Πειράματα ισραηλινών φαρμακευτικών εταιρειών και πολεμικών βιομηχανιών σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων, κρατουμένων και μη, κατήγγειλε η Παλαιστίνια πανεπιστημιακός και λέκτορας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ναντέρα Σαλχούμπ Κεβορκιάν, στη διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Όπως είπε οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ επιτρέπουν σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να διενεργούν πειραματικές δοκιμές φαρμάκων σε Παλαιστίνιους και Άραβες κρατούμενους, ενώ όπως διευκρίνισε, οι πληροφορίες της προκύπτουν από συλλογή δεδομένων κατά τη διενέργεια ερευνητικού έργου για το Πανεπιστήμιο.
«Οι παλαιστινιακές περιοχές είναι εργαστήρια. Η εφεύρεση προϊόντων και υπηρεσιών από επιχορηγούμενες από το κράτος εταιρείες ασφαλείας τροφοδοτείται από τις μακροπρόθεσμες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την καταπίεση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό», τόνισε στην ομιλία της, ενώ υποστήριξε ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν εκδώσει άδειες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διενεργήσουν πειράματα σε βάρος Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και Αράβων του Ισραήλ που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι κατοχικές αρχές δεν διστάζουν να κάνουν πειραματόζωα ακόμη και μικρά παιδιά, σε βάρος των οποίων δοκιμάζουν νέα όπλα ή διενεργούν δοκιμές σε συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι καταγγελίες της καθηγήτριας συμπίπτουν με την πρόσφατη άρνηση των ισραηλινών αρχών να παραδώσουν τη σορό του 51χρονου Παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου Φάρες Μπαρούντ, που πέθανε στις 6 Φλεβάρη στις ισραηλινές φυλακές, υποφέροντας επί χρόνια από διάφορες σοβαρές ασθένειες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, συγγενείς του Μπαρούντ εξέφρασαν φόβο ότι μπορεί να είχε υποβληθεί εν αγνοία του σε πειράματα και γι’ αυτό αρνήθηκαν να τους παραδώσουν τη σορό του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται παρόμοιες καταγγελίες. Τον Ιούλη του 1997, η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ όπου η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ντάλια Ιτζίκ, παραδεχόταν ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας είχε επιτρέψει σε φαρμακευτικές εταιρείες να δοκιμάσουν πειραματικά φάρμακα σε κρατούμενους, τονίζοντας ότι είχαν διενεργηθεί πάνω από 5.000 κλινικές δοκιμές.
Με πληροφορίες από Μiddleeastmonitor και Ριζοσπάστη
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.