάρ, ο οποίος κλότσησε ένα Ball Boy στο ματς με την Σουόνσι…
Αν κάποιος διαβάσει την είδηση χωρίς να δει το βίντεο, θα πει πως ο πρώην παίκτης της Λιλ είναι απαράδεκτος και ότι τέτοιες ενέργειες δεν αρμόζουν σε έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Προφανώς.
Τι γίνεται όμως όταν η ομάδα σου είναι ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό και το Ball Boy αντί να κάνει τη δουλειά του, να δώσει δηλαδή την μπάλα στον τερματοφύλακα για να συνεχιστεί το παιχνίδι, πέφτει με όλο του το σώμα πάνω στη μπάλα και δεν την αφήνει μέχρι να δεχτεί την κλοτσιά από τον Αζάρ.
Ο διαιτητής αποφάσισε να αποβάλει τον Βέλγο για την ενέργεια του και όλοι μιλάνε για το πόσες αγωνιστικές τιμωρία πρέπει να φάει. Αν κάποιος δει προσεκτικά το βίντεο, διαπιστώνει ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Αζάρ είναι να χτυπήσει τον πιτσιρικά (όχι και τόσο πιτσιρικά, καθώς ο Τσάρλι Μόργκαν είναι 17 χρονών και ο Αζάρ 22).
Κανείς δεν σκέφτεται την ψυχολογία ενός ποδοσφαιριστή που τρέχει για να ανατρέψει την κατάσταση υπέρ της ομάδας του. Κανείς πέρα από τους συναδέλφους και συναθλητές του, καθώς η πλειοψηφία των tweets παικτών σχετικά με το περιστατικό, ήταν υπέρ του Αζάρ.
Γιατί; Γιατί μόνο αυτοί μπορούν να καταλάβουν πως αισθανόταν εκείνη τη στιγμή. Πώς είναι να χάνεις και ένα παιδάκι αντί να κάνει τη δουλειά του, σε προκαλεί και σου στερεί τις όποιες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις κάτι από το ματς.
“Αποβλήθηκε ο Αζάρ! Θα έπρεπε να το περιμένει όμως ο πιτσιρικάς!”, είπε ο Γκαϊθκα Μεντιέτα, πρώην παίκτης της Βαλένθια, δικαιολογώντας κατά κάποιον τρόπο τον Αζάρ.
“Αν το Ball Boy έκανε σωστά τη δουλειά του και έδινε αμέσως τη μπάλα για να συνεχιστεί το παιχνίδι, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί”. Ο Ρόμπι Σάβατζ, πρώην Ουαλός διεθνής, ήταν ακόμα πιο αυστηρός απέναντι στον πιτσιρικά.
“Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την αντίδραση του Αζάρ, αλλά σιχαίνομαι περισσότερο να βλέπω κάποιον να προκαλεί ένα επεισόδιο και μετά να “κλαίει” σχεδόν χωρίς λόγο” ήταν τα λόγια του Μάικ Όουεν. Όταν τα λόγια αυτά προέρχονται από κάποιον που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα, έχουν ειδική βαρύτητα.
“Το μόνο λάθος του Αζάρ ήταν ότι δεν τον κλότσησε αρκετά δυνατά!” είπε, ποιος άλλος από τον Τζόι Μπάρτον (αμυντικό χαφ της Μαρσέιγ, γνωστός για το σκληρό του παιχνίδι).
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις δηλώσεις παικτών για το γεγονός, χωρίς να υπάρχουν πολλοί που να καταδικάζουν ξεκάθαρα τη συμπεριφορά του νεαρού μεσοεπιθετικού.
Προμελετημένο “έγκλημα”;
Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ (απόλυτα) την κίνηση του Αζάρ. Αλλά… τι ρόλο βαράει το συγκεκριμένο κακόμοιρο παιδάκι; Όπως αποδείχθηκε μετά το ματς από τον λογαριασμό του στο Twitter, είχε… λερωμένη τη φωλιά του.
“Ο ‘βασιλιάς’ των Ball Boys επιστρέφει για τελευταία φορά. #χρειάζομαι για να κάνω καθυστερήσεις” ήταν ένα από τα status του στο Twitter. Δυστυχώς, ήξερε πολύ καλά τι έκανε ο μικρός. Αυτό μόνο καλό δεν μπορεί να είναι για το ποδόσφαιρο, όπως και η αντίδραση του Αζάρ.
Το σημαντικότερο από όλα τα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, ο μικρός Τσάρλι, βρέθηκε στα αποδυτήρια της Τσέλσι με πρωτοβουλία των αρχηγών της ομάδας, Φρανκ Λάμπαρντ και Τζον Τέρι.
“Το παιδί είχε ρίξει όλο του το σώμα πάνω στη μπάλα και απλώς προσπάθησα να την κλοτσήσω από κάτω του. Σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να τον χτυπήσω.
Αμέσως μετά το ματς, ήρθε στα αποδυτήρια, του ζήτησα συγγνώμη, την δέχτηκε ενώ παραδέχθηκε το λάθος του και το θέμα έληξε εκεί. Θέλω να ξαναπώ ότι λυπάμαι για ότι έγινε, αλλά για μένα έληξε”, ήταν τα λόγια του “θύτη”, Εντέν Αζάρ.
Ακόμα δεν έχει βγει απόφαση για το ποια θα είναι η τιμωρία του Αζάρ. Σίγουρα θα υπάρξει τιμωρία, τουλάχιστον μίας αγωνιστικής, καθώς δέχτηκε κόκκινη κάρτα. Καλό θα ήταν όλη αυτή η ιστορία να μην πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Απλώς να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή και για τα Ball Boys αλλά και για τους ποδοσφαιριστές. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του και μόνο, στο γήπεδο και εκτός αυτού…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.