Αποτελεί συχνό φαινόμενο μετά από πολεμικές επιχειρήσεις που σκορπίζουν τον θάνατο σε δεκάδες και εκατοντάδες ανθρώπους, να ακολουθούν δηλώσεις από αξιωματούχους ισχυρών κρατών που εκφράζουν την θλίψη αλλά και τη δυσάρεστη έκπληξή τους για το εκάστοτε τραγικό συμβάν. Όπως όμως ξανά αποδεικνύεται οι ίδιες χώρες που εκφράζουν την λύπη τους για τις πολύνεκρες τραγωδίες, είναι συμμέτοχες στην αλυσίδα που φέρνει φρίκη και πόνο. Τελευταίο χαρακτηριστικό και θλιβερό παράδειγμα η επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε παιδιά στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία, όπου αποκαλύφθηκε ότι η επίθεση έγινε με πυρομαχικά τα οποία έχουν πωληθεί από τις Η.Π.Α.

Μετά από ρεπορτάζ του το CNN γράφει ότι ύστερα από συνεργασία που είχε με τοπικούς δημοσιογράφους της Υεμένης και εμπειρογνώμονες, διαπίστωσε πως το όπλο που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων παιδιών ήταν μία βόμβα MK82 κατασκευασμένη από την εταιρεία Lockheed Martin μία από τις μεγαλύτερες εργολάβους αμυντικών συστημάτων.

Η βόμβα είναι επίσης εξαιρετικά παρόμοια με εκείνη που προκάλεσε τον μαζικό θάνατο 155 ατόμων σε κηδεία που γινόταν στην Υεμένη τον Οκτώβριο του 2016. Τότε η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας είχε κάνει λόγο για λανθασμένη πληροφόρηση σε σχέση με τον στόχο και ανέλαβε την ευθύνη. Τον Μάρτη όμως του ίδιου έτους, με ή χωρίς.. σωστή πληροφόρηση σκοτώθηκαν από τις ίδιες βόμβες 97 άτομα.

Όπως υπογραμμίζει το CNN μετά την πολύνεκρη επίθεση ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα είχε απαγορεύσει την πώληση πυρομαχικών και όπλων προηγμένης τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία, θέλοντας έτσι να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόλις όμως ανέβηκε στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ η απόφαση ανετράπη.

Ενόσω δε πληθαίνουν τα ερωτήματα από διεθνείς παρατηρητές και οργανώσεις για τις ευθύνες των Η.Π.Α, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν συμμετέχει στον σχεδιασμό των επιθέσεων που γίνονται στην Υεμένη και δεν λαμβάνει σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο οι επιθέσεις γίνονται με δικά της πυρομαχικά, από τα οποία αντλεί τεράστια κέρδη και παράλληλα βοηθά στον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία και με ανταλλαγή πληροφοριών.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α παίζει κρυφτούλι για την πραγματικότητα και τις ευθύνες που φέρει, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους απλούς ανθρώπους της Υεμένης που είδαν τις οικογένειες τους να χάνονται σε μια στιγμή. Χαρακτηριστικό το τραγικό παράδειγμα πατέρα που πηγαίνει κάθε ημέρα στο νεκροταφείο να δει τα δυο νεκρά αγοράκια του. “Θυμάμαι να ακούω τον κόσμο να ουρλιάζει. Τις γυναίκες να χτυπιούνται. Λέω δεν μπορεί να είναι δυνατόν, δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Μέχρι που είδαμε έναν άντρα να τρέχει ανάμεσα στο πλήθος και να φωνάζει ότι αεροπλάνο χτύπησε το λεωφορείο”.

Οι οικογένειες που θρηνούν είναι πολλές ακόμη. Ανά μήνες γίνονται όλο και περισσότερες. Και μπορεί να κατηγορείται, δικαίως, η Σαουδική Αραβία για τις μαζικές φονικές επιθέσεις, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν και οι ευθύνες σ΄εκείνους που δίνουν στους Σαουδάραβες τα όπλα για να σαρώσουν την ανθρώπινη ζωή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//