Τα ΜΜΕ εξακολουθούν να ασκούν ισχυρή επιρροή στην κοινή γνώμη, παρότι η αξιοπιστία τους έχει κλονιστεί. Ο ρόλος τους παραμένει σημαντικός και αυτό αφενός φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αφετέρου συμβαίνει γιατί εξακολουθούν, νόμιμα ή όχι, να παρακολουθούνται όσο και πριν. Από εκατομμύρια δηλαδή κόσμο.

Στην πιο πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα, αποτυπώνεται ξανά ότι ο κόσμος δίνει μεγαλύτερη βάση στον σχολιασμό, παρά στην είδηση. Έτσι, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, όλοι ακούν Grexit και νιώθουν σαν το διάολο με το λιβάνι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έκανε η ΚΑΠΑ Research ότι το 71,9% δηλώνει πως καλύτερη για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που τάσσεται υπέρ της ρήξης. Παράλληλα, το 72,9% θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, με μόλις το 20,3% να ζητά την επιστροφή στη δραχμή, καθώς και την παραμονή στην ΕΕ (79,4%) και στο ΝΑΤΟ (73,7%).

Από τη στιγμή που η είδηση είναι ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν ανυποχώρητοι, άρα διαφαίνεται στον ορίζοντα η επιβολή της συνέχισης των Μνημονίων, το λογικό θα ήταν αυτά τα ποσοστά να έχουν διαφοροποιηθεί. Όμως ο σχολιασμός των ελληνικών media, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προβάλλει ως απρεπείς για την περίσταση τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεπώς απόψεις που με βάση τα γεγονότα θα έπρεπε να υποχωρούν, συντηρούνται.

Ακόμα κι αν είναι αυτονόητο, πως η διαπραγματευτική στάση δεν μπορεί να ταυτίζεται με την υποταγή, αλλά με τη διεκδίκηση, ο κόσμος πείθεται ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν στερηθεί για ακόμη μια πενταετία και περισσότερο την αξιοπρέπειά του, πρέπει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να τα πάει καλά με τη Μέρκελ.

Είναι το ζητούμενο η ρήξη; Όχι. Είναι όμως ζητούμενο να έχουμε ξανά τα αυτονόητα. Όπου αυτονόητα, ο κόσμος να μην πεθαίνει στο δρόμο είτε από την πείνα, είτε γιατί δεν έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία. Στη βάση αυτή, η ρήξη είναι μία επιλογή. Μια επιλογή με κόστος, αλλά κάποια στιγμή πρέπει αυτό το κόστος να μπει στη ζυγαριά με το κόστος που πληρώνουμε και τώρα, εντός Ευρωζώνης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts

//