Αν κάτι απασχόλησε τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου την χρονιά που πέρασε ήταν οι διαδηλώσεις των φοιτητών και των μαθητών της Χιλής, φαινόμενο πρωτόγνωρο για τη χώρα που είχε να κατέβει στους δρόμους από την εποχή του δικτάτορα Πινοσέτ.

Μέσα σε λίγους μήνες όλοι μιλούσαν για το τι συνέβαινε στην Χιλή για το εκπαιδευτικό σύστημα που αναγκάζει πολλούς φοιτητές αλλά και μαθητές να πληρώνουν για να σπουδάσουν, για τα αιτήματα των φοιτητών για δωρεάν και δημόσια παιδεία αλλά και για τα προβλήματα ανισότητας της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας της Χιλής. Αλλά μιλούσαν επίσης και για ένα κορίτσι… την  Camila.

Αν και μόλις 23χρονών η φοιτήτρια Γεωγραφίας, Camila Vallejo, δικαίως απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης από τους Times ως το BBC και φωτογραφήθηκε ως το πρόσωπο των κινητοποιήσεων. Κι αυτό γιατί αν και πρωτοστάτησε ως πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου της Χιλής( FECH) δεν θέλησε ποτέ να ηγηθεί, να το εκμεταλλευτεί πολιτικά ή να το καπελώσει, να το παίξει επαναστάτρια ή αρχηγός και να μιλά αερολογώντας ή να πράττει με στόχο να δειχθεί. Η ίδια πάντα δήλωνε πως ήταν απλά ένα όργανο των φοιτητών και μετέφερε τα αιτήματα και τις ανησυχίες αυτών, χωρίς να χρωματίζει το φοιτητικό κίνημα από τα δικά της ιδεολογικά πιστεύω( η ίδια είναι μέλος της νεολαίας του Κομμουνιστιού Κόμματος της Χιλής).

Στην Χιλή κατέβηκαν για πρώτη φορά 200.000 φοιτητές και μαθητές διαφορετικών κοινωνικών τάξεων με τα ίδια αιτήματα, δημόσια και δωρεάν παιδεία αλλά και μια δίκαιη με ίση κατανομή του πλούτου στην κοινωνία, και παρέμεινα 6 ολόκληρους μήνες φέρνοντας την κυβέρνηση του Πινιέρα σε πολύ δύσκολη θέση και αναγκάζοντάς την να ανοίξει διάλογο με τους εκπροσώπους του κινήματος, να αλλάξει τον υπουργό παιδείας και να υποσχεθεί πως θα γίνουν νομοθετικές αλλαγές στον χώρο της παιδείας που θα ελαφρύνουν οικονομικά τους φοιτητές. Κι όμως οι φοιτητές δεν ικανοποιήθηκαν. Η Vallejo εκτιμά πως η εκπαίδευση στη χώρα της, καθώς και άλλες βασικές υπηρεσίες όπως η υγεία και η κατοικία, είναι υπερβολικά ακριβά και η ποιοτική παροχή τους περιορίζεται μόνο σε αυτούς που μπορούν να τα πληρώσουν. «Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, παρέχοντας και χρηματοδοτώντας μια δωρεάν διδασκαλία ποιότητας και ίσης πρόσβασης και ρυθμίζοντας ανάλογα την ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να επιβραβεύει τον υπερβολικό ζήλο για κέρδος».«Μόνο έτσι θα ισχυροποιηθεί η δημόσια εκπαίδευση και μαζί η ανάπτυξη των ανθρώπων, κοινωνική και οικονομική.

Την άποψη της Camila, την οποία εξέφρασε σε μια συνέντευξή της, ενστερνίζονται όχι μόνο η πλειοψηφία των φοιτητών αλλά και το 80% των Χιλιανών που τάσσονται στο πλευρό τους.

Στο πρόσωπο της οι φοιτητές δεν βρήκαν μια ηγέτιδα- δεν χρειάζονταν κιόλας- ούτε μια όμορφη τύπισσα που έστρεφε τα φλας πάνω της, αλλά μια κοπέλα που είχε τα κότσια να τους εκπροσωπήσει επάξια και να τους εμπνεύσει ταυτόχρονα. Και βλέποντας ή διαβάζοντας τη συνέντευξή της καταλαβαίνεις το γιατί.

(Η Χιλή αν και έχει ανάπτυξη είναι μια χώρα με άνιση κατανομή πλούτου, μια χώρα η οποία έχει στηθεί βάσει του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που με νύχια και με δόντια περνάνε εδώ και μερικά χρόνια κομμάτι κομμάτι στην Ελλάδα. Εκεί πέρασε εν μια νυκτί από τον δικτάτορα Πινοσέτ και μετά την κατάρρευσή του κανένας δεν θέλησε να αλλάξει αυτό το σύστημα στο οποίο το νερό, το ρεύμα, η υγεία και η εκπαίδευση είναι όλα ιδιωτικά αποκλείοντας το σύνολο του πληθυσμού που ζει με 300 ευρώ βασικό μισθό!

Οι Χιλιανοί ζουν σε μια κοινωνία όπου ο δίπλα τους ζει καταχρεωμένος και πεινάει, οι ανισότητες είναι τεράστιες και οι νέοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια οι περισσότεροι καταχρεωμένοι στις τράπεζες από τα φοιτητικά τους χρόνια-ένα καλό πανεπιστήμιο κυρίως ιδιωτικό καθώς τα δημόσια είναι ελάχιστα και με άθλιες παροχές κοστίζει από 6.000 και πάνω.)

«Ένα καθεστώς που ανοίγει φυλακές και κλείνει σχολεία δεν μπορεί να είναι υπόδειγμα»

(30/12/2011)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//