Ολυμπιακοί Αγώνες, ο απόλυτος αθλητικός θεσμός. Αυτός που είναι ικανός να ενώσει τις αναρίθμητες φυλές, παρά τη δεδομένη εθνικιστική ανταγωνιστική προσέγγιση των αθλημάτων, που θα χαράξει με ανεξίτηλα γράμματα νέες λαμπρές σελίδες στην ιστορία των σπορ με τις καλύτερες των επιδόσεων, αν και άπαντες αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα ελέω της μάστιγας του ντόπινγκ, του εκάστοτε αποτελέσματος και αυτός που θα αποτελέσει μία γιγάντια γιορτή, ανεξαρτήτως του αν οι διοργανώτριες αρχές τινάζουν την μπάνκα στον αέρα.

Το τελευταίο φαίνεται πως απασχολεί και περισσότερο τους Βρετανούς, η πλειοψηφία των οποίων όχι μόνο δεν ενθουσιάζεται με τη φιλοξενία της 30ης Ολυμπιάδας, αλλά εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτική. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για το BBC, το 60% των ερωτηθέντων, απάντησε πως τα ποσά που έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής είναι υπερβολικά μεγάλα.

Ο Άγγλος ανταποκριτής του Japanesse TV, με τον οποίο ήρθε σε επαφή το 3pointmagazine.gr κατά την παραμονή του στην Αθήνα επιβεβαιώνεται. Μας ανέφερε μεταξύ άλλων, πως στο Νησί προβληματίζονται ιδιαίτερα με τη… φαεινή ιδέα της ανάληψης των Αγώνων γιατί “φοβούνται πως θα πάθουν, ό,τι έπαθε η Ελλάδα”.

Τι έπαθε ακριβώς όμως; Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Αυγή”, η προετοιμασία για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα, από την οποία και ξεκίνησαν, αποτέλεσε ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Πληθώρα έργων, για τα οποία ο προϋπολογισμός κινούταν σε νορμάλ ύψη, εκτοξεύτηκε εν μια νυκτί. Το συνολικό κόστος της Ολυμπιάδας υπολογίζεται στα 30 δις, καταλαμβάνοντας στο σύνολο του το 6% του ΑΕΠ, τη στιγμή που αυτοί του Σίδνεϊ έφτασαν αντίστοιχα στο 1,5% και της Βαρκελώνης στο 1,6%!

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε είναι τα παρακάτω:

* ΟΑΚΑ αρχικός φάκελος 3,1 εκατ. ευρώ – τελικό κόστος 399 εκατ.

* Παναθηναϊκό στάδιο 300 χιλ. ευρώ – 11,5 εκατ.

* Ολυμπιακό κέντρο τένις 47,5 εκατ. ευρώ, απόκλιση 286%

* Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο 8 εκατ., απόκλιση 186%

* Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου 3,5 εκατ. ευρώ – 22,5 εκατ. ευρώ, απόκλιση 543%

* Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσ/κης 1,1 εκατ. ευρώ – 67,9 εκατ. ευρώ

* Στάδιο Πάτρας απόκλιση 409%

* Ιστιοπλοΐα απόκλιση 618%

Τα πολυσυζητημένα οφέλη που απέφεραν, αναζητούνται ακόμα… Ουδέποτε επιβεβαιώθηκε πως αυξήθηκαν τα έσοδα του τουρισμού από 10 έως και 20 δις. Ουδέποτε αποδείχτηκε πως σημειώθηκε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 445.000, ενώ οι εγκαταστάσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων απλώς παραμένουν εν ζωή. Οι περισσότερες εξ’ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ κάποιες πρόκειται να καταστραφούν και να αντικατασταθούν.

Οι Βρετανοί φοβούνται πως το έργο θα επαναληφθεί. Το θετικό για τους ίδιους, είναι πως αντιλήφθηκαν νωρίς τις προεκτάσεις μίας νέας σπάταλης διεξαγωγής, συνεπικουρούμενοι βέβαια και από το δικό μας πάθημα. Το ακόμα πιο θετικό είναι πως αντιδρούν. 500.000 εισιτήρια για τα ποδοσφαιρικά τουρνουά δεν έχουν πωληθεί, με τους διοργανωτές να ψάχνουν τεχνάσματα για το πως θα καλύψουν τα κενά καθίσματα…

Παρόλα αυτά, το κακό έγινε. Λεφτά βρέθηκαν για ακόμα μία φορά, αλλά οι μη έχοντες έφαγαν και πάλι… πόρτα. Οι πολύχρωμες κορδέλες, τα πυροτεχνήματα, τα κάθε λογής θεαματικά εφέ, που αδυνατώ να σκεφτώ, νίκησαν την ανάγκη της διευθέτησης βασικών και σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων. Οι λίγοι καθορίζουν για ακόμα μία φορά τις τύχες των πολλών. Και οι τελευταίοι σιωπούν καρτερικά…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//