Μπορεί -μιλώντας εκ του αποτελέσματος- να μην υπήρξε μία πράξη που σηματοδότησε εξελίξεις σε πραγματικό επίπεδο. Συμβολικά όμως αποτύπωσε ένα σπουδαίο μήνυμα ειρήνης, σε μία περίοδο πολέμου, ενώ αποτέλεσε και “σταθμό ζωής” στον κοινό βίο του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο.
Ο λόγος για το διάσημο Bed-ing του ζευγαριού, την καθιστική διαμαρτυρία τους, δηλαδή, σε κρεβάτια ξενοδοχείου, ώστε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο που διεξήγαγε εκείνη την περίοδο η αμερικανική κυβέρνηση στο Βιετνάμ, αλλά και να τονίσουν τον ειρηνικό της χαρακτήρα.
Λίγο μετά τον γάμο τους στις 20 Μαρτίου του 1969 αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιότητά τους για να προωθήσουν το αίτημα της παγκόσμιας ειρήνης. Έτσι την εβδομάδα 25-31 Μαρτίου την πέρασαν στη σουίτα 902 του Χίλτον στο Άμστερνταμ, καλώντας δημοσιογράφους από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Παρά τις… προσδοκίες των δημοσιογράφων και του κοινού, να τους δουν να κάνουν σεξ και να περνούν προσωπικές στιγμές μπροστά στα μάτια τους, το ζευγάρι δεν έκανε κάτι από αυτά, αντιθέτως διάβαζε βιβλία για την ειρήνη (“Hair Peace”, “Bed Peace”) και μιλούσε στους δημοσιογράφους για αυτήν.
Χωρίς απτό αποτέλεσμα
Με το πέρας της εβδομάδας το ζευγάρι έστειλε βελανίδια στους αρχηγούς κρατών διάφορων χωρών σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα να τους καθιερώσουν σαν σύμβολο ειρήνης. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά για τους επόμενους οκτώ μήνες κανένας ηγέτης δεν δέχτηκε να τους συναντήσει.
Σύμφωνα με τον Λένον το όλο εγχείρημα δεν είχε την απαραίτητη επιτυχία, καθώς οι δημοσιογράφοι δεν τους πήραν ποτέ στα σοβαρά: “Είναι σύνηθες φαινόμενο να μη μας παίρνουν στα σοβαρά. Σε αντίθεση με μας, αυτοί δεν ξέρουν πώς να χειριστούν το χιούμορ. Και εμείς έχουμε χιούμορ”, ήταν τα λόγια του συνθέτη των Beatles.
Το δεύτερο Bed-in
Η δεύτερη φορά που Λένον-Όνο πραγματοποίησαν την ιδιότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας, ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Νέα Υόρκη, αλλά λόγω του ότι στον Λένον είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ (για κατοχή κάνναβης, έναν χρόνο πριν) ο προορισμός άλλαξε.
Στις 26 Μαϊου, λοιπόν, το ζευγάρι πήγε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου έμειναν για μία ακόμη εβδομάδα στο Queen Elizabeth Hotel. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί ηχογράφησαν ένα από τα διασημότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί για την ειρήνη, το Give peace a chance (την 1η Ιουνίου του 1969).
Ο απολογισμός
Οι κινήσεις αυτές των διάσημου ζευγαριού μπορεί να μην τους έφεραν κοντά σε ηγέτες κρατών, οι απλοί πολίτες όμως από δεκάδες χώρες τους “αγκάλιασαν” και “ενώθηκαν” μαζί τους, φωνάζοντας δυνατά κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Εν τω μεταξύ ένα νέο κίνημα Bed-in θα ξεκινούσε λίγο καιρό μετά, ενώ πολλοί καλλιτέχνες θα εμπνέονταν από την μορφή αυτή της διαμαρτυρίας και θα έγραφαν τραγούδια για αυτό (Oasis, Linkin Park, Billie Joe Armstrong).
Όσο για την… αίσθηση που άφησε στους πρωταγωνιστές της κίνησης, λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λένον, η Όνο θα ανέφερε για αυτό: “Το 1969,ο John κι εγώ ήμασταν τόσο αφελείς, που νομίζαμε πως με το Bed-ing θα βοηθούσαμε να αλλάξει ο κόσμος. Μπορεί και να έγινε έτσι. Αλλά τότε δεν το γνωρίζαμε. Το γεγονός πως το κινηματογραφήσαμε ήταν καλό. Το φιλμ είναι παντοδύναμο τώρα, όπως ήταν και τότε. Ό,τι ειπώθηκε τότε, μπορεί να ειπωθεί και σήμερα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να δώσουν κουράγιο και έμπνευση στους ακτιβιστές τού σήμερα. Καλή τύχη σε όλους μας. Ας θυμόμαστε πως ο πόλεμος τελειώνει αν το θέλουμε. Είναι στο χέρι μας και σε κανενός άλλου. Ο Τζον θα ήθελε να το πει αυτό. Με αγάπη, Γιόκο“.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.