Σάλο προκάλεσαν στα socialmediaοι καταγγελίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας φίλησε το χέρι ενός παπά, κατά την τελετή αγιασμού ενός σχολείου. “Δεν το φίλησε, έσκυψε από σεβασμό”, λένε επίμονα οι υπερασπιστές της αθεΐας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ως γνωστόν το μόνο κριτήριο της πίστης είναι το χειροφίλημα: αν φίλησε το χέρι, είναι ένας καλός Ορθόδοξος Χριστιανός που κρυβόταν μέχρι τώρα, ενώ αν το απέφυγε με μια περίτεχνη υπόκλιση, παραμένει ένας άθεος με σεβασμό στην επικρατούσα θρησκεία.
Είναι βέβαια εξαιρετικά σημαντικό για τη ζωή όλων μας να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της πίστης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η καθημερινότητα του Έλληνα εξαρτάται άμεσα από το αν ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί όντως για τα θεία ή πηγαίνει στην Εκκλησία κάθε Κυριακή μεταμφιεσμένος σε ταλαίπωρη γριά με μαντίλα, γιατί ντρέπεται να παραδεχτεί στους συντρόφους του ότι είναι βαθειά θρησκευόμενος.
Πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί με παθιασμένα άρθρα, postsκαι tweetsη γόνιμη αυτή αντιπαράθεση, για να λάμψει όλη η αλήθεια για τον άνθρωπο που μπορεί σε λίγους μήνες να πάρει τα ηνία της χώρας. Επιπλέον, αυτή η υψηλού επιπέδου διαμάχη μας κρατάει μακριά από ένα σωρό ανούσια ζητήματα με τα οποία θα μπορούσαμε να σπαταλάμε το χρόνο μας. Ποιος θα προτιμούσε, για παράδειγμα, να συζητάμε για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, καταγραφή και φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατασκευή τζαμιών στις μεγάλες πόλεις (και όχι εικονοστασίων στη Βουλή);
Η τύχη μας, πάντως, δεν έχει τέλος, γιατί αυτός ο θεόσταλτος (για τους θρησκευόμενους, για τους άλλους είναι αθεόσταλτος) ντόρος για το χειροφίλημα συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα μιας ακόμη σπουδαίας αντιπαράθεσης. Η δήλωση της Μαρίας Ρεπούση σχετικά με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών προκάλεσε αντιδράσεις που στόχευσαν απευθείας στην ουσία του ζητήματος: είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα αναβαθμιστεί, πριν ξεκαθαριστεί δια παντός αν τα αρχαία ελληνικά είναι νεκρή, ζωντανή, νεκροζώντανη ή σε κωματώδη κατάσταση γλώσσα.
Μαθητές και καθηγητές σε ολόκληρη τη χώρα μελετούν με αγωνία τη σχετική αρθρογραφία και συστήνουν ομάδες παρακολούθησης των αντίστοιχων συζητήσεων στο Facebook και το Twitter. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο λόγος που οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες είναι στην πραγματικότητα ο τρόμος τους μπροστά στο ενδεχόμενο να διδάξουν χωρίς να έχει κριθεί η μάχη της ζωής των αρχαίων ελληνικών.
Ποιος ενδιαφέρεται για κουραστικές λεπτομέρειες όπως η οπισθοδρομικότητα του νομοσχεδίου για το “Νέο Λύκειο”; Τί σημασία έχουν οι κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών, τα υπεράριθμα τμήματα, η έλλειψη υποδομών; Δεν είναι σαφώς πιο κρίσιμο ζήτημα η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες από το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο θα ενταχθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί; Γίνεται να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε το αποτυχημένο σύστημα των Πανελληνίων, χωρίς να αποφασίσουμε πρώτα αν η δήλωση της κ. Ρεπούση είναι επιστημονικά έγκυρη;
Τί τύχη να ζεις στην Ελλάδα αυτό τον καιρό. Ποιος άλλος λαός έχει αντιμετωπίσει την κρίση με τόση νηφαλιότητα, θέτοντας όλα τα ζητήματα στην πραγματική τους βάση;
Θέμος “Απίκος” Ρίζος
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.