Κάποιοι από εσάς ίσως να βρίσκεστε ήδη ξαπλωμένοι σε κάποια παραλία, άλλοι να ταξιδεύετε για κάπου και κάποιοι άλλοι να ψάχνετε ακόμα για έναν διαφορετικό καλοκαιρινό προορισμό. Αυτή την εβδομάδα οι συντάκτες του 3pointmagazine.gr σας ξεναγούν σε τρία νησιά του Αιγαίου, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από το κοντινό στην Αθήνα, όμορφο Αγκίστρι, συνεχίζουμε στην καρδιά του Αιγαίου, στον απομονωμένο Άη Στράτη και φτάνουμε μέχρι τη μακρινή «Ευρωπαϊκή» Σύμη.

Αγκίστρι: μια ομορφιά στην σκιά της Αίγινας

 aeroplana k vaporia

Δεν είναι εύκολο να πιστέψεις πως μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα μπορεί να υπάρχει τέτοια ομορφιά! Ναι, το Αγκίστρι είναι όμορφο γιατί παρόλο που βρίσκεται στο Σαρωνικό μοιάζει σαν ένα μικρό νησάκι του Ιονίου… γαλαζοπράσινες παραλίες και πολύ πεύκο.

Το Αγκίστρι θα γίνει η αγαπημένη απόδρασή σου από την Αθήνα, μικρό νησάκι με λίγους κατοίκους αλλά με αρκετά δωμάτια, ταβέρνες και μαγαζάκια, ιδανικό και για τους λάτρεις του camping όπου συχνάζουν στη Χαλικιάδα και περισσότερο στη Δραγονέρα. Ο γύρος του νησιού με ποδήλατο είναι επίσης κάτι που προσφέρεται φτηνά.

Να πάτε: άμα θέλετε για τριήμερο να πάτε κάπου κοντά και φτηνά (γύρω στα 13 ευρώ το εισιτήριο), στην Χαλικιάδα κατ’ εμέ η πιο όμορφη παραλία του νησιού -το αρνητικό είναι ότι έχει δύσκολη πρόσβαση.

Να μην πάτε: άμα θέλετε κάτι τελείως ήρεμο το Αγκίστρι μαζεύει αρκετό κόσμο -λιγότερο βέβαια από την Αίγινα, για πολλές μέρες θα βαρεθείτε γιατί είναι μικρό νησάκι.

Κατερίνα Καραβία

 

Άη Στράτης: τόπος ηρεμίας

aistratis

Ο Άη Στράτης (Άγιος Ευστράτιος) είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε τόπος εξορίας από τη δεκαετία του ’20 έως και το 1963. Εκεί είχαν εξοριστεί, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ρίτσος και ο Κώστας Βάρναλης. Το νησί σημαδεύτηκε από την εξορία (πριν λίγα χρόνια, μάλιστα, απέκτησε Μουσείο Δημοκρατίας), αλλά και από τον καταστροφικό σεισμό του 1968 που ισοπέδωσε τα περισσότερα κτίρια του παλιού οικισμού. Σήμερα, στο μοναδικό χωριό και λιμάνι του Άη Στράτη ζουν περίπου 300 κάτοικοι. Υπάρχουν δυο-τρεις ταβέρνες και κάποια μπαράκια – το νησί ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση hot spot διασκέδασης, αλλά ηρεμίας. Η αμμουδιά της Χώρας είναι η μόνη οργανωμένη και είναι μια χαρά. Όμως πολύ ομορφότερες είναι άλλες παραλίες στις οποίες θα φτάσετε κυρίως από χωματόδρομους, όπως το Αλωνίτσι. Σε κάποιες από αυτές θα μπορέσετε να κάνετε πραγματικά ελεύθερο κάμπινγκ – πολύ δύσκολα θα σας ενοχλήσει κάποιος.

Να πάτε: αν θέλετε να απομονωθείτε και να ηρεμήσετε. Αν ψάχνετε ένα νησί με λίγους τουρίστες, πεντακάθαρα νερά και ιδιαίτερη ιστορία.

Να μην πάτε: αν ψάχνετε την επόμενη Ανάφη ή Γαύδο – εδώ θα είστε πραγματικά ερημίτης, όχι camper του Δεκαπενταύγουστου μαζί με χιλιάδες άλλους.

Θέμος “Απίκος” Ρίζος

 

Σύμη: η “Ευρωπαϊκή”

symi(1)

Καθώς το καράβι εισέρχεται στο λιμάνι παίρνεις όρκο ότι δεν βλέπεις τοπίο ελληνικού νησιού, αλλά έργο γαλλικού μπαρόκ. Πολύχρωμα δίπατα και τρίπατα αρχοντικά απλώνονται από τους πρόποδες του βουνού μέχρι το λιμάνι. Οι Συμαίοι, ως έμποροι και κοσμογυρισμένοι, επέλεξαν ευρωπαϊκά (κυρίως γαλλικά) αρχιτεκτονικά στοιχεία για να κοσμήσουν τα σπίτια τους.  Η πολυχρωμία συνεχίζεται και στα σοκάκια της Καλής Στράτας, αφού τα μόνα χρώματα που δε θα δείτε είναι άσπρο και μπλε. Άπειρα εκκλησάκια, ξωκλήσια και πολλά μοναστήρια ξεφυτρώνουν σε διάφορες τοποθεσίες της Σύμης, όπου την τιμητική τους έχουν –περιέργως- οι άγγελοι. Οι παραλίες του Αϊ – Γιώργη και το Σεσκλί έχουν καταγάλανα νερά αλλά είναι προσβάσιμες μόνο με καΐκι.

Να πάτε: Αν έχετε πολλές μέρες διακοπές, καθότι θα φάτε πάνω από μισή μέρα στο πλοίο.  Αν θέλετε να κάνετε ήρεμες διακοπές με στόχο να καλλιεργήσετε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αν έχετε ένα καλό budget!

Να μην πάτε: Αν σκέφτεστε διακοπές τύπου σκηνή-sleeping bag και ρετσίνα από το περίπτερο στα δυο, γιατί σας βλέπω να κοιμάστε σε παγκάκι.

Νίκη Μαυροειδή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//