Σε μια περίοδο που το θέμα της μείωσης της βιοποικιλότητας και της εξαφάνισης εκατοντάδων ειδών από τον πλανήτη λόγω της ανθρώπινης δράσης βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας και ότι από τον Ιούλιο ξαναρχίζει το κυνήγι των φαλαινών, σπάζοντας το διεθνές μορατόριουμ που είχε συνυπογράψει.

Με τον τρόπο αυτό η Ιαπωνία κάνει πράξη την απειλή που είχε διατυπώσει τον Σεπτέμβριο, όταν η ΔΕΦ απέρριψε το αίτημά της να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς, και ακολουθεί τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.

Αν και όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα η Ιαπωνία δεν θα επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο αλλά περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας, η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πολλές κυβερνήσεις αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις.

AP Photo/Shizuo Kambayashi

Σε εκείνη τη συνεδρίαση της Επιτροπής με τη συμμετοχή 89 κρατών-μελών απορρίφθηκε το κείμενο που υπέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση με τίτλο «Η οδός που πρέπει να ακολουθεί». Η ιαπωνική πρόταση ζητούσε να επιτραπεί να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία».

Η πρόταση αυτή έβαζε τέλος στο μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, είχε τεθεί σε ισχύ το 1986 και το Τόκιο είχε προσυπογράψει. Χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, τορπίλισαν την ιαπωνική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.

Kyodo News via AP

Στην πραγματικότητα η φαλαινοθηρία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ιαπωνία καθώς από το 1987 χρησιμοποιήθηκε το παραθυράκι στο μορατόριουμ που επιτρέπει αλίευση για ερευνητικούς σκοπούς αλλά σε κάθε περίπτωση το κρέας των φαλαινών κατέληγε στους πάγκους των ιχθυοπωλείων.

Άλλωστε, η ιαπωνική κυβέρνηση διατείνεται ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση και επιτρέπεται η αλίευση μικρότερων κητοειδών που δεν προστατεύονται.

Το 2014 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία όφειλε να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική. Το Τόκιο την ανέστειλε για έναν χρόνο, αναπροσάρμοσε τους όρους -ιδίως τον αριθμό και τα είδη που επιτρέπει να αλιεύονται- και την ξανάρχισε την περίοδο 2015-2016. Η ετήσια ποσόστωση που όρισε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική είναι 333 φάλαινες.

*Αλιευμένο από την Εφ. Συν

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]