Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση ενός εκ των σημαντικότερων επιστημόνων παγκοσμίως, η LGBTQ οργάνωση νέων “Colour Youth” τιμά τον Alan Turing με το διεθνούς εμβέλειας εγχείρημα της “Turing: An LGBTQ Icon”. Στόχος της ομάδας είναι αφενός να αναδείξει την αξία του ως επιστήμονα και αφετέρου να επικεντρωθεί στη γκέι ταυτότητα του, που είναι και αυτή εξάλλου που τον στιγμάτισε και κατά πάσα πιθανότητα τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
H πρωτοβουλία αυτή ανήκει ουσιαστικά στο Στράτο. Ένα άτομο από τα ενδότερα της Colour Youth, που έβαλε τα δυνατά του να ολοκληρωθεί όλο το εγχείρημα με επιτυχία, αλλά υπήρξε και από τους πρώτους που έκαναν την σκέψη πράξη και λίγο καιρό μετά η Colour Youth κατόρθωσε να θεωρείται και επισήμως ένα Μη Κυβερνητικό Σωματείο προάσπισης των LGBTQ δικαιωμάτων.
Η ιδέα λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο, προέκυψε με έναν πολύ απλό τρόπο. Ως φοιτητής της πληροφορικής αλλά και ως ακτιβιστής των γκέι δικαιωμάτων για αρκετά χρόνια , θεώρησε ως καλή ιδέα την υλοποίηση ενός project, στο οποίο θα δίνεται έμφαση στην γκέι ταυτότητα του Turing, αλλά και στο κατά πόσο απομονώθηκε αλλά και βασανίστηκε βάσει αυτής του της ιδιότητας, από την τότε συθέμελα συντηρητική κοινωνία.
Η δουλειά που έγινε από ολόκληρη την ομάδα, που αμέσως υποστήριξε και βοήθησε την όλη προσπάθεια, επεκτείνεται στην επίσημη ιστοσελίδα αλλά και σε αφίσες, φυλλάδια και γενικότερη ενημέρωση επί του θέματος.
Δεδομένου ότι κανένα Πανεπιστήμιο Πληροφορικής ή κάποιος αντίστοιχος φοιτητής δεν είχε σκεφτεί κάτι παρόμοιο, η ευκαιρία κρίθηκε κάτι παραπάνω από κατάλληλη καθώς το ίδιο το βιογραφικό του Alan Turing, “ομολογεί” τις δυσκολίες που ήταν αναγκασμένος να προσπελάσει κάθε άτομο διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Η ζωή του
Γεννημένος στις 23 Ιουνίου το 1912, στην Αγγλία ασχολούταν μεταξύ άλλων με την πληροφορική, την επιστήμη των υπολογιστών, αλλά και την κρυπτογραφία. Από πολλούς θεωρείται ως ο πατέρας της σύγχρονης Πληροφορικής, καθώς ήταν αυτός που παρείχε την έννοια του αλγόριθμου και των υπολογίσιμων αριθμών με τη μηχανή “Turing”, αλλά συνέβαλε και στην εξέλιξη του όρου της τεχνητής νοημοσύνης. Η μηχανή του άλλωστε, ήταν και η πρώτη ικανή να πραγματοποιήσει κάθε μαθηματικό υπολογισμό.
Από πολλούς άλλους θεωρείται και ήρωας καθώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η συμβολή του στο να αποκρυπτογραφηθεί ο κώδικας της επικοινωνίας μεταξύ των Γερμανών ήταν επίσης μεγάλη και πολύ ουσιαστική.
Το 1952 όταν και αποκαλύφθηκε η σεξουαλική του ταυτότητα και με δεδομένο ότι εκείνη την εποχή η σχέση μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών ήταν παράνομη, του πρόσαψαν την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής, καθώς κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε σχέση με ένα 19χρονο.
Τότε του είχε δοθεί η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης ή της λήψης ορμονικής αγωγής που υποτίθεται ότι θα καταπολεμούσε τη λίμπιντο και την όποια σεξουαλική ορμή του. Το οιστρογόνο δεν είχε κανένα τέτοιο αποτέλεσμα όμως, παρά μόνο του προκάλεσε κατάθλιψη αλλά και κάποιες οδυνηρές αλλαγές στο σώμα του.
Στις 8 Ιουνίου του 1954 ο Turing βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του λόγω δηλητηρίασης. Φαίνεται να αυτοκτόνησε τρώγοντας ένα μήλο, το οποίο ο ίδιος είχε εμποτίσει πρωτύτερα με κυάνιο. Η αυτοκτονία του αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο γεγονός μέχρι και σήμερα.
Σαφώς η κοινωνία έχει πραγματοποιήσει τεράστια βήματα προόδου μέχρι σήμερα. Ο ρατσισμός ελοχεύει βέβαια σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας, αλλά ελλοχεύουν και οι προασπιστές των δικαιωμάτων της ανθρώπινης ζωής.
Όπως μας αποκάλυψε και ο Στράτος άλλωστε η Colour Youth, βοηθάει και αυτή με τη σειρά της σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό στην εξάλειψη των στερεοτύπων. Η μεγάλη αλλαγή παρατηρείται στην ίδια την κοινότητα, με νέους να “βγαίνουν έξω από την ντουλάπα” και να αποδέχονται τον εαυτό τους αλλά και η υποστήριξη από τον straight κόσμο είναι εξίσου μεγάλη και σημαντική.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα: www.turinglgbt.com
Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του Alan Turing στο αφιέρωμα της στήλης “Κορώνα-Γράμματα”.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.