Το 1312 ο Πάπας Κλεμέντιος Ε’ διακηρύσσει ότι «το φιλί που δίδεται με σκοπό τη συνουσία εκτός γάμου θα θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα» και το απαγορεύει. Δεν ήταν ο μόνος.

Ανά τους αιώνες το φιλί έχει θεωρηθεί πρόκληση, απρέπεια, προσβολή της δημοσίας αιδούς, αμάρτημα ή ασέβεια και θεωρείται ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Συνήθως τα απολυταρχικά καθεστώτα απαγορεύουν τέτοιου είδους ελευθερίες, αλλά ακόμα και στις αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες δημοκρατικές χώρες ένα φιλί μπορεί ακόμα να σκανδαλίσει. Πρόσφατα, μάλιστα, σάλος ξέσπασε όταν το facebook κατέβασε την φωτογραφία χρήστη επειδή απεικόνιζε δυο ομοφυλόφιλους να φιλιούνται.

Το 3pointmagazine.gr θυμάται σε ποιες χώρες απαγορεύτηκαν ή απαγορεύονται τα δημόσια φιλιά.

Μαρόκο

Όταν ο 15χρονος Mouhsin και η 14χρονη Raja, φωτογραφήθηκαν από τον φίλο τους Oussama 16 ετών, να φιλιούνται στο στόμα έξω από το σχολείο τους στο Nador του βόρειου Μαρόκου, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι κάτι τόσο αθώο θα τους οδηγούσε στην φυλακή. Κι όμως, η οργάνωση της πόλης Nador για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Δημόσιες Ελευθερίες είδε στο φιλί που οι έφηβοι ανέβασαν στο facebook- όπως κάθε έφηβος της εποχής- μια ανήθικη σκηνή και έσπευσε να κάνει μήνυση στην Αστυνομία.

Maroc-bisou

 

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις καθώς οι νέοι όχι μόνο θα οδηγηθούν στο δικαστήριο αλλά κρατούνται ήδη σε κέντρο κράτησης ανηλίκων και αντιμετωπίζουν ποινή ως και 2 χρόνια φυλακή! Πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν αναρτώντας επίσης φωτογραφίες με φιλιά ενώ πολλοί Μαροκινοί έσπευσαν να φιληθούν έξω από το δικαστήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τουρκία

3457_k-bigpic_original

 

Οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να ξεσηκώνονται πολύ πριν το πάρκο Γκέζι καθώς φαινόταν ότι  ο Ερντογάν προχωρούσε σε μεγαλύτερη ισλαμοποίηση της Τουρκίας. Τον περασμένο Μάιο μια σειρά από αποφάσεις ξεσήκωσαν την Τούρκικη νεολαία. Η απαγόρευση της πώληση κρασιού και ποτού μετά τις 7 το απόγευμα και η απαγόρευση τους δημόσιου φιλιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τις ταμπέλες του μετρό να καλούν του νέους σε ηθική και κόσμια συμπεριφορά. Ο Ερντογάν δήλωνε ότι θέλει μια θρησκευόμενη νεολαία και οι ταμπέλες σε αρκετούς σταθμούς του μετρό είχα ένα τεράστιο Χ στην εικόνα ενός ζευγαριού να φιλιέται. Οι Τούρκικη νεολαία υτο είδε όπως ήταν φυσικό σαν μια προσπάθεια στροφής σε μεσαιωνικά ήθη και έθιμα και βγήκε στους σταθμούς του μετρό διαμαρτυρόμενη και δίνοντας φιλιά με ταμπέλες που έγραφαν “δωρεάν φιλιά» και φώναζοντας συνθήματα.

Ινδία

Η πρώτη γραπτή αναφορά ανταλλαγής φιλιών μεταξύ δυο ανθρώπων γίνεται στο ινδικός έπος Μαχαμπαράτα, ένα πανάρχαιο λογοτεχνικό έργο. Παρόλα αυτά. Οι Ινδοί σήμερα θεωρούν το φιλί ως μια αηδιαστική συνήθεια της Δύσης, είναι κάτι το οποίο δεν το συνηθίζουν ειδικά δημοσίως και το έχουν απαγορεύσει δια ροπάλου στις ταινίες του Μπόλυγουντ. σκάνδαλο που δημιούργησε το φιλί που έδωσε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στην δημοφιλή ινδή ηθοποιό (και νικήτρια του βρετανικού Μπιγκ Μπράδερ) Σίλπα Σέτι κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής βραδιάς.

Ινδοί εισαγγελείς ζήτησαν τότε τη δίωξή του, ενώ οι εφημερίδες απαίτησαν να ζητήσει συγνώμη για την προσβολή.

Αυστρία-Γαλλία-Βρετανία

baci

 Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία το φιλί απαγορεύτηκε στα μέσα. Στην Μ. Βρετανία το 2009 στο σταθμό WarringtonBankQuay είχε τοποθετηθεί μία ταμπέλα απαγόρευσης των φιλιών εν μέσω ανησυχιών ότι οι περιπαθείς αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ των επιβατών προκαλούν συμφόρηση και καθυστερήσεις. Τρεις βδομάδες αργότερα, και εν μέσω κατακραυγής το μέτρο ήρθη. Στην Βιέννη από την άλλη ένα φιλί μέσα στο μετρό μπορεί να στοιχήσει 50 ευρώ πρόστιμο καθώς η σιδηροδρομική εταιρεία απαγόρευσε κατόπι καταγγελιών και παραπόνων τα τρυφερά πάρε-δώσε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//