«Μένουμε Ευρώπη». Αν το πάρεις ετυμολογικά το σύνθημα είναι λάθος. Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης από τότε που η Βαλκανική Χερσόνησος αποκόπηκε από την Ασία και την Αφρική, γεγονός που χρονολογείται πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Οπότε δεν είναι και πολύ στο χέρι μας αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη ή όχι. Άρα το σύνθημα, μέσω κάποιας αντικειμενικά σωστής επεξεργασίας δεδομένων, θα πρέπει να διορθωθεί στο εξής: «Μένουμε Ευρωπαϊκή Ένωση». Τώρα με βάση τη σωστή διατύπωση μπορούμε να αναπτύξουμε κάποιους προβληματισμούς και διάφορες σκέψεις σχετικά με το τι κρύβεται στο φόντο μιας τέτοιας διεκδίκησης του «λαού».
Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι από ποιες οργανώσεις, συλλογικότητες, ομάδες πολιτών οργανώθηκε αυτή η κίνηση. Από την επίσημη ιστοσελίδα διαβάζουμε ότι: «Είμαστε μία ομάδα πολιτών χωρίς κομματικές εξαρτήσεις με ποικίλες και διαφορετικές πολιτικές απόψεις που όμως συμφωνούμε σ’ ένα πράγμα: αποχώρηση από ΕΕ και Ευρωζώνη θα ήταν εθνική καταστροφή». Βλέποντας την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απ’ όπου και οργανώθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα παρατηρούμε ότι οι 5 από τους συνολικά αρχικά 8 διαχειριστές υπήρξαν σύμβουλοι του Σαμαρά ή υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσά τους η Β.Π., η οποία ήταν η «αυτόπτης μάρτυρας» από το συμβάν στο βενζινάδικο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αν εστιάσουμε στις «προσωπικότητες» που στηρίζουν αυτή την κίνηση δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα. Και στις δύο συγκεντρώσεις είδαμε να παρελαύνουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, Δένδιας (ο οποίος παρεμπιπτόντως ήθελε πριν κάποια χρόνια να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις), Κ. Μητσοτάκης και άλλοι υποστηρικτές της άνευ όρων παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Επίσης, είδαμε τον υποψήφιο βουλευτή με την Νέα Δημοκρατία Στράτο Σιμόπουλο να καλεί με sms στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Είδαμε να διατυμπανίζεται και να προβοκάρεται από πολλούς βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού, συμμετέχοντας και με τη φυσική τους παρουσία. Ο μανδύας του ακομμάτιστου και του ανεξάρτητου «κινήματος» πέφτει και φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ότι τα ίδια δεξιά και ακροδεξιά κόμματα οργανώνουν και στηρίζουν αυτό που δεν μπορούν να εκφράσουν με τον δικό τους φορέα λόγω του πολιτικού κόστους.
Το επόμενο ζήτημα που προκύπτει είναι το τι εκφράζει μια τέτοια κίνηση και ποια αιτήματα θέτει όσον αφορά την ελληνική διαπραγμάτευση και τον κίνδυνο, που όπως αναγνωρίζει υπάρχει, εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανατρέχοντας και πάλι στην ιστοσελίδα διαβάζουμε: «Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. Με την παρουσία μας στο Σύνταγμα, δεσμεύουμε, τα κόμματα, τις πολιτικές ηγεσίες και την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές σε μία Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Λέμε ξεκάθαρα ότι όλοι οι χειρισμοί, προγράμματα, σχέδια και λύσεις στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους Εταίρους είναι αποδεκτά εφόσον εγγυώνται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Τώρα, ας σχολιάσουμε ποια είναι η Ελλάδα που θέλουν να διατηρήσουν και να προστατεύσουν. Είναι η Ελλάδα του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, των 700.000 παιδιών που υποσιτίζονται, η Ελλάδα της Μανωλάδας, των 500 ευρώ βασικό μισθό, των χιλιάδων αστέγων, των νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, των συσσιτίων, των πλειστηριασμών, των Ελλήνων εκατομμυριούχων που για το 2014 ο απόλυτος αριθμός αυξήθηκε. Είναι η Ελλάδα της εξαθλίωσης, της αναξιοπρέπειας, της διαφθοράς, της διεύρυνσης της εισοδηματικής ανισότητας, της δουλείας, της επιβίωσης. Και σαν Ελλάδα εννοούνται οι Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι, όλοι αυτοί που παλεύουν για να ανατραπεί όλο το σημερινό σκηνικό.
Ποια είναι η αντιπρόταση που πρέπει να αναδυθεί και αντιπαραταχθεί στο «Μένουμε Ελλάδα»; Είναι εκείνη η πρόταση που θα σπάσει τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, θα κόψει τα δίχτυα που έχει ρίξει το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα, θα δώσει το δικαίωμα στο λαό να παλέψει για την ανάκτηση των δικαιωμάτων του και την περαιτέρω πάλη του για δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοκρατία και ελευθερία. Μέσα στο μηχανισμό της Ε.Ε. κανένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Το κίνημα θα πρέπει να διεκδικήσει και να βροντοφωνάξει έξοδο εδώ και τώρα από ΕΕ και Ευρώ, να σηκώσει ψηλά τη σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας, να ακολουθήσει τον δρόμο που θα οδηγήσει το λαό και τη νεολαία έξω από το λάκκο της εξάρτησης, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.