Το να είσαι ο πρώτος Ασιάτης που συμμετείχε στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, της χώρας στην οποία γεννήθηκε το ποδόσφαιρο, είναι αν μη τι άλλο κάτι αξιοπρόσεκτο. Το να είσαι ο μοναδικός όμως μέχρι και σήμερα σε ανακηρύσσει αυτομάτως σε θρύλο.
Tο κινέζικο όνομά του ήταν Χονγκ Γινγκ Σου. Στην Αγγλία ήταν γνωστός όμως ως Φράνκ Σου. Γεννήθηκε στο Μπάξτον του Ντάρμπισαϊρ και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με τον πατέρα του Όου Κουόνγκ Σου – κινέζικης καταγωγής – και την αγγλίδα μητέρα του Μπεατρίς Γουίταμ στο Λίβερπουλ.
Έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα σε μια άσημη ομάδα, την Πρέσκοτ Κέιμπλς, μέχρι να τον εντοπίσουν οι σκάουτς της Στόουκ Σίτι. Το 1933 και σε ηλικία 19 χρονών υπέγραψε συμβόλαιο με την Στόουκ. Έκανε το ντεμπούτο του στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους σε εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Μίντλεσμπρο και έγινε ο πρώτος Ασιάτης που θα παίξει ποτέ στην Φούτμπολ Λίγκ.
Οι Πόττερς έμελλε να είναι και η ομάδα που θα αναδείξει το ταλέντο του και θα του δώσει ουσιαστικά το εισιτήριο για την εθνική Αγγλίας, στην οποία αγωνίστηκε σε εννέα ματς. Έμεινε στο Στόουκ για δώδεκα χρόνια, έκανε 173 εμφανίσεις με την φανέλα της Σίτυ πετυχαίνοντας 5 γκολ και χρίστηκε αρχηγός της ομάδας για την σεζόν 1938-39, σεζόν στην οποία η Στόουκ τερμάτισε έβδομη στο πρωτάθλημα.
Το ντεμπούτο του με τα χρώματα της Αγγλίας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά ποδοσφαίρου, ήταν – σαν σήμερα – στις 3 Φεβρουαρίου του 1945 με αντίπαλο τη Σκωτία. Στην πραγματικότητα όμως το πρώτο του επίσημο παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής των Λιονταριών, σύμφωνα με το thedaisycutter (το οποίο σκιαγραφεί τον Σου), ήταν τρια χρόνια νωρίτερα, στις 9 Μάη του 1942, στην ήττα της Αγγλίας από την Ουαλία με 1-0.
Στην Στόουκ δημιούργησε, μαζί με τους Άρθουρ Τούτιν και Άρθουρ Τέρνερ, μια εξαιρετική τριάδα στο κέντρο της ομάδας, η οποία μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. Ξεχώρισε παίζοντας ως κρυφός επιθετικός, αφού αντί να προσπαθεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, επικεντρωνόταν στην δημιουργία τελικής πάσας. Αυτό οδήγησε τον Άλεξ Τζέιμς – τότε παίχτη της Άρσεναλ – να χαρακτηρίσει τον τρόπο παιχνιδιού του ως κάτι μοντέρνο για την εποχή του.
Μετά την Στόουκ συνέχισε την καριέρα του στην Λέστερ, την Λούτον και την Σέλμσφορντ Σίτι, καριέρα που όμως είχε ήδη αρχίσει να παίρνει τα κάτω της από την διακοπή των επαγγελματικών αγώνων κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου, όπου ο Σου πραγματοποίησε «guest» εμφανίσεις σε ομάδες όπως η Τσέλσι, η Έβερτον, η Μίλγουολ, η Ρέντιγκ και αρκετές άλλες.
Τελειώνοντας ως παίκτης αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική περνώντας από διάφορες χώρες όπως Ιταλία, Σουηδία και Αγγλία. Στην Σουηδία πέρασε τα περισσότερα χρόνια του ως κόουτς γνωστών ομάδων όπως Έρεμπρο, Τζουργκάρντενς, ΑΙΚ, αλλά και άλλων άσημων κλάμπ της Σουδικής Λίγκας. Το 1952 διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Νορβηγίας, την οποία κοουτσάρισε στους Ολυμπιακούς του 1952 στο Ελσίνκι.
Ο Σου μαζί με τον Σάμι (Σύριλ) Τσάνγκ, είναι οι δύο μοναδικοί Ασιάτες παίχτες με αγγλική υπηκοότητα που αγωνίστηκαν ποτέ στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Ο Τσάνγκ, γεννηθείς το 1932, μάλιστα είχε τον Σου ως πρότυπο του. «Τον έβλεπα και διάβαζα για αυτόν όποτε είχα την ευκαιρία. Ήθελα να ακολουθήσω τα βήματά του», υπογράμμισε ο Τσάνγκ με δηλώσεις του στον Guardian.
Ο Σου απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 76 ετών αλλά ο θρύλος του ζει ακόμα. Ο πρώτος και μοναδικός Ασιάτης που αγωνίστηκε με τα χρώματα της εθνικής Αγγλίας…
Περισσότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες στο othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.