To #vgeskaipes είναι μια online καμπάνια που επιθυμεί να παροτρύνει την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και όποια άτομα βιώνουν διακρίσεις να πάρουν ένα κινητό, μια κάμερα, για να πουν την δική τους ιστορία.
Πριν από λίγες μέρες γυρίστηκε το βίντεο της καμπάνιας σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, στο οποίο πέρα από την Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη συμμετείχαν κι αρκετά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η παραγωγή όπως και η σύλληψη της όλης ιδέας ανήκει στην ομάδα του Outview Film Festival. Εμείς μιλήσαμε μαζί τους για να μάθουμε περισσότερα.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα;
Η ιδέα για την καμπάνια #vgeskaipes ξεκίνησε από την παρατήρηση της Ελληνικής πραγματικότητας, από τα περιστατικά που ζούμε ή μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης. Περιστατικά που αφορούν στα άτομα με διαφορετικότητα, με το πώς βιώνουν την καθημερινότητα κυκλοφορώντας εκεί έξω και με την εναλλαγή ανάμεσα στα αισθήματα ασφάλειας – ανασφάλειας. Η διαφορετικότητα φυσικά έχει πολλές μορφές και θα θέλαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες. Για την καμπάνια επιλέχτηκαν περιστατικά όπως το bullying, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, η ενδοοικογενειακή βία. Το κάλεσμα όμως είναι ανοιχτό σε όποιο άτομο αισθάνεται ότι θέλει να μιλήσει για το βίωμα του ως διαφορετικό.
Ποιος είναι ο στόχος της καμπάνιας αυτής;
Δημιουργήσαμε μία online καμπάνια που επιθυμεί να παροτρύνει την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ ελληνική κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα και όποια άτομα βιώνουν διακρίσεις, όπως μετανάστες, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους κ.α., να πάρουν ένα κινητό, μια κάμερα, για να πουν την δική τους ιστορία. Στην συνέχεια να την υποβάλουν στο site του Queer Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας Outview.gr , ώστε να δημιουργηθεί μια κινηματογραφική, πλέον, καταγεγραμμένη αφήγηση, μέσα από ένα μαραθώνιο προβολών όλων των ταινιών που θα έχουν υποβληθεί και η οποία θα περιγράφει το πως είναι να ζεις στην Ελλάδα του σήμερα ως ένας διαφορετικός άνθρωπος. Επιπρόσθετα, οι καλύτερες κινηματογραφικές μαρτυρίες θα δημιουργήσουν μια σπονδυλωτή ταινία από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η οποία θα προβάλλεται δωρεάν σε κοινωφελείς χώρους όπως πανεπιστήμια και σχολές, σχολεία και δήμους. Επιπλέον θα είναι διαθέσιμη online και θα έχει σε αυτήν ελεύθερη πρόσβαση οποιοσδήποτε θελήσει να την παρακολουθήσει, ή να τη χρησιμοποιήσει σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Πριν λίγες μέρες είχατε και τα γυρίσματα για το βίντεο που θα παρουσιάζει την καμπάνια. Λίγα λόγια γι΄αυτό;
Το σενάριο σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα δημιουργεί μία αφήγηση, παρακολουθώντας την πρωταγωνίστρια Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη να ξεκινάει την μέρα της φεύγοντας από το νυχτερινό κέντρο που δουλεύει, κυκλοφορώντας στην Αθήνα, ενώ στον δρόμο βρίσκεται μάρτυρας περιστατικών διάκρισης και βίας απέναντι στο διαφορετικό. Η ίδια επιλέγει να μην μείνει αμέτοχη στα περιστατικά, αλλά αναλαμβάνει δράση και αυτό είναι το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε – Ότι παίρνουμε θέση. Κάτι που δεν συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ρατσιστικής βίας η οποία εκδηλώνεται στους δρόμους της σημερινής Ελλάδας.Ορόσημο αποτελεί η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο, αβοήθητος, και μάλιστα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας που λέγεται Αθήνα. Η δράση αυτή λοιπόν έχει αφιερωθεί στη μνήμη του και αφορά στον κάθε Ζακ.
Του Βασίλη Θανόπουλου
φωτογραφίες: από τα γυρίσματα της καμπάνιας
Πηγή: avmag.gr
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.