Λίγες μόνο ημέρες μετράει στις αίθουσες των κινηματογράφων το «Need for Speed» και το 3pointmagazine.gr κάνει μια αναδρομή και σε άλλες ταινίες που βγήκαν όχι από τη ζωή, αλλά από τις… κονσόλες.

Το παιχνίδι θρύλος στα racing, που αριθμεί εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, ανεξαρτήτως προτίμησης κονσόλας, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Άαρον Πολ, γνωστό από την επιτυχημένη σειρά Breaking Bad. Οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αφού ο τίτλος από μόνος του αλλά και το σενάριο στα παιχνίδια που προηγήθηκαν, προμηνύουν το αυτονόητο: ταχύτητα, ταχύτητα, ταχύτητα. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Super Mario Bros (1993)
Πίσω στο 1993, οι Ρόκι Μόρτον και Άναμπελ Τζάνκελ, επιχείρησαν να βγάλουν από τις κονσόλες της Nintendo τους καινούριους τους ήρωες, μεταφέροντας στο σινεμά τους θρυλικούς Mario και Luigi, στην ταινία Super Mario Bros.

Super_Mario_Bros_Movie

Πρωταγωνιστές οι Μπομπ Χόσκινς και Τζον Λεγκισάμο, σε μια προσπάθεια πάντως που δεν θα μείνει στην ιστορία για την επιτυχία που τη συνόδευσε.

Street Fighter (1994)
Ένα από τα πλέον διάσημα fighting games και σίγουρα ο θρύλος της κατηγορίας του στις 8-bit παιχνιδομηχανές, είναι το Street Fighter. Πρωτομπήκε στην ψηφιακή ζωή των gamers μέσω των arcades το 1987, ενώ επτά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ. Η ταινία βασίστηκε αρκετά πάνω στο σενάριο του game, το οποίο πάντως δεν διεκδικεί και όσκαρ. Εξάλλου μιλάμε για ωμή βία.

Mortal Kombat (1995)
Ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε ο μεγάλος ανταγωνιστής του στην κατηγορία του, το επίσης θρυλικό και αγαπημένο, Mortal Kombat. Σε σκηνοθεσία Πολ Άντερσον και με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Σου, η ταινία πήγε αρκετά καλά εισπρακτικά, αφού ξεπέρασε τα 70 εκ. δολάρια. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν ακόμα δύο ταινίες το 1997 και το 2011, χωρίς πάντως να ακολουθήσουν σε δημοτικότητα.

Tomb Raider (2001)
Ίσως η πιο επιτυχημένη μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού σε ταινία. Η Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της θρυλικής Λάρα Κροφτ, προσέφερε στους οπαδούς του παιχνιδιού αυτό ακριβώς που περίμεναν.

Δράση, ένταση και πιστή αποτύπωση της ηρωΐδας, μέσα από τις κονσόλες που φιλοξένησαν το παιχνίδι. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2001, πήγε αρκετά καλά σε εισπράξεις και καθιέρωσε την Τζολί ως την αγαπημένη Λάρα Κροφτ όλων των gamers.

Final Fantasy (2001)
Το 2001 είδαμε και την πρώτη animation ταινία, προερχόμενη από κάποιο video game. Ο λόγος για το πολυαναμενόμενο Final Fantasy, το κορυφαίο ίσως RPG game που κυκλοφόρησε ποτέ και καθήλωσε όλους τους λάτρεις του είδους.

 

Final Fantasy The Spirits Within 00006 (1600x1200)

 

Η ταινία ακολούθησε τη λογική του ψυχεδελικού σεναρίου (όπως και σε όλη τη σειρά των τίτλων του παιχνιδιού), με αρκετό… χάσιμο στην πλοκή και απέσπασε αρκετές θετικές κριτικές από τους οπαδούς του. Έναν χρόνο αργότερα μάλιστα, κυκλοφόρησε και σε μίνι σειρά.

Resident Evil (2002)
Τη δεκαετία του 2000 είχαμε και τη μεγαλύτερη έξαρση στη μεταφορά παιχνιδιών στον κινηματογράφο, με το Resident Evil να ξεπερνά κάθε προσδοκία στο box office και τη Μίλα Γιόβοβιτς να κερδίζει κοινό και κριτικούς, στην αναπαράσταση της Άλις. Συμπρωταγωνίστρια και αντάξια του ρόλου της και η Μισέλ Ροντρίγκες, κράτησαν το ενδιαφέρον των θεατών στα ύψη, περιμένοντας βέβαια και την τελική μάχη με τον T-Virus, τον αιώνιο κακό του αγαπημένου παιχνιδιού και κορυφαίου στην κατηγορία του.

 

resident_evil

 Η συνέχεια έγινε λίγο σαπουνόπερα βέβαια, καθώς κυκλοφόρησαν άλλες τέσσερις ταινίες (2004, 2007, 2010, 2012) χωρίς ανάλογη επιτυχία ενώ στα σκαριά είναι και το Resident Evil 6, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.


Silent Hill (2006)

Στα βήματα του Resident Evil επιχείρησε να βαδίσει και το Silent Hill, που εμφανίστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2006. Η προσπάθεια του Κριστόφ Γκανς, βασιζόμενη στο σενάριο του Ρότζερ Έιβερι, μπορεί να χαρακτηριστεί αξιοπρεπής, αλλά όχι αρκετή για να εκτοπίσει τον προγενέστερο τίτλο. Το 2012 ο Μάικλ Μπάσετ επιχείρησε να μεταφέρει τη συνέχεια της ταινίας και σε 3D, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα.

Hitman (2007)
Αρκετά καλές κριτικές συγκέντρωσε ο Τίμοθι Όλιφαντ ως «Πράκτορας 47», στην ταινία Hitman που κυκλοφόρησε το 2007 και ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους φαν του παιχνιδιού.
Hitman movie poster UK

Εισπρακτικά άγγιξε τα αναμενόμενα, ενώ το σενάριο ακολούθησε αρκετά τις προσδοκίες των τηλεθεατών, αφήνοντας μάλιστα στο τέλος και υποσχέσεις για σίκουελ.

Max Payne (2008)
Ο Max Payne πρέπει να είναι από τους ρόλους για τους οποίους ο Μαρκ Γουόλμπεκ δεν θα υπερηφανεύεται σε συζητήσεις που αφορούν την καριέρα του στο πανί. Το παιχνίδι έτσι κι αλλιώς πάσχει σε πολλά σημεία και αναφέρεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Η first person λογική του που επιδίωξε να αντιγράψει ανεπιτυχώς αρκετούς τίτλους της κατηγορίας του, μεταφέρθηκε με την ίδια λογική και στους κινηματογράφους, έχοντας (αναμενόμενα μάλλον) ανάλογη επιτυχία.

Prince of Persia (2010)
Η 10άδα κλείνει με το Prince of Persia. Το 2010 η Disney με την βοήθεια του Τζέρι Μπρακχάιμερ, δίνει ένα πραγματικά καλό blockbuster με ηθοποιούς-σταρ, απανωτές σκηνές δράσης, επιβλητικά σκηνικά και κοστούμια και φοβερά ειδικά εφέ.

prince_of_persia

Οι ερμηνείες πραγματικά στηρίζουν την πλοκή του σεναρίου και του αντίστοιχου game (το οποίο πάντως σε αρκετά σημεία κουράζει επικίνδυνα με τις επαναλαμβανόμενες σκηνές του), με τους Κίνγκσλεϊ, Μολίνα και Γκάιλενχααλ την εξαιρετική Έιβερτον, να κερδίζουν κάτι παραπάνω σε ερμηνεία, από το υπόλοιπο καστ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//