Δύο περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος αιτούντων άσυλο, κατά τη διάρκεια ελέγχων περιορισμού των μετακινήσεων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού κατέγραψε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων την τελευταία βδομάδα. Τα περιστατικά σημειώθηκαν εις βάρος ενός 28χρονου αιτούντα άσυλο στη Σάμο και ενός ωφελούμενου του προγράμματος “Εστία” στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 31 Μαρτίου, ομάδα 4 αστυνομικών που διενεργούσε έλεγχο δικαιολογητικών μετακίνησης, έξω από κατάστημα σούπερ μάρκετ στην Σάμο, προέβη σε σωματική επίθεση και τραυματισμό του N.L., 28 ετών, αιτούντα άσυλο από το Καμερούν.
Ο N.L., ο οποίος βρίσκεται στην χώρα με την σύζυγό του και την μόλις 10 μηνών κόρη τους και διαμένει σε διαμέρισμα του προγράμματος στέγασης ESTIA σε οικισμό του νησιού, χρειάστηκε να μεταβεί εκτάκτως στο σούπερ μάρκετ της περιοχής του, έξω από το οποίο βρισκόταν η ομάδα των αστυνομικών. Όπως αναφέρει ο N.L. παρότι στην είσοδο του καταστήματος υπήρχαν αρκετοί πολίτες, ήταν ο μοναδικός, στον οποίο διενεργήθηκε έλεγχος.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, προέκυψε ότι δεν έφερε το γραπτό μήνυμα μετακίνησης, για λόγους που έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, με την συσκευή του κινητού του τηλεφώνου. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του N.L. οι αστυνομικοί, οι οποίο βρίσκονταν εκεί με όχημα τύπου Jeep, άρχισαν να επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και κάλεσαν περιπολικό προκειμένου να τον προσαγάγουν στο Αστυνομικό Τμήμα. Όταν ο N.L. αρνήθηκε να εισέλθει στο αστυνομικό όχημα, ένας από τους αστυνομικούς του άσκησε σωματική βία, γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο, ενώ οι υπόλοιποι τον ώθησαν με τη βία εντός του περιπολικού.
Στο αστυνομικό τμήμα όπου μετέβησαν και με εμφανή τα σημάδια της βίαιης επίθεσης στο πρόσωπό του, του υπέδειξαν προς υπογραφή ένα έγγραφο, το οποίο εκείνος αρνήθηκε αρχικά να υπογράψει, δεδομένου ότι δεν μπορούσε να λάβει γνώση για το περιεχόμενό του, λόγω του ότι ήταν στα ελληνικά, γλώσσα που ο N.L. δεν διαβάζει και ζήτησε διερμηνέα. Στη συνέχεια ωστόσο, κατά τα λεγόμενά, υπό την απειλή βίας, αναγκάστηκε να υπογράψει, χωρίς τελικά να του δοθεί αντίγραφο του εγγράφου.
Αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε στην Αθήνα, όπου ωφελούμενος του προγράμματος ESTIA προσήχθη σε Αστυνομικό Τμήμα και υπέστη σωματική βία από αστυνομικούς με πρόσχημα την παραβίαση των όρων απαγόρευσης κυκλοφορίας του πληθυσμού.
Οι ομάδες της ΑΡΣΙΣ που υποστηρίζουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε όλη την χώρα, έχουν προχωρήσει τις μέρες που ακολούθησαν τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων για την αποφυγή της διάδοσης του COVID 19, σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να ενημερώσουν τις ευάλωτες αυτές ομάδες πληθυσμού για την ασφαλή μετακίνηση και μέτρα προφύλαξης των ίδιων, των οικογενειών τους και την προστασία του ευρύτερου πληθυσμού.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα περιστατικά έλαβαν χώρα τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου, όταν η αστυνομία προέβαινε κυρίως σε συστάσεις στους πολίτες, οι οποίοι δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Στο κλίμα αυτό, στην ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε κάθε βίαιη ενέργεια σε βάρος πολιτών, ειδικότερα δε των πιο ευάλωτων όπως είναι οι πρόσφυγες Για τα περιστατικά αυτά η ΑΡΣΙΣ έχει προχωρήσει ήδη σε ενημέρωση όλων των αρμοδίων φορέων και ανεξάρτητων αρχών όπως το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και το Συνήγορο του Πολίτη.
Ενώ η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, οι κίνδυνοι για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας στον ελλαδικό χώρο, παραμένουν, όσο αυτοί βρίσκονται παγιδευμένοι/ες εκεί σε επικίνδυνα πολυπληθείς συνθήκες. Μέχρι τώρα έχουν επιδείξει θάρρος, διάθεση συνεργασίας και σύνεση, υπό την απειλή ενός ιού που δεν κάνει διακρίσεις όσον αφορά την προέλευση, θρησκεία, φυλή, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων που πλήττει.
Γι’ αυτό, η ΑΡΣΙΣ καλεί τις ελληνικές αρχές και την ελληνική αστυνομία να εγγυηθούν για την ασφάλεια και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, των περιοχών ευθύνης τους, χωρίς διακρίσεις.
Επίσης, καταδικάζει κάθε ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά εναντίον ευάλωτων προσώπων που δικαιούνται προστασία και αναμένει από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές να επιληφθούν αποτελεσματικά και να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά, ενώ καλεί τις τοπικές κοινωνίες να απομονώσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους και στη δύσκολη αυτή πανανθρώπινη δοκιμασία.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.