Οι χώροι πρασίνου στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι. Σύμφωνα με τη -γνωστή τοις πάσι πλέον- έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2014, ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται στην 4η θέση πριν το τέλος αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, με μόλις 0,96 m2 πρασίνου να αντιστοιχούν ανά κάτοικο.
Ωστόσο, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει διαφοροποιηθεί. Όχι μόνο δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι χώροι πρασίνου, αλλά παρατείνεται κιόλας η παρακμή όσων υπάρχουν. Σπασμένα παγκάκια, διαλυμένα μαύρα λάστιχα από ποτιστικά, σπασμένες λάμπες και σακατεμένες στο σύνολό τους υποδομές συνθέτουν σήμερα την εικόνα για τις περισσότερες πλατείες της πόλης.
Η πλατεία Νεαπόλεως αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης των χωρών πρασίνου στην Αθήνα. Βρίσκεται προς το τέρμα της οδού Ασκληπιού και παλιότερα ονομαζόταν από τους γείτονες Ροζάν από το όνομα του ιδιοκτήτη του θερινού κινηματογράφου που υπήρχε πριν.
Όπως διαβάζουμε στη θέση της βρισκόταν το θερινό σινεμά Ροζάν, όταν το 1983 ο δήμαρχος Μπέης με τη βοήθεια των περιοίκων το μετέτρεψε σε παιδική χαρά/πλατεία. Το σινεμά ανήκε κατά τα δύο τρίτα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που το παραχώρησε στο Δήμο στη συνέχεια και κατά το ένα τρίτο στην Εκκλησία της Ελλάδος που το διεκδίκησε δικαστικά και το κέρδισε χάρη στην ολιγωρία του Δήμου (επί Αβραμόπουλου). Έτσι η πλατεία κινδυνεύει επιπλέον και να τεμαχιστεί για να πολυκατοικιοποιηθεί, κατά το ένα τρίτο τουλάχιστον.
Ο χώρος είναι διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα, πλακόστρωτος και δεντροφυτεμένος με κουτσουπιές και άλλα μεγάλα δέντρα. Ένας μικρός πνεύμονας πρασίνου, αλλά και ειδυλλιακός, ειδικά την άνοιξη που ανθίζουν οι κουτσουπιές με τα μωβ άνθη.
Η εικόνα του όμως εδώ και χρόνια είναι θλιβερή. Κατά την επίσκεψή μας στον χώρο μύριζε κάτουρο κι ένα καμένο μαυρισμένο κούτσουρο βρισκόταν παρατημένο στην είσοδο, δίπλα σε ατάκτως ερριμένα ποτιστικά κι ένα μαδέρι οικοδομής. Τα διαλυμένα παγκάκια, που δεν συντηρήθηκαν και δεν επιδιορθώθηκαν ποτέ, καθιστούν σταθερά τον χώρο αφιλόξενο.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την εγκατάλειψη, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.