Όλη η φρίκη της Ναζιστικής Γερμανίας βρίσκεται μαζεμένη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης  Άουσβιτς (Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau), 60 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας στην Πολωνία, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ, τα ερείπια του οποίου επισκέπτεται ο Πολωνός φωτογράφος Tomasz Stefanko απαθανατίζοντας τα απομεινάρια της φρικαλεότητας των Ναζί.

Από το 1979 το μέρος ανήκει  στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 auschwitz1b

auschwitz2

Αν ήταν δυνατόν τα συναισθήματα του φόβου και της θλίψης να διεισδύσουν στους τοίχους ενός κτιρίου, τότε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου θα έκαναν υπέρβαση» είναι τα λόγια με τα οποία ο φωτογράφος προλογίζει τη συλλογή φωτογραφιών του με τίτλο:  «Μέσα στο Άουσβιτς: Μια φωτογραφική διαδρομή στο εφιαλτικό στρατόπεδο».

auschwitz3

Ακόμη και αν έχουν περάσει τόσα χρόνια, ο χώρος εξακολουθεί να αποπνέει κάτι ψυχρό και απόκοσμο, σαν να μην πέρασε κανείς εκεί ούτε μία ευτυχισμένη στιγμή. Τα μικρο-αντικείμενα που έχουν αφήσει πίσω τους όσοι βασανίστηκαν και εν τέλει έχασαν τη ζωή τους εντείνουν το αίσθημα του απόκοσμου που αποπνέει ο χώρος. Σπασμένες κούκλες, φθαρμένα παπούτσια ακόμη και ολόκληρα άδεια δωμάτια απαθανατίζει ο φωτογραφικός φακός του Tomasz Stefanko με τα ασπρόμαυρα χρώματα της φωτογραφίας να δίνουν την αίσθηση του παρελθόντος που έχει χαθεί για τα καλά. Εξάλλου, παραπάνω από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

auschwitz4

«Επικρατεί παντού μια απόλυτη ησυχία. Ακούγονται μόνο οι συνομιλίες των επισκεπτών και οι ψίθυροι μεταξύ τους. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να δούμε τα δωμάτια αλλά και τα αντικείμενα των ανθρώπων που πέρασαν από εδώ χωρίς να ακούμε τους ήχους του τρόμου και της αγωνίας να αντηχούν στο κεφάλι μας», συμπληρώνει ο φωτογράφος αποτυπώνοντας πώς ένιωσε όταν επισκέφθηκε το χώρο.

auschwitz5

auschwitz6

Οι φωτογραφίες υπάρχουν για να μας θυμίζουν το παρελθόν και να μας υπενθυμίζουν κάθε φορά που τυχόν το ξεχνάμε, ότι δεν πρέπει να το επαναλάβουμε. Όλο το μίσος που κρύβει στα σπλάχνα του ο ναζισμός και όλες τις ανθρώπινες ψυχές που βασανίστηκαν μέχρι τέλους, αποτυπώνουν αυτές οι φωτογραφίες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//