“Ναρκομανής είναι κάποιος που χρησιμοποιεί το σώμα του για να πει στην κοινωνία ότι κάτι δεν πάει καλά”, είχε πει η Στέλλα Άντλερ. Εθισμοί και εξαρτήσεις, ουσίες που καταστρέφουν τις ζωές τόσων ανθρώπων. Προβλήματα που αφήνουν πίσω τους, σωματικά και ψυχολογικά, συναισθηματικά και απτά. Το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών Καθοδήγησης σε συνεργασία με τον Σύλλογο “ΑΡΩΓΗ12+”, ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια για να στηρίξει ανθρώπους που παλεύουν με την μάστιγα των εξαρτήσεων.
Το 3pointmagazine.gr μιλάει με τον πρόεδρο του Κέντρου «ΑΡΩΓΗ12+»,Φάνη Δέλλιο, για το έργο του κέντρου, τη φιλοσοφία του γύρω από το θέμα της εξάρτησης και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται σε όποιον ζητήσει βοήθεια από το Κέντρο…
Πότε δημιουργήθηκε το Κέντρο και με ποιά αφορμή;
Το 2009 αρχικά, μια πρωτοβουλία δύο ανθρώπων, εμού και της φίλης μου και -πλέον- συνεργάτιδάς μου Μαριάνας Κουταλά, που ήμασταν σε ανάρρωση, και αφού ήδη συνεργαζόμασταν και επαγγελματικά σαν υπάλληλοι οργανώνοντας στην ουσία ένα κέντρο. Ερχόμενοι σε τριβή με τον ιδιοκτήτη μάλιστα, τότε γιατί όταν είσαι θεραπευτής, αν δεν ακολουθεί ο ιδιοκτήτης δημιουργεί πρόβλημα στη θεραπεία… Οπότε με τη Μαριάννα πήραμε μια απόφαση να κάνουμε κάτι δικό μας. Στην πορεία, μετά από παρότρυνση διάφορων γονέων, ιδρύσαμε την “ΑΡΩΓΗ12+”, τον σύλλογο συμπαράστασης σε άτομα με προβλήματα εθισμού, με στόχο να δημιουργήσουμε δράσεις ώστε να γίνεται γνωστή η φιλοσοφία των 12 βημάτων αυτογνωσίας. Ακόμη, θέλαμε να αγκαλιάσουμε όποιον είχε ανάγκη από βοήθεια και στο κέντρο, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, με τον κάθε ενδιαφερόμενο να αναλαμβάνει αποκλειστικά τα έξοδα του.
Πόσοι άνθρωποι και ποιών ειδικοτήτων στελεχώνουν το δυναμικό;
Αυτή τη στιγμή έχουμε εμένα σαν θεραπευτή, άλλους δυο εθελοντές θεραπευτές και γύρω στα 6 άτομα που προσφέρουν σχεδόν αποκλειστικά καθημερινή εθελοντική εργασία σε ό,τι χρειάζεται.
Τι προσφέρει το Κέντρο σε όποιον απευθυνθεί εκεί για βοήθεια;
Προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από ουσίες. Πιστεύουμε ότι ο εθισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας και αυτό που χρειάζεται κάποιος, αφού ξεπεράσει το κομμάτι που αφορά τη σωματική κατάσταση, είναι ομαδική θεραπεία και συμβουλευτική συζήτηση, ώστε να αποκτήσει τη γνώση ο άνθρωπος ότι έχει κάτι σαν αλλεργία και οι καταχρήσεις δεν είναι η λύση! Η λύση είναι η αγάπη από τους γύρω του, η έγνοια.
Ο Φάνης Δέλλιος, πρόεδρος του συλλόγου “ΑΡΩΓΗ12+”
Ποιά είναι τα στάδια θεραπείας για όποιον ζητάει τη βοήθειά σας;
Προηγείται όλων ένα οκτάμηνο πρόγραμμα ομαδικής θεραπείας. Έπειτα, ακολουθεί το “after care”, για το επόμενο τρίμηνο, όπου ο θεραπευόμενος κρατάει επαφή με το Κέντρο, ερχόμενος μια φορά την εβδομάδα και εφόσον το επιθυμεί, συζητάμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει έξω νηφάλιος, μακριά από την ουσία που ήταν εξαρτημένος.
Πόσο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση πως χρειάζεται βοήθεια;
Δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολα, αν συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για μια σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας. Όταν ο άνθρωπος είναι σε χρήση βρίσκεται σε έξαρση ή σε διαταραχή του εθισμού του. Δυστυχώς, ζητάς βοήθεια όταν βιώνεις σοβαρές συνέπειες του προβλήματος αυτού στη ζωή σου, είτε πρακτικές, είτε συναισθηματικές. Οι στατιστικές μελέτες γύρω από τα ζητήματα εθισμού και εξάρτησης δείχνουν ότι κάποιος που αντιμετωπίζει πρόβλημα ζητά ειλικρινή βοήθεια μόλις κάθε 8 χρόνια…
Ποιό είναι το ποσοστό επιτυχίας του Κέντρου;
80% σε όποιον καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Πόσο συχνά υποτροπιάζει κάποιος και ζητά και πάλι βοήθεια από το Κέντρο;
Υπάρχει αυτό το 20% που συνήθως ξαναζητάει βοήθεια για προβλήματα υποτροπής.
Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που φεύγει από σας να επανενταχθεί στην κοινωνία; Προσφέρετε κάποια περεταίρω βοήθεια (πχ συνεντεύξεις για δουλειά, σπίτι κτλ);
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο πρακτικό, όσο συναισθηματικό – ψυχολογικό. Έχοντας κάποια αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της ζωής με αποδοχή και αυτοσεβασμό. Πιστεύουμε περισσότερο στο να καταφέρει κάποιος να “πετάξει” μόνος του, γνωρίζοντας πλέον έναν τρόπο να μείνει “καθαρός”. Άλλωστε, είμαστε πάντα εκεί μαζί του και έξω, και φυσικά πάντα αλληλοϋποστηριζόμαστε… Δεν ανέφερα ότι όλοι οι σύμβουλοι του συλλόγου έχουν και οι ίδιοι βιωματική εμπειρία χρήσης και αυτό λειτουργεί θετικά στην προσπάθεια απεξάρτησης όσων ζητούν τη βοήθεια μας, γιατί η ταύτιση είναι το πιο λειτουργικό κίνητρο κινητοποίησης του να “μάθω να ζω”! Εγώ προσωπικά είμαι 15 χρόνια καθαρός. Μια μέρα τη φορά…
Ποιά είναι η πιο σοβαρή και ποιά η πιο συχνή περίπτωση εξάρτησης και εθισμού που συναντάται; Ναρκωτικά, τζόγος, κάτι άλλο;
Όπως σας ανέφερα, άλλο ο εθισμός και άλλο η εξάρτηση. Μιλάμε για διαταραχή, οπότε δεν υπάρχει κάποια κλίμακα. Το μόνο που διαφέρει είναι με ποιόν τρόπο, λανθασμένο φυσικά, έχει επιλέξει ο κάθε άνθρωπος να αντιμετωπίσει τη διαταραχή του εθισμού του. Ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, βουλιμία, ανορεξία, και άλλα…
Πόσο εύκολο είναι να χάσετε την ψυχραιμία σας και να παρασυρθείτε συναισθηματικά από τις εικόνες που αντικρίζετε καθημερινά;
Αυτό έχει η συμβουλευτική γενικότερα. Να μαθαίνεις να μην “καίγεσαι”. Χρειάζεται να βάζεις όρια και να τα διατηρείς. Αυτό συμβαίνει για να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση, να κάνεις θεραπεία και να εποπτεύεις παράλληλα. Σίγουρα υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Αυτό που σε κάνει να μην την κουβαλάς στο τέλος της ημέρας είναι να κάνεις τη σωστή ερώτηση: “Έκανα το καλύτερο που μπορούσα; Στήριξα;” Προσωπικά, αν το έχω κάνει αυτό, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος. Χρειάζεται να είσαι η ανθρώπινη σταθερά, αυτό έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται αποδιοργανωμένοι και ζητάνε βοήθεια.
Ποιά είναι η στάση του κράτους απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους;
Δεν θέλω να πω πολλά, δεν συμφωνώ με αρκετά πάντως σίγουρα. Για μένα έστω και ένας άνθρωπος αν βρει μια λύση από οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι το πιο σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι εξαιτίας αυτής της διαταραχής του εθισμού χάνονται καθημερινά πάνω από 12 άνθρωποι παγκοσμίως. Αυτό είναι το επείγον…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.