Εδώ και λίγες ώρες ο ιστότοπος της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ) έχει κάνει μία “περίεργη” ανάρτηση. Με διακήρυξή της η Κ.Ε.Ε.Δ. ζητά την “άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και την σύμπραξη λαού – στρατού” λόγω αδυναμίας να προσφέρει στον λαό τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα, σε εργασία (άρθρο 22), υγεία, παιδεία, Δικαιοσύνη, ασφάλεια, ζητώντας μάλιστα Κυβέρνηση Εθνική Ενότητας υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση.
Χωρίς τα πράγματα να έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, η συγκεκριμένη ανάρτηση – ανοιχτή απειλή για κατάλυση του πολιτεύματος (και το κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το Σάββατο στις 4 μ.μ.), εγείρει αρκετά ερωτήματα, με πρώτο και πιο καίριο: γιατί να προαναγγελθεί δημόσια ένα πραξικόπημα; Η ιστορία έχει δείξει ότι οι πραξικοπηματίες έρχονται συνήθως “νύχτα” και με άκρα μυστικότητα.
Μπορεί μέσα στις τάξεις του στρατού να επικρατεί αναβρασμός και ανησυχία, μπορεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να είναι ενήμερη για την επικείμενη κατάλυση της δημοκρατίας, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει δημόσια αναγγελία πραξικοπήματος. Για ποιο λόγο λοιπόν η Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων θέλησε να “προκαλέσει” τόσο ανοιχτά τις αντιδράσεις και να προετοιμάσει τους κρατικούς μηχανισμούς ώστε να είναι “έτοιμοι” να την αντιμετωπίσουν;
“Χλιαρές” αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις όσων αντιλήφθηκαν από τις πρώτες ώρες την είδηση, κινήθηκαν από την ειρωνεία έως την αδιαφορία. Με εξαίρεση τους πάντα “έτοιμους” για πραξικόπημα (αυτούς που τότε στο Σύνταγμα μούντζωναν, νοσταλγούσαν “ε, ρε ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται” και στη συνέχεια ψήφισαν Χρυσή Αυγή), οι οποίοι ξαμολήθηκαν στα ακροδεξιά site/blogs με στόχο να επικροτήσουν την κίνηση αυτή και να ταχθούν στο πλευρό των wannabe πραξικοπηματιών, όσοι πληροφορήθηκαν την είδηση αρκέστηκαν στην ειρωνεία.
Την πιο λογική ίσως αντίδραση σε μία τέτοια απροκάλυπτη ενέργεια, που σε άλλες περιόδους, μόνο γέλια θα μπορούσε να προκαλέσει.
Η συγκυρία παίζει ρόλο
Στην παρούσα φάση ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Οι πρόσφατες “αποκαλύψεις” για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις (κάποιοι εξακολουθούν να πέφτουν από τα σύννεφα!), έχουν προκαλέσει αναβρασμό και ανησυχία στις τάξεις τόσο του φασιστικού κόμματος, που βλέπει τις αποκαλύψεις για τη λειτουργία της οργάνωσης, αλλά και τη χρηματοδότησή της, να πέφτουν σαν ντόμινο, όσο και της ΕΛ.ΑΣ., όπου έχει “ξηλωθεί” μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών.
Την ίδια στιγμή χθεσινό άρθρο της εφημερίδας Guardian κάνει λόγο για μέλη του Ελληνικού Στρατού που εκπαιδεύουν ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, ενώ 3.000 χρυσαυγίτες φέρονται να δέχονται εκπαίδευση για μάχη από στρατιωτικούς υποστηρικτές του κόμματος, στοιχείο το οποίο εξέτασαν και οι εισαγγελείς στη χθεσινή σύσκεψη.
Τα παραπάνω γεγονότα σε συνδυασμό με τα σενάρια που διαρρέουν περί παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ώστε να προκληθούν εκλογές και άρα να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση, δίνουν μια άλλη διάσταση στη διακήρυξη των Ειδικών Δυνάμεων.
Αναφορικά βέβαια με την παραίτηση των βουλευτών του Μιχαλολιάκου, κάτι τέτοιο τελικά φαίνεται δύσκολο, μιας και τα μέχρι πρόσφατα, λούμπεν στοιχεία του φασιστικού κόμματος, που εξελέγησαν στο κοινοβούλιο, δεν είναι διατεθειμένα να χάσουν τα προνόμια που προσφέρει η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Άλλωστε σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα έβλεπαν τα ποσοστά τους να μειώνονται. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί σενάριο.
Και επειδή πολλές φορές η δημοκρατία στη χώρα μας “πιάστηκε στον ύπνο” και οι πολίτες πίστεψαν στις φιλολαϊκές διακηρύξεις των εκάστοτε πραξικοπηματιών (εν προκειμένω αναστολή της εφαρμογής του μνημονίου, αναστολή απολύσεων στο Δημόσιο, καταγγελία του χρέους, άρση νόμου περί ευθύνης υπουργών), καλό θα είναι να υπάρχει πολιτική επαγρύπνηση.
Ακόμη και από αυτούς που “χάιδεψαν” το ναζιστικό μόρφωμα και του “έκλεισαν το μάτι”: τον πρωθυπουργό και τους παρά τω πρωθυπουργώ συμβούλους. Για να μην φτάσουμε στο τέλος να κλαίμε.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.