Το 80% όσων σκότωσε η αστυνομία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι μαύροι, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2019 κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης στη φαβέλα Fallet, καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από πυρά αστυνομικών για το πρώτο εξάμηνο του 2019, που είχαν φτάσει τους 18 συνολικά. Εννέα από αυτούς τους ανθρώπους σκοτώθηκαν μέσα στο ίδιο σπίτι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας, το 80,3% από όσους σκοτώνονται κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν μαύροι και μιγάδες. Αυτό σημαίνει ότι από τους 885 θανάτους, οι 711 ήταν ανθρώπων που ήταν μαύροι.

Η αστυνομία αποδίδει τον αριθμό αυτόν στην προσπάθειά της να περιορίσει τη δράση συμμοριών ναρκεμπορίου. Ωστόσο, συγγενείς αφροβραζιλιάνων θυμάτων ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια εναντίον της αστυνομίας, αποδεικνύοντας ότι τα συγκεκριμένα θύματα δεν είχαν καμμία σχέση με εμπόριο ναρκωτικών. Η αστυνομία όμως συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη δικαιολογία του ναρκεμπορίου, όποτε εισβάλλει στις φαβέλες.Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Γκαμπριέλ Σαμπάιο, της οργάνωσης Κονεκτάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βραζιλιάνικο δίκτυο G1, οι δικαιολογίες της αστυνομίας δεν μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι υπάρχει ρατσισμός στις δολοφονίες, ενώ τονίζει ότι «το προφίλ των θανάτων αποκαλύπτει πόσο δομικός είναι ο ρατσισμός στη Βραζιλία αλλά και πόσο θεσμικός επίσης, προκειμένου οι θεσμοί όπως η αστυνομία στην προκειμενη περίπτωση να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες».

Σύμφωνα με τον Ρόμπσον Ροντρίγκες, συνταξιούχο της στρατιωτικής αστυνομίας της Βραζιλίας και ερευνητή του Εργαστηρίου Ανάλυσης της Βίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο αριθμός των θανάτων από αστυνομικούς έχει καταγράψει ιστορικό ρεκόρ επί Μπολσονάρου, την ίδια ώρα που οι δολοφονίες έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Το ρεκόρ αυτό φυσικά καταγράφεται επί προεδρίας του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια σειρά σκανδάλων, καθώς ενθαρρύνει τις αστυνομικές δυνάμεις στη βία. Μάλιστα, το Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με το telesur, έστειλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για να εμποδίσει την διεξαγωγή δικών για την αστυνομική βία και για όσους αστυνομικούς ανοίγουν πυρ εύκολα.

Με πληροφορίες από telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]