Το βράδυ της 26ης Ιουνίου, όλοι μας είχαμε εντυπωσιαστεί από την απόφαση των Knicks να προσπεράσουν μεγάλο αριθμό σπουδαίων ταλέντων και να διαλέξουν στο νο.4 του Draft 2015 τον άσημο Kristaps Porzingis (δείτε τι είχαμε γράψει τότε για την επιλογή του, εδώ). Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομά του ξεκίνησαν οι αποδοκιμασίες και η γκρίνια στη Νέα Υόρκη όμως, όπως φάνηκε, κάτι παραπάνω ήξερε ο Phil Jackson. Αυτή τη στιγμή ο νεαρός Λετονός έχει κερδίσει θέση βασικού στο ρόστερ και στις καρδιές των φίλων των Knicks, ίσως πιο… κεντρικά και από τον Melo. Πώς όμως έφτασε από την τοπική ομάδα της Liepaja, που αλλάζει ονόματα σαν… πουκάμισα και η κορυφαία της διάκριση ήταν η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, να έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο του NBA;

Όπως είπαμε, η επαφή του με τη «σπυριάρα» έγινε στο σπίτι του, στην τοπική BK Liepājas Lauvas, όπου έμεινε εννέα χρόνια, από τα 6 μέχρι τα 15 του. Στην οικογένεια Porzingis εξάλλου ήταν παράδοση το μπάσκετ, μόνο που η μεγαλύτερή τους διάκριση ήταν η συμμετοχή της μητέρας Porzingis στην εθνική ομάδα νέων. Ο μπαμπάς Porzingis έπαιζε ημιεπαγγελματικά εωσότου έπιασε δουλειά ως οδηγός λεωφορείου, ενώ τα μεγαλύτερα αδέρφια του (Janis και Martins, 13 και 15 χρόνια μεγαλύτεροι αντίστοιχα) ασχολήθηκαν και αυτά με το μπάσκετ σε μικρή ηλικία με τον πρώτο να φτάνει μέχρι και το επίπεδο του Eurocup. Ο ίδιος ξεχώρισε στην ομάδα του, πέραν των cornrows που πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι είχε, με τις επιδόσεις του, ένας ατζέντης που τον είχε παρακολουθήσει έστειλε βίντεο με τα κατορθώματά του σε ομάδες σε Ισπανία και Ιταλία, και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν: Το 2010 η Baloncesto Sevilla επικοινώνησε με τον νεαρό ο οποίος μετέβη στην ισπανική πόλη για να δοκιμαστεί.

Porzingis_cornrows

Τα cornrows του μικρού Porzingis που… τρέλαιναν τα κορίτσια.

Τότε κοιτούσε τον κόσμο από τα 203 εκατοστά και ζύγιζε 71 κιλά. Όπως ο ίδιος θυμάται: «Πήγα εκεί με τον αδερφό μου για δυο ή τρεις ημέρες, αλλά είχε πολλή ζέστη και δεν μπορούσα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Porzingis διαγνώστηκε με αναιμία, η οποία του προκαλούσε κούραση, δυσκολία στην αναπνοή και πολλές φορές δεν μπορούσε να προπονηθεί. Σταδιακά ξεπέρασε και αυτήν τη δυσκολία, έμενε όμως κάτι τελευταίο: Η γλώσσα. Η δυσκολία του στη διδασκαλία της ισπανικής, που έκαναν σχεδόν αδύνατη την επικοινωνία του με συμπαίκτες και προπονητές αρχικά, και οι επιπτώσεις της αναιμίας του τον είχαν σχεδόν πείσει να επιστρέψει στη χώρα του. Τελικά όχι μόνο επέμεινε, αλλά στο ντεμπούτο του, όπου η ομάδα του έχασε με 75-56 από τη Μπαρτσελόνα, πέτυχε double-double με 12 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Η κλήση του στην πρώτη ομάδα δεν άργησε να έρθει και έτσι στις 16 Ιανουαρίου 2013, ο Kristaps Porzingis φόρεσε για πρώτη φορά (για περισσότερο από ένα λεπτό) τη φανέλα της Σεβίλλης απέναντι στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης για το Eurocup. Δυο σεζόν έπαιξε με την ομάδα της Νότιας Ισπανίας, και την περυσινή σεζόν σε 34 αγώνες (24 βασικός) είχε 47% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα, 4.8 ριμπάουντ, 0.5 ασσίστ, 0.8 κλεψίματα και σχεδόν 1 κόψιμο. Καθόλα αξιοπρεπής εμφάνιση για sophomore στο ισπανικό πρωτάθλημα, όμως και για το νο.4 του draft στο NBA;

Στο βίντεο, οι αντιδράσεις των φίλων των Knicks στο άκουσμα της επιλογής του Porzingis στο νο.4 του draft.

Είχε δηλώσει συμμετοχή εξάλλου και την προηγούμενη σεζόν, στο draft του 2014, όπου σύμφωνα με τους αναλυτές επρόκειτο να επιλεγεί στο 21 από την Οκλαχόμα. Τελευταία στιγμή όμως, άλλαξε γνώμη και μάλλον έκανε τη σωστή επιλογή, αν αναλογιστεί κανείς πως θα έβρισκε μπροστά του παίκτες όπως ο SergeIbaka, o Enes Kanter, o Kendrick Perkins, ακόμα και ο Steven Adams. Αντίθετα, έναν χρόνο αργότερα στη Νέα Υόρκη δείχνει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος μέσα στο «βαμμένο».

Από τις πρώτες μέρες του έδειξε πως πήγε στο NBA για να μείνει. Ενώ όλοι περίμεναν έναν άχαρο ψηλό που θα ήταν «τσάμπα λεφτά» και μια χαμένη ευκαιρία να αποκτηθεί ένα από τα αστέρια του κολεγιακού μπάσκετ, ο Porzingis βάλθηκε να τους αποδείξει πως θα γίνει ο επόμενος Pau ή ο επόμενος Dirk. Πώς; Με απίστευτη δουλειά, η οποία τον έφερε ήδη από τα τέσσερα παιχνίδια της pre-season να μετράει 7.5 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2.2 ασσίστ, 0.5 κλεψίματα, 1 κόψιμο και 1.5 λάθη σε μόλις 19.4 λεπτά. Μάλιστα στο τελευταίο παιχνίδι, την ήττα με 99-85 απέναντι στη Βοστώνη, ήταν πρώτος στις ασσίστ της ομάδας του με 4.

Και έπειτα… ήρθε ο Kristaps οδοστρωτήρας. Έχοντας πλέον αφήσει πίσω του τις αμφιβολίες, την αναιμία και ό,τι του απαγόρευε να προχωρήσει μπροστά, με πλεονέκτημά του τα, πλέον, 222 εκατοστά του κορμιού και τα 108 κιλά – παρακαταθήκη για τη σωματική του ανάπτυξη, ο γίγαντας από τη Λετονία έχει κάνει τους φίλους των Knicks να καλοβλέπουν την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για πολλά ακόμη χρόνια. Μεταξύ των εμφανίσεων που έπεισαν για την αξία του είναι οι 29 πόντοι του απέναντι στη Σάρλοτ (17/11), συνοδευόμενοι από 11 ριμπάουντ, οι 24 πόντοι και τα 14 ριμπάουντ του απέναντι στο Χιούστον (21/11) και οι 20 πόντοι του με επίσης 14 ριμπάουντ δυο μέρες μετά, απέναντι στο Μαϊάμι. Για να μην μιλήσουμε για τη χημεία του με τον σταρ της ομάδας, τον Carmelo Anthony που φαίνεται να έχει βρει τον ψηλό που ήθελε για να βρει το έτερον του ήμισυ μέσα στη ρακέτα.

Melozinger

Melozinger: Το, πλέον, αγαπημένο παιδί των Knicks έχει γίνει αγαπημένος και του ηγέτη τους.

Στα βίντεο: Στιγμές του από τους αγώνες απέναντι σε Σάρλοτ και Χιούστον, στην πρώτη νίκη των Knicks στο Τέξας μετά από 11 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές ποτέ δεν πέφτει κάτω από τους 7-8 πόντους και τα 4-5 ριμπάουντ, ενώ κορυφαίες του επιδόσεις σε αυτές τις κατηγορίες είναι οι 29 πόντοι που προαναφέραμε, ρεκόρ καριέρας, και τα 15 ριμπάουντ στον αγώνα απέναντι στη Σάρλοτ (11/11). Και όχι μόνο αυτό, αφού ο Porzingis απέναντι στους «μεγάλους» έχει… γονατίσει το Σαν Αντόνιο με 13 πόντους και 14 ριμπάουντ, το Κλήβελαντ με 13 πόντους και 4 ριμπάουντ, ξανά την ομάδα του «Βασιλιά» με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως κατάφερε αυτές τις επιδόσεις με την ομάδα του να χάνει στο τέλος και μάλιστα με διαφορές από 6 – 10 πόντους. Συνολικά μέχρι στιγμής έχει 13.4 πόντους, 9.1 ριμπάουντ, 0.9 ασσίστ.

Τι γίνεται όμως στο μυαλό του Kristaps; Όπως ο ίδιος δηλώνει, λατρεύει το μπάσκετ και θέλει να μείνει για πολλά χρόνια στο NBA (κι εμείς Kristaps, κι εμείς). Το επιθετικό του παιχνίδι δεν είναι επιτηδευμένο, αλλά «το ‘χει» μέσα του. Ο ελεγχόμενος θυμός του τον βοηθάει σε αυτό, ποτέ όμως δεν ρίχνει το φταίξιμο για τα νεύρα στους συμπαίκτες του, παρά μόνο στον εαυτό του. Ίσως και γι’ αυτό να τον προτιμάει στο πλευρό του ο Melo, παρόλο που αρχικά είχε τις αντιρρήσεις του. Και για τους χώρους που του δημιουργεί, βεβαίως βεβαίως.

Στο βίντεο: Οι αντιδράσεις των συμπαικτών του Porzingis όταν ανακάλυψαν το… άγριο παρελθόν του.

Φέτος η ομάδα της Νέας Υόρκης δείχνει πιο υγιής και πιο δεμένη και ο Porzingis αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ της ομάδας του Derek Fisher, ο οποίος μαζί του φέτος έχει και έναν ή μάλλον δύο λιγότερους πονοκεφάλους που ακούνε στο όνομα ριμπάουντ και αξιόπιστος ψηλός. Πλέον στοχεύουν με αξιώσεις στην είσοδό τους στα playoffs και αν συνεχίσουν έτσι πολύ πιθανόν να την πετύχουν. Αυτή τη στιγμή είναι τρίτοι στην Atlantic Division με ρεκόρ 8-8, δέκατοι συνολικά στην Ανατολή, μην ξεχνάμε όμως δυο πράγματα: ήδη έχουν αντιμετωπίσει ισχυρές ομάδες περισσότερες από μία φορές και, φυσικά, υπάρχει ο παράγοντας Porzingis, ο οποίος όσο περισσότερο θα βελτιώνεται, τόσο περισσότερο θα προσφέρει στο… κοινό καλό με στόχο αυτό που από πάντα ήθελε: Να μπει στο πάνθεον των καλύτερων ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//