Όταν ο Σαρλ Μπωντλαίρ έγραφε «Αν δεν είστε αληθινοί άνθρωποι, να είστε αληθινά ζώα», προφανώς δεν εννοούσε την αλληλεγγύη, αλλά για την ώρα βολεύει να τον αναφέρω.

Όταν ο Μπωντλαίρ έγραψε λίγο πριν το 1846 τη φράση αυτή, ο κόσμος ήδη ήταν στραμμένος στον ατομισμό, για να καταστεί «μοντέρνος». Σήμερα που ξαναδιαβάζουμε την προτροπή αυτή, το ανθρώπινο είδος χαρακτηρίζει ένας άκρατος ατομισμός και εγωκεντρισμός. Οι δουλειές μας, οι δικές μας υποθέσεις, τα τσανάκια μας είναι το κέντρο του κόσμου. Μόνο ένα δυνατό χαστούκι θα μπορούσε να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο των 90s και το θαύμα του χρηματιστηρίου, μπροστά στο οποίο είχαμε μείνει εκστατικοί.

Η κρίση, σαφώς, δεν είναι ευκαιρία για να ξυπνήσουμε. Ούτε η αιτία. Υπήρξε, όμως, η αφορμή για να δούμε τι γίνεται γύρω μας. Και είδαμε ότι κάποιος μας επιτίθεται συνολικά. Σαν τα ζώα, λοιπόν, σιγά σιγά αρχίζουμε να λειτουργούμε σε αγέλες και να επανεφευρίσκουμε την ανάγκη της συλλογικότητας και των κοινών δράσεων. Δεν μιλάω για τους φιλάνθρωπους που νιώθουν λιοντάρια-βασιλιάδες δίπλα στα φτωχά ποντίκια, αλλά για όσους νιώθουν ίσος προς ίσο και βοηθούν στο όνομα της κοινής προσπάθειας.

Ακόμη και αν μέχρι να φτάσουμε τις μέλισσες μάς μένει πολύ δρόμος ακόμα, δε σημαίνει πως ήδη δεν έχουμε αρχίσει να τον στρώνουμε με ροδοπέταλα. Συνδέσαμε ρεύματα, κάναμε λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες, δώσαμε σε όσους έχουν ανάγκη, γιατί σύντομα θα βρισκόμασταν -και βρεθήκαμε- εκεί που είναι. Στήσαμε projects μόνοι μας, αλλά όλοι μαζί. Και αυτά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

tutorpool

Ένα εξ αυτών είναι το Tutorpool. Πρόκειται για μια εθελοντική δράση στα πλαίσια της παιδείας. Πρώην μαθητές, αλλά και εθελοντές καθηγητές προσφέρουν μαθήματα σε παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν την παραπαιδεία, η οποία έχει καταστεί απαραίτητη, όσο η παιδεία υποβαθμίζεται συνεχώς. «Ο καθένας με τις δυνάμεις του και πολυεπίπεδα, επιχειρούμε να πετύχουμε αυτό που η πολιτεία αδυνατεί να προσφέρει ή δεν έχει σκοπό να προσφέρει• τις ίσες ευκαιρίες για κάθε μαθητή, όσο αυτό είναι δυνατό εντός του παρόντος εκπαιδευτικού συστήματος», αναφέρουν οι tutorpool-ίστες. Το εγχείρημα ακούγεται ενδιαφέρον και απαντά σε ρεαλιστικές ανάγκες και προβλήματα. Σημειωτέον ανάλογα εγχειρήματα δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές γίνονται και από πολλούς φοιτητές του συλλόγου του ΕΜΠ, και από όσο δύναμαι να γνωρίζω, ανάλογη δράση ετοιμάζει και το Παιδαγωγικό.

«Όλα είναι πάντα όσο πιο καλά γίνεται μέσα στον πιο άσχημο δυνατό κόσμο». Εδώ θέλω να διαφωνήσω με τον Μπωντλαίρ. Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και σίγουρα για την ώρα δεν είναι όλα καλά… Όσο δρούμε όμως σαν ζώα, έχουμε πολλές ελπίδες.

Υ.Γ.: Δεν χρειάζεται να διευκρινίσω ότι όταν λέω σαν ζώα δεν εννοώ αλόγιστα, αλλά ομαδικά.

ΥΓ2: Λόγω των δύο συναπτών τριημέρων, θα διαβάσετε το κείμενο του Κορώνα-Γράμματα για το ζήτημα της αλληλεγγύης και της παιδείας σε δύο μέρη. Την επόμενη εβδομάδα γράφει η Μαρία Δελλαγραμμάτικα για ένα σχολείο αλλιώτικο. Αναμείνατε…

Μίνα Κωστοπούλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//