Πριν μια δεκαετία βρίσκονταν στη θέση τους οι Φερνάντεθ, Σπανούλης και Ναβάρο. Πολλά υποσχόμενοι παίκτες που διέθεταν τα φόντα και τις ικανότητες να διαδεχτούν τα τότε ιερά τέρατα του χώρου όπως ο Μποντιρόγκα, ο Ριγκοντό ή ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ.

Τώρα είναι η σειρά τους. Τρεις εκκολαπτόμενοι σταρ ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνισή τους στο Final 4 της Ευρωλίγκα στο Λονδίνο και να δείξουν ότι το μέλλον τους ανήκει.

Νίκολα Μίροτιτς – Ρεάλ Μαδρίτης
Ο νατουραλιζέ Ισπανός από το Μαυροβούνιο ξέρει μπάσκετ και φρόντισε να το αποδείξει έμπρακτα φέτος. Διανύει μακράν την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όντας ένας από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης. Το άλμα για το ΝΒΑ μοιάζει ακόμα μακρινό, αλλά δεν έχει λόγο να βιάζεται. Άλλωστε κι ο συμπατριώτης του Νίκολα Πέκοβιτς κι άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού, έκανε πρώτα τ’ αγροτικό του στην Παρτιζάν και το Τριφύλλι και μετέπειτα πήρε προαγωγή για τους Μινεσότα Τίμπεργουλφς, με τους οποίους πλέον διαπρέπει.

Ο Μίροτιτς είναι διαφορετικής πάστας παίκτης. Έχει καλό σουτ, μεγαλύτερη έφεση στο σκοράρισμα από μέση απόσταση, κάνει παπάδες στο γρήγορο παιχνίδι και διαθέτει καλό χειρισμό της μπάλας για το ύψος του. Εν αντιθέσει με τον Πέκοβιτς που είναι καθαρό πεντάρι, υστερεί στην άμυνα απέναντι σε παίκτες που διαθέτουν όγκο δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Αν θέλει να παίξει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και να μην κολλήσει τη στάμπα του ρολίστα, πρέπει να δουλέψει σε αυτό το κομμάτι.

Το ΝΒΑ είναι άλλος κόσμος. Δεν προσφέρεται για παίκτες με μέτρια αθλητικά προσόντα, εκτός κι αν μπορέσουν να στηριχθούν σε άλλα ταλέντα τους. Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς έφαγε γα χρόνια ψωμί, βάζοντας μεγάλα σουτ, φτάνοντας στο σημείο, στη δύση της καριέρας τους βέβαια, να πάρει και πρωτάθλημα.


Γεννηθείς το 1991 ο Μίροτιτς έχει δικαιωματικά όλο το μέλλον μπροστά του. Έχει το χρόνο να σκεφτεί, να δουλέψει και να πάρει σημαντικές αποφάσεις, που άλλοι δεν έχουν φτάσει ποτέ να έχουν, παίζοντας παράλληλα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Όντας προσγειωμένος και γνωρίζοντας που βρίσκεται και τι κάνει φροντίζει φέτος να μεγαλουργεί.

 

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί
Ο Μίροτιτς δικαίωσε όσους κάνουν λόγο για έναν παίκτη με σπουδαίες επιθετικές αρετές από την πρεμιέρα της Ευρωλίγκα. Απέναντι στον Παναθηναϊκό (85-78), σημείωσε 18 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ, βάζοντας σε μπελάδες την ακόμα… άγουρη τότε φροντ λάιν των πρασίνων. Η συνέχεια ήταν ανάλογη, τελειώνοντας τη regular season με 11.8 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο σε 24 λεπτά συμμετοχής.

Σε σύνολο 27 αγώνων ο Μίροτιτς πέτυχε στους 19 διψήφιο αριθμό πόντων, κάνοντας τα καλύτερα παιχνίδια τους στο τοπ 16, με αποκορύφωμα το ματς απέναντι στη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, όπου σκόραρε 31 πόντους, έχοντας 18 στις 18 βολές, 3/9 τρίποντα και 2/6 δίποντα! Μάζεψε ακόμα 11 ριμπάουντ και ηγήθηκε της νίκης της ομάδας του σ’ ένα από τα πλέον συναρπαστικά ματς των τελευταίων χρόνων, στο οποίο η Ρεάλ κέρδισε με 105-104. Στα πλέι οφ με την Μακάμπι οι επιδόσεις παρέμειναν υψηλές, έχοντας 50% στα τρίποντα και 5.7 ριμπάουντ ανά ματς. Η Ρεάλ πέρασε με… sweep.

 

Κώστας Παπανικολάου – Ολυμπιακός
Πέρυσι ωρίμασε απότομα. Φέτος εδραιώνεται ως ένα από τα βασικά στελέχη των ερυθρολεύκων, δείχνοντας ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στο σουτ, υπομονή κάνοντας σωστή διαχείριση των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας και χαρακτήρα νικητή, που πάντα είχε εδώ που τα λέμε. Στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να διατηρήσει το στέμμα του, θα είναι μπροστάρης. Μαζί με τον Στράτο Περπέρογλου συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο στο “3” συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο. Ο “Παπ” είναι αθλητικός, εκρηκτικός και ενθουσιώδης. Ο “Πέρπε” πολύπειρος και διαβάζει όσο λίγοι το ματς όπως πρέπει. Αμφότεροι καλοί σουτέρ. Αμφότεροι επικίνδυνοι.

Ο Παπανικολάου διανύει το 22ο έτος της ηλικίας του. Ήδη έχει τραβήξει τα βλέμματα ομάδων του ΝΒΑ και το ταλέντο του είχε φανεί από τις Εθνικές ομάδες των νέων. Ο Άρης αν και ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκε, τον μοσχοπούλησε έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ στους αδερφούς Αγγελόπουλους κι ο Παπ άρχισε να εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς.



Σερί βομβαρδισμών

Όταν η μπάλα καίει, τότε είναι κι η στιγμή που οι δυνατοί ξεχωρίζουν από τους αδύναμους, ή αλλιώς οι μεγάλοι παίκτες από τους καλούς. Ο Παπ δεν κωλώνει.

Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης ο Παπανικολάου «ξύπνησε» στο ματς με την Τσεντεβίτα και για 5 σερί παιχνίδια βομβάρδιζε συνεχώς έξω από τη γραμμή των 6.75μ. με τελικό απολογισμό 14 στα 23 τρίποντα! Στο τοπ 16 η απόδοσή του θύμιζε καρδιογράφημα, άφησε όμως το καλό για το τέλος, ευστοχώντας σε 10 τρίποντα σε ισάριθμες προσπάθειες απέναντι σε Φενέρ και Χίμκι. Στα δύο τελευταία ματς πήρε μπρος και στα πλέι οφ, πετυχαίνοντας σχεδόν τους διπλάσιους πόντους σε σχέση με τα πρώτα τρία (22 έναντι 12).

Ταμείο
Το πρόσημο που μπαίνει για την ώρα είναι θετικό. Σε ομάδα που στηρίζεται σε ομαδικό παιχνίδι κι όχι σε πρόσωπα, ο Παπανικολάου έχει καταφέρει να έχει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας με 9 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ ανά ματς σε σύνολο 29 συμμετοχών.

 

Aλεχάντρο Αμπρίνες – Μπαρτσελόνα

Τον γνωρίσαμε από την καλή του εμφάνιση κόντρα στον Παναθηναϊκό  για το πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ. Τ’ όνομα του 20άχρονου φόργουορντ όμως είναι γνωστό εδώ και καιρό στην Ισπανία, με τους πάντες να κάνουν λόγο για έναν παίκτη με μεγάλο ταλέντο και τρομερές δυνατότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι το draftexpress τον κατατάσσει στη 42η θέση ανάμεσα στους 100 καλύτερους νέους παίκτες, με προοπτική να πρωταγωνιστήσουν.

Ο Τσάβι Πασκουάλ τον εμπιστεύεται συχνά-πυκνά, ακόμα κι αν πρόκειται για ματς καθοριστικής σημασίας. Ο μικρός δεν μασάει και φαίνεται. Δεν είναι και πολλοί που τολμούν να καρφώσουν ενώ τους κυνηγά ο Διαμαντίδης. Και είναι ακόμα λιγότεροι όσοι καταφέρουν να το πετύχουν.


«Ο νέος Ρούμπιο»
Το καλοκαίρι του 2011 η Marca τον χαρακτήριζε νέο Ρούμπιο. Γεγονός που τον είχε βάλει σε σκέψεις, καθώς «όλοι πόνταραν σε μένα και φοβούμουν μήπως δεν μπορούσα ν’ ανταποκριθώ». Τα ΜΜΕ δεν τον «έκαψαν», ούτε οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε χάρη στις ικανότητες του. Αν συνεχίσει να εξελίσσεται όπως τώρα, είναι δεδομένο πως θα μας απασχολεί συχνά και στην Μάλαγα θα χτυπούν όλο και περισσότερο το κεφάλι τους στον τοίχο, που δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν.

Σε 13 παιχνίδια φέτος σκόραρε 67 πόντους (μ.ο 5.2) και πήρε 16 ριμπάουντ (μ.ο 1.2) μένοντας περίπου 11 λεπτά στο παρκέ. Το καλύτερο παιχνίδι του το έκανε απέναντι στην Μακάμπι, φορτώνοντας το καλάθι των Ισραηλινών με 21 πόντους με 8 στις 8 βολές. Όχι κι άσχημα…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts

//