Απειλές κατά της ζωής της δέχεται η πρώτη καταγεγραμμένη διεμφυλική στην Αρμενία, έπειτα από ομιλία-σταθμό που έκανε στο κοινοβούλιο της χώρας της για τις διακρίσεις και τις διώξεις εις βάρος των μελών της ΛΟΑΤΚΙ (LGBTI) κοινότητας, οι οποίες την ανάγκασαν να φύγει και από τη χώρα.

Στην ομιλία της η Λίλιτ Μαρτιροσιάν κατήγγειλε ότι τα μέλη της κοινότητας υφίστανται «βιασμούς, βασανιστήρια, απαγωγές, επιθέσεις με φωτιά, μαχαίρια, απόπειρες δολοφονίας, ληστείες» κ.ά. και φυσικά προκάλεσε την αντίδραση των υπερσυντηρητικών της χώρας, οι οποίοι δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε απειλές.

Η Μαρτιροσιάν είναι το πρώτο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει στην επιτροπή δικαιωμάτων της Βουλής και μεταδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας. Ωστόσο ακολούθησε ένα κύμα επιθέσεων σε βάρος της, που ξεκίνησε από διαδηλώσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων έξω από το κοινοβούλιο και έφτασε στο σημείο βουλευτές να πουν ότι πρέπει «να την κάψουν ζωντανή».

Μιλώντας στον Guardian, η Λίλιτ Μαρτιροσιάν τόνισε ότι «είμαι η πρώτη διεμφυλική που της επιτράπηκε να μιλήσει στο κοινοβούλιο για τη βία ενάντια στην κοινότητα» και ένας «τρανσφοβικός άνδρας με μαχαίρι ήρθε να με απειλήσει ότι θα με σκοτώσει και ότι πρέπει να σκοτώσουν και άλλους». «Μου έχουν στείλει απειλητικά μηνύματα μέσω Facebook και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους που μου λένε ότι θα με βρουν και θα με σκοτώσουν», προσθέτει.

«Στη σύγχρονη Αρμενία το μίσος δεν μπορεί να έχει θέση», είπε η Μαρτιροσιάν.

Όπως κατήγγειλε, έχουν διαρρεύσει κάποιες διευθύνσεις ανθρώπων που εργάζονται για την οργάνωση «Σωστή Πλευρά», την οποία έχει ιδρύσει η ίδια, αλλά και η δική της, και εξτρεμιστικές ομάδες τις έχουν διασπείρει στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της και τη ζωή των συνεργατών της. Επίσης, εθνικιστές κάνουν διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της κρατώντας αρμενικές σημαίες.

Η ιστορία έχει προκαλέσει την ανησυχία του γραφείου του ΟΗΕ στην Αρμενία, που δηλώνει ότι «έχει ενταθεί η ρητορική μίσους στη χώρα, όπως και οι απειλές για χρήση βίας εναντίον ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι «η ρητορική μίσους, συμπεριλαμβανομένων των απειλών κατά της ζωής της Λίλιτ Μαρτιροσιάν και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνολικά, συνιστούν διάκριση η οποία απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες, που συνιστούν μέρος του αρμενικού δικαίου και του αρμενικού Συντάγματος».

Βέβαια οι αντιδράσεις απο ΟΗΕ και ΕΕ δεν λέει κάτι στους ρατσιστές και τους συντηρητικούς, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αρμενία, Βαρτάν Γουκασιάν, να λέει ότι οι «ανώμαλοι πρέπει να φύγουν από την Αρμενία. Στείλτε τους στην Ολλανδία. Εμείς θέλουμε οι άνδρες να είναι άνδρες και οι γυναίκες γυναίκες. Δεν μπορεί αυτά να μπερδεύονται. Είναι ντροπή».

Με πληφορορίες από  efsyn και Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//