Τις τελευταίες δεκαετίες η αστεγία στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες έχει αποκτήσει μια βαρύνουσα σημασία ως ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η οικονομική κρίση και η αλλαγή του προσανατολισμού των δυτικών κρατών ευημερίας από την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970, επέδρασε σημαντικά στη χειροτέρευση των συνθηκών της καθημερινότητας για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στο κοινωνικό περιθώριο. Η χρηματιστικοποίηση των οικονομιών και η κερδοσκοπία στα ακίνητα, οδήγησε τις τιμές των ενοικίων σε μια σειρά χώρες να αυξηθούν σημαντικά, πολλές φορές σε σημείο δυσανάλογο με τις δυνατότητες ακόμα και της μεσαίας τάξης να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι είτε να καταλήγουν στην απώλεια στέγης, είτε να ζουν σε ένα μόνιμο καθεστώς στεγαστικής επισφάλειας.

Από τη μεριά των ερευνητών και των κυβερνήσεων η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ήταν επαρκής. Η εκπόνηση στεγαστικής πολιτικής δεν αντιμετωπίστηκε σαν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, με αποτέλεσμα οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της αστεγίας να είναι είτε ανεπαρκείς, είτε ανύπαρκτοι.

Οι άστεγοι άνθρωποι, ή αυτοί που ζουν γενικά σε ένα καθεστώς στεγαστικής επισφάλειας, έχουν διάφορες ταυτότητες. Μπορούν να κατηγοριοποιηθούν για παράδειγμα με βάση το χρώμα του δέρματος, την κοινωνική καταγωγή, ή ακόμα με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. Καθεμιά από αυτές τις επιμέρους κατηγορίες έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, διαφορετική κουλτούρα και εν τέλει πολλές φορές διαφορετική συμπεριφορά και άρα χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Η μελέτη του φαινομένου της αστεγίας και των διαφορετικών πληθυσμών που ανήκουν σε αυτή, είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και θα δώσουν στρατηγικές και μέτρα με σκοπό τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι μια από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη στέγης, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η ομοφοβία και η τρανσφοβία, μαζί με την οικονομική κρίση και την κερδοσκοπία στα ακίνητα δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα καταλήγουν σε στεγαστική επισφάλεια. Σύμφωνα με έρευνα του 2010 ανάμεσα σε 165 χαμηλά αμειβόμενους ΛΟΑΤΚΙ στην Νέα Υόρκη αναφέρεται ότι το 70% είχαν υπάρξει άστεγοι σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ στοιχεία από το 2011 δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για το 19% των τρανς ατόμων. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, όσον αφορά την καταγραφή των ΛΟΑΤΚΙ αστέγων, σε πολύ αρχικό στάδιο, στην ουσία το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα σε βάθος.

Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο είναι πολύ σημαντική μια προσπάθεια ανοίγματος του ζητήματος από την ακαδημαϊκή κοινότητα και με αυτό το σκεπτικό είναι πολύ σημαντική η συζήτηση που διοργανώνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 6.30μμ στο αμφιθέατρο ΔΕΣΚΟΙ. Θα μιλήσουν οι Αθηνά Αθανασίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο, τμήμα Ανθρωπολογίας), Νάνσυ Παπαθανασίου (διδάσκουσα στο Πάντειο, τμήμα Ψυχολογίας), Αντώνης Σιγάλας (μεταπτυχιακός φοιτητής, τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής), Άννα Κουρουπού (Red Umbrella Athens). Παρεμβαίνει ο Θεοδόσης Γκελτής (Υποψήφιος Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Συντονίζει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος LIFO.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//