Τέλη του 2014 κυκλοφορεί ένα πρωτότυπο μουσικό project, όχι σε ό,τι αφορά το θέμα του, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέγγιση του. Οι Δραμαμίνη μελοποιούν Καρυωτάκη, με συνθέσεις που δεν «ταιριάζουν» με καμία από τις προηγούμενες, με το άλμπουμ Με το Μηδέν και το Άπειρο να Συμφιλιωθούμε να κυκλοφορεί πριν μερικές εβδομάδες και σε φυσική μορφή, μέσω της εφημερίδας Αυγή.
Το 3pointmagazine συνομίλησε με τους πολυπράγμονες αδελφούς Μιχαηλίδη, το Χάρη και το Γιάννη, δημιουργούς του συγκροτήματος και «εργοστάσιο ιδεών» των Δραμαμίνη για το ιδιαίτερο project τους, την ποίηση και τη μουσική, διατηρώντας στην κουβέντα μας μια «φωτεινή» πλευρά, σαν τη μουσική τους.
Με το Μηδέν και το Άπειρο να Συμφιλιωθούμε: Ένα project πάνω στο οποίο δουλέψατε πολύ, με το μουσικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από αυτό που περιμέναμε, και πλέον κυκλοφόρησε και σε φυσική μορφή. Τα συναισθήματα σας γι’ αυτό;
Νιώθουμε γεμάτοι και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα και την κυκλοφορία. Χαιρόμαστε που σας άρεσε! Όντως το δουλέψαμε πολύ, με μεράκι και αγάπη.
Ένα βράδυ πειραματιζόμασταν με μία γλώσσα προγραμματισμού -την περίοδο που ηχογραφούσαμε το άλμπουμ- και μας ήρθε η ιδέα να συνδυάσουμε την κυκλοφορία του δίσκου με ένα παιχνίδι. Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς, φτιάξαμε μια διαδραστική εφαρμογή (adventure game) όπου αναπαραστήσαμε ψηφιακά την Πρέβεζα του 1928 όπου ο Καρυωτάκης έζησε το τελευταίο διάστημα ζωής του. Ο χρήστης μπορεί να επισκεφτεί το δωμάτιο του ποιητή, να μελετήσει χειρόγραφα, να ακούσει τον δίσκο και να λύσει μυστηριώδεις γρίφους! Αν θέλετε, κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ: www.dramamini.gr
Το άλμπουμ, όπως το καταλαβαίνουμε, χωρίζεται σε δυο «ενότητες» το Μηδέν και το Άπειρο. Έχει να κάνει με κάποιο συγκεκριμένο διαχωρισμό εννοιολογικό, μουσικό ή κάτι τέτοιο;
Ο διαχωρισμός έγινε για εννοιολογικούς αλλά και για μουσικούς λόγους. Πιστεύουμε πολύ στη ροή των τραγουδιών και στη διαδικασία ακρόασης. Το πρώτο μέρος περιέχει πιο ρυθμικά κομμάτια που δεν θέλαμε να χαλάσει η ροή τους, ενώ το δεύτερο αποτελείται από πιο εγκεφαλικές συνθέσεις. Άλλωστε, το concept του δίσκου όπως και ο τίτλος του, προτρέπει δύο αντίθετους κόσμους να συμφιλιωθούν!
Προσπαθήσατε να «ανακαλύψετε» την φωτεινή πλευρά του Καρυωτάκη. Νιώθετε καλυμμένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς; Υπήρχαν σχόλια από τον κόσμο;
Ο Καρυωτάκης είναι ένας από τους αγαπημένους μας ποιητές. Έχουμε διαβάσει όλο το υλικό του, όπως επίσης κείμενα, προσωπικές επιστολές, γράμματα κλπ. Σε όλη τη διαδικασία της σύνθεσης των τραγουδιών αλλά και την περίοδο που αντλούσαμε πληροφορίες για τη ζωή του ώστε να φτιάξουμε την εφαρμογή, δημιουργήσαμε μια σφαιρική εικόνα για το ποιος είναι τελικά αυτός ο άνθρωπος. Έτσι προσπαθήσαμε -συν τοις άλλοις- να αναδείξουμε και την άλλη πλευρά του ποιητή, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε: Τη ρηξικέλευθη, τη σουρεαλιστική και τη σατιρική. Επίσης, θελήσαμε να εκφραστούμε με τον δικό μας τρόπο πάνω στα ποιήματα. Ακούσαμε πολύ καλά σχόλια κι αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα.
Αυτός ο στίχος ως ένα σημείο εκφράζει το project. Χρησιμοποιήσαμε αυτή την αντίθεση σε κάποιες μελοποιήσεις, επηρεασμένοι και από τα ίδια τα ποιήματα. Φυσικά, υπάρχει και η άλλη πλευρά με τραγούδια όπως η «Μοναξιά», ο «Γραφιάς» το «Έχω κάτι σπασμένα φτερά» κ.α., που είναι πιο λυρικά και συναισθηματικά φορτισμένα. Γενικότερα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες. Θέλαμε να φανούν όλες οι πτυχές του ποιητή ώσπου στο τέλος να συμφιλιώνονται.
Στην ποίηση, και στη μουσική, ο καθένας εκλαμβάνει το νόημα σύμφωνα με τις δικές του απόψεις και βιώματα -αντίθετα από όσα μας έλεγαν στο σχολείο. Πιστεύετε πως είναι καιρός πλέον να δούμε διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις και σε άλλους ποιητές;
Αυτή είναι η μαγεία σε ορισμένα ποιήματα και τραγούδια: ότι ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, προσωπικά μας αρέσει να ακούμε διαφορετικά και καινούργια πράγματα και πιστεύουμε ότι όταν ένας ποιητής έχει ήδη μελοποιηθεί θα ήταν καλό μια επόμενη προσέγγιση να έχει το δικό της χαρακτήρα.
Σαν συγκρότημα αυξάνεστε και πληθύνεστε. Νιώθετε πιο γεμάτοι ως μπάντα πλέον;
Έχουν γίνει κάποιες ανακατατάξεις στη μπάντα ανά καιρούς, αλλά τα τελευταία χρόνια είμαστε η ίδια ομάδα, παίζουμε μαζί, ηχογραφούμε και έχουμε «δέσει» αρκετά. Επίσης είμαστε καλοί φίλοι και υπάρχει καλό κλίμα γενικότερα. Νιώθουμε πολύ χαρούμενοι που παίζουμε μαζί. Εκτός από εμάς τους δύο, στα τύμπανα είναι ο Αλέκος Κούρτης, στο μπάσο ο Κώστας Γιαννίρης, στα πλήκτρα ο Στέφανος Δανιηλίδης και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Αλέκος Βουλγαράκης.
Στην κατάσταση γενικότερης απαισιοδοξίας που ζούμε, μπορείτε να βρείτε το «φως»; Είναι η μουσική μια διέξοδος;
Το φως είναι μέσα μας. Όσο άσχημα κι αν πηγαίνουν τα πράγματα πάντα θα υπάρχει η ομορφιά στην ποίηση, στον άνθρωπο, στην κοινωνία και αξίζει να πολεμήσουμε γι’ αυτά. Γενικότερα θα ήταν καλό να μην είμαστε αδρανείς. Η μουσική είναι το καραβάκι που παίρνουμε όταν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα άσχημα της καθημερινότητας.
Για το τέλος, υπάρχει τίποτα νέο αυτόν τον καιρό στα σκαριά;
Αυτό τον καιρό είμαστε στο στούντιο και ετοιμάζουμε την καινούργια μας δισκογραφική δουλειά. Επίσης θέλουμε να προγραμματίσουμε κάποια Live για το χειμώνα γιατί δεν παίζουμε πολύ συχνά και μας έχει λείψει!
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.