Η Φαρινάζ, 25 ετών, εργαζόταν στο ξενοδοχείο Tara ως μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εκεί, δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τρεις άντρες της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράν.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην ιστορική πόλη για τους Κούρδους Μαχαμπάτ. Οι τρεις άντρες στρίμωξαν την Φαρινάζ σε ένα δωμάτιο στον 4ο όροφο του ξενοδοχείου. Εκείνη πάλεψε μαζί τους, τους χτύπησε, καλούσε συνεχώς σε βοήθεια και στη μια στιγμή που κατάφερε να τους ξεφύγει, πήδηξε στο κενό από τον 4ο όροφο. Ξέφυγε από το βιασμό πεθαίνοντας.

Ακολούθησε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας, οι δρόμοι γέμισαν διαδηλωτές, αλλά και αστυνομικούς. Η  ιρανική κυβέρνηση κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιστράτευσε όλα τα διαθέσιμα μέσα, που είχε τραγικά αποτελέσματα: δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Οι Κούρδοι βιώνουν απανωτά χτυπήματα από το ιρανικό κράτος. Η ημερομηνία της αυτοκτονίας της Φαρινάζ συμπίπτει με την ημερομηνία της εκτέλεσης ομάδας Κούρδων το 2010 από το ιρανικό κράτος με την πρόφαση ότι είναι προδότες. Η επίθεση στη Φαρινάζ χαρακτηρίζεται όμως και από ένα ξεχωριστό συμβολισμό. Συνέβη στην πόλη Μαχαμπάτ όπου ιδρύθηκε το 1945 η βραχύβια Κουρδική Δημοκρατία του Μαχαμπάτ.

Η Φαρινάζ μπροστά στην φρίκη ενός επικείμενου βιασμού, επέλεξε να πηδήξει στο κενό. Δεν ξέρω τι πρόλαβε να σκεφτεί εκείνη την στιγμή, αλλά εύχομαι να ένιωσε ελεύθερη ή ότι τα κατάφερε. Εύχομαι να μην σκέφτηκε ότι θα πεθάνει και να ένιωσε ανακουφισμένη που ξέφυγε.

Η Φαρινάζ είπε όχι στο βιασμό με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Τι πιο κραυγαλέο από ένα κραυγαλέο θάνατο που δηλώνει “εμένα δεν θα με βιάσετε”.

Αν το πάρουμε υπαρξιακά είναι άδικο αυτό το σύμπαν που συνωμοτεί για να αποκτήσεις κάτι που θες πολύ, σε τέτοιες περιπτώσεις να αφήνει κάποιον να πεθάνει έτσι ή να βιώνει τέτοιες καταστάσεις. Δικαιούταν να ζήσει η Φαρινάζ. Δικαιούσαι να ζήσεις όταν καταφέρνεις να επιβιώσεις από κάτι δυσάρεστο. Στο οφείλει η ίδια η ζωή. Αλλά μάλλον όχι, τίποτα δεν οφείλει ούτε αυτή. Υπάρχει ο πόνος, η αδικία και η βαναυσότητα στον κόσμο, αποδέξου το. Έτσι δεν λένε; Να εύχεσαι μόνο να μην “βρει” εσένα κάτι από όλα, συμπληρώνουν. Και σε ποιον θα τα ρίξουμε τώρα;

Η Φαρινάζ θα γίνει “σημαία” για την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα την αναφέρουν σε βιβλία ψυχολόγοι και ερευνητές προσπαθώντας να αναλύσουν ή να περιγράψουν αυτό που συνέβη αποδίδοντας ερμηνείες. Όμως η Φαρινάζ δεν ξαναγυρίζει πίσω, όπως και τόσες άλλες Φαρινάζ. Ίσως αποτελέσει έναυσμα για την αλλαγή της κατάστασης, αλλά και πάλι. Μιλάμε για παρακαταθήκη μονάχα. Η Φαρινάζ δεν πρόκειται να σωθεί, ούτε να βοηθηθεί γιατί τη σκότωσαν.

“Μέτρησε αυτούς που χάθηκαν κι αυτούς που έμειναν να θρηνούν. Είναι τρελός ο αριθμός.”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//