Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει τη μάχη του για μια αλληλέγγυα Ευρώπη, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα εάν η Ολλανδία θέλει να παραμείνει μέλος της ΕΕ» και μήπως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια άλλους είδους «μικρότερη» Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιεί όλους τους ξένους μετανάστες μέχρι τον Ιούλιο για να έχουν πρόσβαση στην υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την εργασία και την αξιοπρέπεια.
«Να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στην υγεία, την κοινωνική ασφάλεια και στη σταθερότητα της απασχόλησης και της κατοικίας στους πολίτες μετανάστες είναι καθήκον για μια αλληλέγγυα κοινωνία τους καιρούς της κρίσης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Εντουάρντο Καμπρίτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να νομιμοποιηθούν όλοι οι ξένοι μετανάστες και οι αιτούντες ασύλου έως τον Ιούλιο για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις εναντίον του ιού αλληλέγγυα από όλη την κοινωνία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών.
Ο Κόστα επιμένει σε μια άλλη Ευρώπη
«Έφθασε η στιγμή για ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα στην Ευρώπη. Πέρα από ένα οικονομικό θέμα πάνω στο τραπέζι έχουμε ένα πολιτικό θέμα. Έχουμε ανάγκη να ξέρουμε εάν θα συνεχίσουμε 27 στην ΕΕ ή 19 [με την ευρωζώνη] ή εάν υπάρχει κάποιος που θέλει να μείνει έξω. Αναφέρομαι στην Ολλανδία», τόνισε χωρίς μισόλογα ο Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξή του στο επίσημο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
«Προσωπικά, γιατί μερικές φορές είμαι ερεθιστικά αισιόδοξος, θα ήθελα να πιστέψω ότι η Ευρώπη των 27 είναι ακόμη δυνατή και ότι η ευρωζώνη των 19 είναι ακόμη δυνατή, αλλά γι ‘αυτό είναι απαραίτητο όλοι να έχουν την πολιτική ικανότητα να μην κρατηθούν όμηροι του εκλογικού λαϊκισμού» , προειδοποίησε ο Κόστα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ήδη από το μεταναστευτικό είχαμε συνειδητοποιήσει «ότι η Ευρώπη των 27 δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, με τουλάχιστον τέσσερις χώρες που δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε σε αυτές, ενώ τώρα είναι πλέον φανερό, για μια ακόμη φορά, δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε μια πρόκληση αυτού του είδους με τους 19 της ευρωζώνης, γιατί υπάρχει τουλάχιστον μία χώρα στη ζώνη του ευρώ που αρνείται να καταλάβει ότι το γεγονός ότι μοιράζεται ένα κοινό νόμισμα συνεπάγεται να μοιράζεσαι και την κοινή προσπάθεια ».
Η κρίση του κορονοϊού δεν είναι «ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά λογικής, γιατί η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει μια χώρα που έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που την επηρεάζει», εκτιμά ο Κόστα.
«Όλοι μας έχουμε πληγεί εξίσου και αυτή η πανδημία θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στο σύνολό της. Όλοι έπρεπε να κλείσουμε εξωτερικά σύνορα, όλοι έπρεπε να κλείσουμε τα εσωτερικά σύνορα και όλοι μας παραλύσαμε τις οικονομίες μας. Επομένως, αυτή η κρίση είναι τη περίπτωση ενός εγχειριδίου: ένα εξωγενές σοκ που επηρεάζει όλους εξίσου, παραλύει όλους και αμφισβητεί την εσωτερική αγορά», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
“Ναι, μπροστά σε αυτό, δεν υπάρχει επαρκής ορθολογισμός για να συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά πρέπει να ανταποκριθούμε από κοινού και δεν υπάρχει το θάρρος για να αντισταθούμε στον λαϊκισμό και αν φοβάσαι στις εκλογές του επόμενου έτους, εάν αρχίζεις να έχεις συμπεριφορές μα βάση τα εκλογικά κριτήρια και όχι ένα κριτήριο ευθύνης έναντι όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης … Μας οδηγεί να αναρωτηθούμε εάν μπορούμε να έχουμε μια ζώνη του ευρώ με αυτά τα 19 κράτη μέλη ή αν, στην πραγματικότητα, πρέπει να έχουμε άλλες μορφές οργάνωσης εντός της Ευρώπης» , προειδοποίησε ο Κόστα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κόντα έθεσε το ερώτημα που έθεσε και ο Γάλλος πρόεδρος «για να προχωρήσουμε με βελτιωμένους μηχανισμούς συνεργασίας σε μια Ευρώπη μεταβλητής γεωμετρίας». «Πιθανώς», ο Εμμανουήλ Μακρόν έχει δίκιο, εκτιμά ο Κόστα, που στηρίζει τις ελπίδες του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής ενεργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει περισσότερα, δεν φταίει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε περισσότερα γιατί ορισμένα κράτη μέλη δεν επέτρεψαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα, και επομένως η ευθύνη ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα κράτη μέλη. Δεν υπάρχει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες», τόνισε ο Κόστα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούμε να πούμε ταυτόχρονα ότι αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αντιδρούμε σαν να μιλούσαμε για μια πλημμύρα που έπληξε ένα κράτος μέλος. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση άγνωστων διαστάσεων, ένα απόλυτα απροσδόκητο, εξωτερικό και συμμετρικό σοκ για όλα τα κράτη μέλη», συμπλήρωσε ο Κόστα.
«Εάν υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό για την Ευρώπη να εγγυηθεί μια κοινή ικανότητα αντίδρασης σε αυτή την πρόκληση, θα είναι ανησυχητικό για όσους πιστεύουν στην Ευρώπη και ότι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις αυτής της κρίσης. Αν δεν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις αυτής της κρίσης, οι μικρές προκλήσεις δεν απαιτούν μια Ευρώπη αυτού του μεγέθους», κατέληξε ο Κόστα.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.