Ανοδικές τάσεις καταγράφουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, τα χρόνια της κρίσης, με τις γυναίκες κατά βάση να είναι τα θύματά της.
Μόνο την περίοδο 2014-2018, η αύξηση των περιστατικών βίας μέσα στην οικογένεια, διαμορφώθηκε στο 34,45%. Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αστυνόμος β’, προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Δημητρακόπουλος, το 2014 πανελλαδικά είχαν καταγραφεί 3.512 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία το 2015 αυξήθηκαν σε 3.572, το 2016 σε 3.838, το 2017 σε 3.930 και το 2018 έκαναν άλμα, φτάνοντας σε 4.722. Μάλιστα, στην ίδια περίοδο, «οι γυναίκες αποτελούν σε ποσοστό 66,32% τα θύματα», ενώ βάσει των στατιστικών στοιχείων που έχουν προκύψει από άλλες έρευνες, γενικά οι γυναίκες αποτελούν το 70%-75% των θυμάτων σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Διαφορετική πορεία ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία στο πεδίο του trafficking, αφού σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ενώ το 2014 καταγράφηκαν 36 περιπτώσεις, το 2018 αυτές υποχώρησαν σε 28 «πλην όμως το συντριπτικό ποσοστό του 78,43% των θυμάτων αφορούσε πάλι σε γυναίκες», διευκρίνισε.
Και στα θύματα βιασμού, ο αξιωματικός της αστυνομίας επισήμανε ότι από τα περιστατικά που δηλώθηκαν και καταγράφηκαν την περίοδο 2014-2018, η συντριπτική πλειοψηφία του 77,21% αφορά σε γυναίκες.
Στη Θεσσαλονίκη, σε 28 ανέρχονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που δηλώθηκαν στο αρμόδιο νεοσύστατο γραφείο αντιμετώπισης που έθεσε σε λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου 2019 η Διεύθυνση Αστυνομίας της πόλης και το οποίο στελεχώνεται από δύο γυναίκες, μία εκ των οποίων είναι αξιωματικός. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, σε αυτά τα 28 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, θύματα/παθόντες ήταν 26 γυναίκες, τέσσερις άντρες και δύο ανήλικα παιδιά. Από το σύνολο των περιπτώσεων, έγιναν 11 συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.