Φαίνεται πως η Λατινική Αμερική γεννά ηγέτες. Μετά τις δικτατορίες που επικράτησαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες 70-80 ήρθε η ώρα για μία πιο αριστερή στροφή. Έτσι η μία μετά την άλλη χώρα της ηπείρου εφαρμόζει πολιτικές που είναι προς όφελος των πολιτών και όχι των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία έχει ανοίξει πόλεμο με την Ισπανία με αφορμή την κρατικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας YPF (θυγατρική του ισπανικού κολοσσού Repsol) και στο επίκεντρο βρίσκεται ο 40χρονος χαρισματικός υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Άξελ Κισιλόφ.
Η κόντρα με αφορμή την κρατικοποίηση
Μετρώντας μόλις τέσσερις μήνες στο συγκεκριμένο αξίωμα, ο Κισιλόφ τα έχει ήδη βάλει με την ισπανική κυβέρνηση με τους λόγους του να “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” στις σχέσεις των δύο χωρών. Είναι άλλωστε και ο υπεύθυνος της Αργεντινής στις διαπραγματεύσεις με την Ισπανία.
Μιλώντας στο Κογκρέσο και λανσάροντας ως εμφάνιση τις φαβορίτες και τα ανοιχτά πουκάμισα (πάντα χωρίς γραβάτα), ο υφυπουργός Οικονομικών άσκησε επίθεση στους “φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς” λέγοντας ότι μόνο ηλίθιοι θα πίστευαν ότι το κράτος είναι τόσο χαζό ώστε να παίζει με τους κανόνες της Repsol.
Όπως έχει αναφέρει μάλιστα και η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, την απεριόριστη εύνοια της οποίας απολαμβάνει ο Κισιλόφ, η Ισπανία έχει εγκαταλείψει στην τύχη της την εταιρεία, με αποτέλεσμα πλέον να έχει πληγεί η ενεργειακή βιωσιμότητα της Αργεντινής (μόνο πέρσι αναγκάστηκε να πληρώσει 9,4 δισ. δολάρια για εισαγωγές καυσίμων, κι αυτό ενώ μέρος των δικών της κοιτασμάτων μένει ανεκμετάλλευτο).
“Σαν άλλος Ούγκο Τσάβες…”
Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί τον τελευταίο μήνα, ο 40χρονος οικονομολόγος έχει συγκεντρώσει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, εντυπωσιάζοντας πολιτικούς και πολίτες της λατινικής Αμερικής και απογοητεύοντας ιδιώτες επενδυτές.
Πολλοί τον θεωρούν ως ιδεολόγο παλαιάς σχολής, καθώς έχει επικρίνει την παγκοσμιοποίηση του 21ου αιώνα και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή μπορεί να βρει τον δικό της δρόμο προς την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη. Στους λίγους αυτούς μήνες της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Κισιλόφ έχει χαρακτηριστεί σαν αντικαταστάτης του Ούγκο Τσάβες, ή σαν Κένεντι της Αργεντινής.
Το σίγουρο είναι πως οι κυβερνήσεις στη Νότιο Αμερική έχουν αρχίσει να πηγαίνουν κόντρα στους παγκόσμιους κολοσσούς (βλ. ΗΠΑ, Ε.Ε.) που ληστεύουν τα κράτη προς όφελος των τραπεζών, προκειμένου να εφαρμόσουν πολιτικές οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο τους ανθρώπους και όχι τα κέρδη.
Και όσο περισσότεροι Άξελ Κισιλόφ “ξεφυτρώσουν”, τόσο το καλύτερο για τους λαούς των χωρών αυτών…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.