Ευχάριστα ξεκίνησε η εβδομάδα. Στα κανάλια συζητούσαν για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού – όχι, δεν έγινε θαύμα, απλώς η κυβέρνηση “ξέχασε” να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων Ευρώ, κι έτσι το έλλειμμα εξαφανίστηκε (προσωρινά, φυσικά). Αλλά το “underground” Internetσιγά μην ασχοληθεί με το να αποκαλύψει το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιούνται τα ίδια λογιστικά τρικ που μας έφεραν ως εδώ, χωρίς να ανοίγει μύτη.
Έτσι λοιπόν, τα αντιεξουσιαστικά sites, blogsκαι οι αντίστοιχες σελίδες στα socialmedia αφιερώθηκαν στο να κάνουν βούκινο αυτή τη φωτογραφία…
…η οποία συνοδευόταν από την εξής λεζάντα: “Φωτό από νεοναζί μέσα στο νοσοκομείο Τρίπολης. Είναι ανατριχιαστικό να βλέπει κανείς οπλισμένους νεοναζί μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου να ψάχνουν για μετανάστες […]”.
Το όλο θέμα αφορούσε τον “έλεγχο για παράνομες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες” που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πραγματοποίησαν μέλη της Χρυσής Αυγής σε νοσοκομείο της Τρίπολης την προηγούμενη εβδομάδα. Η ιστορία έλαβε διαστάσεις, ειδικά αφότου έγινε γνωστό ότι η διοικήτρια του νοσοκομείου έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με τους χρυσαυγίτες και δήλωσε ότι συμμερίζεται τις απόψεις τους. Μόλις “έσκασε” η είδηση, η κυβέρνηση έσπευσε να παύσει τη διοικήτρια από τα καθήκοντά της – και ορθώς, καθώς προφανώς κανείς (δεν πα να ‘ναι και “νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα”) πλην των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών δεν έχει δικαίωμα να κάνει ελέγχους σε δημόσια νοσοκομεία.
Κανείς δεν αμφισβήτησε ιδιαίτερα τα γεγονότα. Η διοικήτρια παραδέχτηκε την “επίσκεψη” των φασιστών στο νοσοκομείο – το ίδιο και το Γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής. Ας μου εξηγήσει λοιπόν ο πανέξυπνος τύπος που είχε την αρχική ιδέα, γιατί δημιουργήθηκε η παραπάνω πλαστή φωτογραφία με χρήση Photoshop, με βάση μια άλλη, από συγκέντρωση των νεοναζί στη Χερσόνησο της Κρήτης;
Η επεξεργασμένη φωτογραφία, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, πρωτοεμφανίστηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, όπου όμως αναφερόταν ρητά ότι πρόκειται για φωτομοντάζ. Στη συνέχεια, όμως, ο τηλεοπτικός σταθμός Alphaτην χρησιμοποίησε σε ρεπορτάζ χωρίς να κάνει τη σχετική αναφορά. Και ο αντιεξουσιαστικός χώρος τσίμπησε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Φάγαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα να ασχολούμαστε με την ανήκουστη επεξεργασία των φωτογραφιών των συλληφθέντων της Κοζάνης από την αστυνομία. Το Photoshopήταν “εργαλείο στα χέρια της άρχουσας τάξης” και “μέσο καταστολής των λαϊκών αγώνων”. Για το απίστευτο θράσος του, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δέχτηκε -δικαίως- τα πυρά αντιεξουσιαστών, αριστερών, κεντρώων, φιλελεύθερων, μέχρι και “lightδεξιών”, που λέει και μια φίλη. Τώρα;
Τώρα, συντρόφια, μόλις βάλατε ένα υπέροχο αυτογκόλ. Δεν σας έφτανε που ακόμη και ο Σκάι κάλυψε το θέμα. Έπρεπε ντε και σώνει να χρησιμοποιήσετε ψευδή στοιχεία, για να αυξήσετε τα likes της “επανάστασης”. Και τί καταφέρατε; Να δώσετε πάτημα στη Χρυσή Αυγή να κάνει λόγο για “συκοφαντική επίθεση” – και δυστυχώς, να έχει εν μέρει δίκιο.
Αλλά, ξέχασα. Εδώ οι σφαίρες μπορούν να δικαιολογηθούν, αν ανήκουν στη σωστή πλευρά. Tο Photoshopγιατί να μην μπορεί να είναι “επαναστατικό” κατά βούληση;
ΥΓ. Ευχαριστώ θερμά το blog“Τίποτα Στα Σοβαρά”, από το οποίο ενημερώθηκα για το συγκεκριμένο θέμα.
ΥΓ2. Περιέργως (;), από το αρχικό άρθρο στην onlineέκδοση της “Εφημερίδας των Συντακτών” έχει αφαιρεθεί η φωτογραφία.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.