Πέθανε από κορωνοϊό ο Paulinho Paiakan, ένας από τους πιο γνωστούς αυτόχθονες υπερασπιστές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Ο Paiakan, ο οποίος ήταν περίπου 65 ετών, ήταν αρχηγός της φυλής Kayapoν και είχε τραβήξει τη διεθνή προσοχή τη δεκαετία του 1980 όταν αγωνίστηκε ενάντια στο υδροηλεκτρικό έργο του Belo Monte στη Βραζιλία, το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο.

Ο Paiakan πέθανε την Τετάρτη σε νοσοκομείο στη βόρεια πολιτεία Pará, μια περιοχή που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις αυτόχθονες κοινότητες.

Ο Paiakan προσελήφθη από την κυβέρνηση της Βραζιλίας το 1971 για να διευκολύνει την κατασκευή του συστήματος υπεραμαζονικής εθνικής οδού μέσω της γης των Kayapo. Μόλις όμως είδε τη φύση του έργου, εγκατέλειψε τη δουλειά του και άρχισε να κινητοποιεί τους ανθρώπους του ενάντια σε αυτό. Πήρε μια ομάδα του χωριού του και έφτιαξε ένα νέο χωριό με το όνομα Aukre, ξεκινώντας να βιντεοσκοπεί την καταστροφή του τροπικού δάσους και των παραδόσεων της φυλής του.

Έγινε γνωστός στην παγκόσμια σκηνή, περιοδεύοντας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες, που χρηματοδοτήθηκαν από τους Φίλους της Γης, το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής και την Ομάδα Υποστήριξης Kayapo του Σικάγο σε μια εκστρατεία κατά του έργου Dam Altamira.  Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είχε πει πως «Το δάσος είναι ένα μεγάλο πράγμα. Έχει ανθρώπους, ζώα και φυτά. Δεν έχει νόημα να σώσουμε τα ζώα εάν το δάσος καίγεται. Δεν έχει νόημα να σώσουμε το δάσος εάν οι άνθρωποι και τα ζώα που ζουν σε αυτό σκοτώνονται ή απομακρύνονται. Κανένας από εμάς δεν είναι αρκετά δυνατός για να κερδίσει μόνος του. Μαζί, μπορούμε να είμαστε αρκετά δυνατοί για να κερδίσουμε.»

Μετά την εκστρατεία του η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγήσει στη Βραζιλία δάνειο για το έργο.

Το 1992, ο Paiakan κατηγορήθηκε για βιασμό μιας νέας λευκής γυναίκας που είχε προσλάβει για δασκάλα των παιδιών του. Ωστόσο, το 1994, ο Paiakan αθωώθηκε, αλλά σε νέα εκδίκαση της υπόθεσης το 1999, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης.

Η όλη υπόθεση στιγμάτισε όχι μόνο τον ίδιο τον Paiakan, αλλά και ολόκληρο το κίνημα των αυτόχθονων λαών για το οποίο ήταν τόσο σημαντική προσωπικότητα. Οι σύμμαχοί του όμως, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση ήταν ένα κατασκεύασμα για να αμαυρώσει τη φήμη του και να τον σιωπήσει.

Με πληροφορίες του BBC/jakarta Post 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//