Απειλείται με περιβαλλοντική και τουριστική καταστροφή η ορεινή Αρκαδία – Η ιστορία έχει δείξει ότι η τοποθέτηση αρχικά λίγων ανεμογεννητριών αποτελεί τον δούρειο ίππο για την επέκτασή τους
Δρόμοι που θα περνάνε μέσα από το ελατόδασος και θα μείνουν για πάντα, πελώριες τσιμεντένιες βάσεις στις κορφές του βουνού, όπου θα μπουν έξι ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, και εκσκαφές για διαδρομές μήκους 32 χιλιομέτρων ώστε να περάσουν υπογείως καλώδια συνθέτουν την επόμενη μέρα που επιφυλάσσει στον Πάρνωνα η εταιρεία αιολικών “CNI Ενεργειακοί Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. – Αιολικό Πάρκο Κορομηλά και ΣΙΑ Ο.Ε.”.
Για τα σχέδια της εταιρείας οι κάτοικοι του Κοσμά, του παραδοσιακού οικισμού που βρίσκεται στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Πάρνωνα και πιο κοντά από κάθε άλλον στο έργο, ενημερώθηκαν μόλις πριν από έναν μήνα. Όταν ο πρόεδρος της κοινότητας έλαβε μια επιστολή με τους χάρτες για τα έργα από την εταιρεία και μία στην οποία του ζητούσαν να πάρει θέση το χωριό στη δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο η επιστολή αυτή έφτασε στα χέρια του ελάχιστες ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία για τη διαβούλευση στις 8 Αυγούστου κι ενώ είχε ήδη αρχίσει να διεξάγεται από τις 5 Ιουνίου. Στην πραγματικότητα, όπως έχει δείξει το μέχρι τώρα ιστορικό των αιολικών επενδύσεων, δείχνει ότι επιχειρείται να μπουν οι ανεμογεννήτριες με σκοπό να το πάρουν χαμπάρι όσο λιγότεροι γίνεται, καταλαβαίνοντας όσο λιγότερα γίνεται.
«Μα δεν είναι βλαβερό το μπετόν και το σίδερο στο βουνό;»
“Κανένας δεν μπορεί να είναι ενάντια στην πρόοδο. Όταν όμως δεν προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει. Ναι, ο λιγνίτης είναι βλαβερός. Μα δεν είναι βλαβερό το μπετόν και το σίδερο στο βουνό;» δηλώνουν στην «Αυγή» μέλη της πρωτοβουλίας για τις ανεμογεννήτριες που συστάθηκε πρόσφατα στον Κοσμά.
Ο Πάρνωνας, τονίζουν, είναι το δικό τους σημείο αναφοράς, όπως είναι η Ακρόπολη για την Αθήνα. «Η οικονομία μας δεν βασίζεται πια στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κάποτε οι παππούδες μας καλλιεργούσαν φακές εδώ. Σήμερα όμως η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό. Το προϊόν μας είναι η φύση. Είναι το αλπικό τοπίο. Ειδικά τον χειμώνα ο Πάρνωνας γίνεται στολίδι με τα χιόνια. Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι θα βάλουν δίπλα ή μπροστά από την Ακρόπολη μια ανεμογεννήτρια;».
Ο Πάρνωνας είναι το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Ένα καταπράσινο όρος όπου εναλλάσσονται εικόνες άγριας βουνίσιας ομορφιάς και μεθυστικά αρώματα, με άφθονα νερά και δέντρα όπως οι καστανιές, οι καρυδιές, οι κερασιές, τα έλατα και τα πλατάνια. Ειδικότερα το χωριό του Κοσμά είναι γνωστό ως το μπαλκόνι του Πάρνωνα και με πλήθος προτάσεων σε ταξιδιωτικά έντυπα για επίσκεψη του. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πλατεία με τεράστια πλατάνια.
Σειρά αποφάσεων κατά του έργου
Η αντίδραση των ντόπιων ήταν άμεση, απόρροια σε έναν βαθμό του μεγάλου κινήματος που έχει αναπτυχθεί πανελλαδικά για τα αιολικά κι έχει αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις εγκατάστασής τους.
Στις 6 Αυγούστου το τοπικό συμβούλιο του Κοσμά συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Τέσσερις μέρες αργότερα στην ίδια αρνητική απόφαση κατέληξε και ο Δήμος Νοτίου Κυνουρίας συγκεντρώνοντας μεγάλη πλειοψηφία. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα. Πάντως, στο πρόσφατο παρελθόν, η γνωμοδότηση της Περιφέρειας για την εγκατάσταση αιολικών στη Ζήρεια Κορινθίας ήταν αρνητική.
Στον αντίποδα με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης η εταιρεία φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για να πάρει το πράσινο φως και να στείλει τις μπουλντόζες στο βουνό. Σύμφωνα με την πλατφόρμα του ΥΠΕΝ η αίτηση βρίσκεται στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων και ακολουθεί η τελική αξιολόγηση.
Η εταιρεία φέρεται να έχει λάβει θετική γνωμοδότηση υπό όρους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και αναμένει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μούστου, το δασαρχείο Κυνουρίας και το Δασαρχείο Σπάρτης. Ωστόσο, ακόμη κι αν προκύψουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τον τελευταίο λόγο τον έχουν το υπουργείο και η αποκεντρωμένη διοίκηση, μας υπενθυμίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας του Κοσμά.
Παρεμβάσεις χιλιομέτρων και χιλιάδων τ.μ.
Για την υλοποίηση του έργου προβλέπεται ειδικότερα ότι θα μεγαλώσουν οι δρόμοι που υπάρχουν σήμερα και θα διανοιχθούν νέοι που θα συνδέουν το αιολικό «πάρκο» της CNI με εκείνο που σχεδιάζεται να γίνει επίσης στην περιοχή «Μαζαράκι Ελατιάς» με πέντε ανεμογεννήτριες από την εταιρεία “Deutsche Aeolia A.E.”. Το συνολικό τους μήκος θα φτάνει τα 12,76 χιλιόμετρα και η συνολική επιφάνεια επέμβασης θα είναι ίση με 112.623,22 τετραγωνικά μέτρα.
Η επέμβαση που θα γίνει συνολικά για την ανέγερση των ανεμογεννητριών αφορά έκταση 47.241,20 τετραγωνικών μέτρων και οι τόνοι που θα πέσουν για τις τσιμεντένιες βάσεις αντιστοιχούν σε επιφάνεια ίση με 25.200,30 τ.μ.
Προβλέπεται ακόμη ότι θα γίνουν μεγάλης έκτασης εκσκαφές στο βουνό για να περάσουν υπογείως καλώδια που θα μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα προς τον Σταθμό της ΔΕΗ. Το δίκτυο διασύνδεσης περιλαμβάνει υπόγεια γραμμή εσωτερικής διασύνδεσης με εκτιμώμενο μήκος τα 10,74 χιλιόμετρα για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών μεταξύ τους και με τον οικίσκο ελέγχου και υπόγεια γραμμή διασύνδεσης με εκτιμώμενο μήκος τα 22 χιλιόμετρα, η οποία θα οδεύει κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου και του υπό διάνοιξη οδικού δικτύου.
Κίνδυνος για άνυδρους χειμώνες
Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την αλλοίωση του τοπίου τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.
«Οι ανεμογεννήτριες από την περιστροφή των τεράστιων πτερύγιων τους, καθώς και από την τοποθέτηση των τσιμεντένιων πληγών στο σώμα του βουνού, διαταράσσουν το μικροκλίμα όλης της περιοχής δημιουργώντας ‘άνυδρους χειμώνες’. Με άμεσο αντίκτυπο στον υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια στον υδάτινο πλούτο της περιοχής μας» προσθέτουν.
Επικαλούνται δε τη μελέτη του Γ. Στουρνάρα, καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της 25μελους Επιτροπής Μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της.
Υπενθυμίζουν ακόμη ότι «η ιστορία σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, π.χ. Αποπηγάδι Χανίων, έχει δείξει ότι η τοποθέτηση αρχικά λίγων ανεμογεννητριών αποτελεί τον δούρειο ίππο για την επέκτασή τους». Έπειτα, επισημαίνουν, «οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για την τοπική κοινωνία είναι μηδενικές, μιας και η συντήρηση των ανεμογεννητριών γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία των εταιρειών. Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη χρησιμοποιεί μόνο τρεις εργαζόμενους. Τα δε πενιχρά αντισταθμιστικά μέτρα -αν φυσικά υπάρξουν- είναι ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια οικολογική καταστροφή του τόπου μας».
Η πρωτοβουλία έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 250 υπογραφές ενάντια στο έργο, την ώρα που οι καταγεγραμμένοι πολίτες με εκλογικά δικαιώματα στην περιοχή φτάνουν τους 362.
«Το μόνο μας κίνητρο είναι να αποτρέψουμε, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, την καταστροφή και υφαρπαγή του τοπικού μας πλούτου, που δεν είναι άλλος από το βουνό μας, τον αέρα μας, τον ήλιο μας, τα νερά μας, τα βότανά μας, τα βοσκοτόπια μας. Να αποτρέψουμε αυτά που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας να υποθηκευτούν από το μέλλον των παιδιών μας» καταλήγουν τα μέλη του κινήματος.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην Εφημερίδα Αυγή
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.