Από τη σκοπιά ενός αριστερού ραδιοφώνου, αλλά και με την εμπειρία από σημαντικά ακόμη αθλητικά ΜΜΕ (Sentragoal), η δημοσιογράφος του Κόκκινου (105.5) Αλέκα Ζουμή μας λέει ότι στο δικό της μέσο οι αναφορές για τον Αντετοκούνμπο εντοπίζονται τόσο στα δελτία ειδήσεων, όσο και στη δική της εκπομπή αθλητικής επικαιρότητας, Σκορ στο Κόκκινο. Από την άλλη δεν θεωρεί ότι ευρύτερα έχουν επενδύσει σοβαρά στο ρεύμα του παίκτη, ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και δεν έχει την εικόνα νέων προσλήψεων για την κάλυψη της θεματολογίας που τον αφορά.

Ολόκληρη η έρευνα για την επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media

1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;

Με δεδομένο ότι εργάζομαι σε ραδιοφωνικό σταθμό με πολιτική επικαιρότητα, θεωρώ πως οι ειδήσεις που αφορούν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ιεραρχούνται αρκετά “ψηλά”, τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στην εκπομπή αθλητικής επικαιρότητας

2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;

Οποιαδήποτε είδηση τον αφορά, από την αγωνιστική του κατάσταση μέχρι δηλώσεις και δράσεις στις οποίες συμμετέχει.

3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;

Όχι. Κυρίως διότι η ζωή του περιγράφει ιδανικά τον τίτλο του “Αμερικάνικου Ονείρου” ή αν θες και του “ελληνικού ονείρου”. Η τραγικότητα της ιστορίας του συγκινεί και αυτό είναι το σημαντικότερο. Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι παιδί μεταναστών αποτελεί από μόνο του έναν ξεχωριστό παράγοντα ώστε να συγκεντρώνει την προσοχή.

4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;

Οχι, αλλά δεν θυμάμαι και Ελληνα μπασκετμπολίστα να έχει κάνει τόσο μεγάλη αγωνιστική επιτυχία στο ΝΒΑ, οπότε θεωρώ πως η όποια προβολή στον Γιάννη είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο ο κόσμος;

Σίγουρα τα άρθρα που αφορούν την ζωή του και εξωαγωνιστική του δραστηριότητα.

6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;

Όχι στο μέσο που εγώ εργάζομαι, αλλά σίγουρα υπάρχουν κυρίως στις αθλητικές ιστοσελίδες. Πρόσφατα, καθηγητής Πανεπιστημίου έφτασε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα του Γιάννη διότι κατ’ αυτόν δεν τίμησε την Ελλάδα καθώς δεν αγωνίστηκε το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ.

7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;

Σίγουρα στους νέους/ες αναγνώστες και τα νέα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρωμένη πολιτική σκέψη είναι θετικό το πρόσημο. Αλλά πιστεύω πως σε κάποιον που έχει ήδη διαμορφώσει… χαρακτήρα, δεν έχει παίξει κάποιο ρόλο, θα παραμείνει δλδ ρατσιστής απλώς θα διστάζει να μιλήσει για τον Αντετοκούνμπο γιατί θα φοβάται την γενική κατακραυγή.

8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;

Δεν… φημίζονται για την ευελιξία τους, δεν θεωρώ ότι έχουν επενδύσει ιδιαίτερα μόνο περιστασιακά.

9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;

Δεν γνωρίζω αλλά δεν νομίζω πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//