Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών σίγουρα είναι ένας συνεχής αγώνας. Μπορεί στον δυτικό κόσμο οι γυναίκες να δέχονται ακόμη και σήμερα διακρίσεις στον εργασιακό τομέα και στην κοινωνική συμβίωση, αλλά σίγουρα έχουν αποκτήσει αναφαίρετα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που παλιότερα δεν είχαν.

Σε κάποιες χώρες όμως κυρίως της Ασίας, όπου το Ισλάμ επικρατεί, οι γυναίκες δέχονται καταπίεση και καταπατούνται πολλά από τα δικαιώματά τους που στον δυτικό κόσμο φαίνονται αυτονόητα.

Οι απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ κατά καιρούς εις βάρος των γυναικών σε διάφορες χώρες έχουν απασχολήσει τόσο το φεμινιστικό κίνημα όσο και τον δυτικό Τύπο. Αυτή τη φορά η απαγόρευση της οδήγησης στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, που κρατά από το 1990, οδήγησε στην τρίτη μαζική διαμαρτυρία σε διάστημα τριάντα χρόνων. Η κυβέρνηση της χώρας στο άκουσμα της διαμαρτυρίας προειδοποίησε πως όποιος αγνοήσει την ισχύουσα απαγόρευση θα υποστεί τις συνέπειες χωρίς να τις διευκρινίζει.

Η απαγόρευση αυτή στη Σαουδική Αραβία είναι μόνο μία περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών και δείγμα υποτίμησης τους. Υπάρχουν κι άλλες εξωφρενικές απαγορεύσεις στον 21ο αιώνα που δεν σέβονται την ύπαρξη της γυναίκας ως κοινωνικό και πολιτικό ον από καθεστώτα που τη θεωρούν υποδεέστερη του άντρα.

Σαουδική Αραβία

Εκτός από την απαγόρευση της οδήγησης, στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν κι άλλοι περιορισμοί που προβλέπονται για τις γυναίκες. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν έναν αρσενικό «φρουρό» από τον οποίο ζητάνε την άδεια για να παντρευτούν αλλά και για να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό!

Saudi Arabia Tourism

Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν όλο τους το σώμα τους και το πρόσωπό τους όταν κυκλοφορούν ανάμεσα σε άντρες. Και γενικότερα θα πρέπει να περιορίζουν τόσο πολύ την επαφή τους με τους άντρες που σε δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια ακόμη και στα μέσα μεταφοράς υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι για γυναίκες και άντρες.

Ιράν

Τον περασμένο Μάιο, το Συμβούλιο των Φρουρών (Council of Guardians) του Ιράν, ένα συνταγματικό σώμα υπεύθυνο για την υπεράσπιση του συντάγματος, απαγόρευσε σε γυναίκες να συμμετέχουν ως υποψήφιες στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Σύμφωνα με το συμβούλιο αυτό, το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει την υποψηφιότητα γυναικών για τη θέση του προέδρου. Έτσι, 30 γυναίκες αποκλείστηκαν από το δικαίωμα αυτό και υπήρξαν υποψήφιες μόνο στις βουλευτικές εκλογές.

Women wait in line to vote for the parliamentary election in a mosque in south Tehran

 Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η απόφαση αυτή είναι αμφιλεγόμενη, καθώς το Σύνταγμα της χώρας πουθενά δεν αναφέρει ξεκάθαρα την μη δυνατότητα αυτή, αλλά επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Ινδία

india

Το 2012 το δημοτικό συμβούλιο ενός χωριού επέβαλε την απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από τις γυναίκες. Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι η χρήση του «διαταράσσει την κοινωνική ατμόσφαιρα» οδηγώντας σε εξωσυζυγικές αλλά και γενικότερα σε ερωτικές σχέσεις, με την πιθανότητα γυναίκες να το σκάσουν από το σπίτι. Το πρόστιμο για ένα κορίτσι που μιλάει στο κινητό στο δρόμο φτάνει τις 10.000 ρουπίες, ενώ μια παντρεμένη γυναίκα θα πλήρωνε 2.000 ρουπίες.

Μαλαισία

Το Μάιο του 2008 η Μαλαισία επιβάλλει την ανάγκη συγκατάθεσης από γονείς ή εργοδότες για την ελεύθερη μετακίνηση των γυναικών στο εξωτερικό. Προβλεπόταν ότι για να ταξιδέψουν χρειάζονται να έχουν επιστολή από τους γονείς ή τους εργοδότες που επιβεβαιώνει για ποιους λόγους επισκέπτονται μια ξένη χώρα.

Women use the travelator at an airport in Sepang, outside Kuala Lumpur

 Ο συγκεκριμένος περιορισμός δικαιολογήθηκε επειδή η πλειοψηφία των Μαλαισιανών ταξιδιωτών που συλλαμβάνονται για χρήση ναρκωτικών είναι γυναίκες. Έτσι, η συγκατάθεση από τρίτους θα απέτρεπε την ανάμειξη σε τέτοιου είδους ενέργειες.

* Διαβάστε ακόμη: «Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν τη θέση τους»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts

//