Ομάδα από 40 επιζήσαντες του Oλοκαυτώματος των Εβραίων καθώς και απογόνων αυτών που είχαν στοχοποιηθεί από τη ναζιστική Γερμανία άσκησαν σκληρή κριτική για τις ισραηλινές πράξεις στη Γάζα και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.
Το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε επιστολή των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, το Διεθνές Εβραϊκό Αντισιωνιστικό Δίκτυο, το οποίο βοήθησε στην σύνταξη της επιστολής, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στην οποία οι υπογράφοντες καταδίκασαν τις βιαιοπραγίες στη Γάζα.
Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβανόταν η Εντίθ Μπελ, της οποίας οι γονείς πέθαναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ η ίδια είχε μεταφερθεί σε τέσσερα στρατόπεδα. Επίσης, η Σουζάν Βάις, που η μητέρα της δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς ενώ η ίδια είχε φυγαδευτεί από Γάλλους αγρότες και η Λιλιάν Καζετζένσκι, κόρη του Σμέρκε Καζετζένσκι, Εβραίου αγωνιστή που έδρασε εναντίον των Ναζί στη Λιθουανία. Παρόντες ήταν επίσης ο Μονάντεςλ Χερζαλάχ και o Χάνι Τζαμά, δύο Παλαιστίνιοι που η οικογένεια τους μένει στη Γάζα. Όλοι εξέφρασαν την εκτίμησή τους στους απογόνους των θυμάτων και στις προσπάθειες των επιζησάντων.
Το γράμμα έφερε την υπογραφή 40 επιζησάντων ενώ 287 απόγονοι των θυμάτων πρόσθεσαν τα ονόματα τους.
«Φθονώ οποιονδήποτε θα χρησιμοποιήσει αυτά τα γεγονότα με σκοπό να εξολοθρεύσει τους Παλαιστίνιους», είπε η Μπελ, η οποία σημείωσε ότι επιβίωσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από «καθαρή τύχη».
«Ως Εβραίοι επιζήσαντες και απόγονοι επιζήσαντων και θυμάτων της γενοκτονίας από τους Ναζί καταδικάζουμε απολύτως τις βιαιοπραγίες εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, την κατοχή και τον εποικισμό στην ιστορική Παλαιστίνη», αναφέρει η επιστολή. «Κάνουμε έκκληση για άμεση παύση της πολιορκίας και του αποκλεισμού της Γάζας. Καλούμε σε ένα πλήρες οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Το “ποτέ ξανά” πρέπει να σημαίνει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ».
«Συγχαίρω το κουράγιο σας να κάνετε μια δήλωση σαν αυτή, που προέρχεται από την καρδιά σας», είπε ο Χερζάλαχ, μέλος του Δικτύου της παλαιστινιακής κοινότητας των ΗΠΑ, η οικογένεια του οποίου εκδιώχτηκε από το ισραηλινό τμήμα της Γάζας. «Δεν εξεπλάγην όταν είδα τις θαρραλέες δηλώσεις των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος και των οικογενειών τους».
Η ανάγκη για αυτή την επιστολή προήλθε από την οργή των υπογραφόντων προς το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιούσε τις ιστορίες τους για να δικαιολογήσει της βιαιότητες εναντίον των Παλαιστινίων. Ένας από τους υπογράφοντες, ο οποίος βοήθησε και στην συγγραφή της επιστολής ήταν ο Δρ. Μέγιερ, ένας Γερμανο-Ολλανδός γιατρός που επέζησε στο Άουσβιτς και απεβίωσε την προηγούμενη μέρα από την δημοσίευση της επιστολής. Ο Μέγιερ επέκρινε ανοιχτά τις τακτικές του Ισραήλ. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα The Electronic Intifada: «Έπρεπε να εγκαταλείψω το σχολείο μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων… Επομένως, μπορώ να ταυτιστώ απολύτως με τους νέους Παλαιστίνιους, στου οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να ταυτιστώ με τους εγκληματίες που στερούν από τα παιδιά την εκπαίδευση τους».
Στην επιστολή ασκείται κριτική σε έναν άλλο επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, τον Έλι Βίζερ, ο οποίος με κείμενό του επίσης στους New York Times καλούσε τη Χαμάς να σταματήσει τις «θυσίες των παιδιών» ενώ παρουσιάζει τη διαμάχη Ισραηλινών – Παλαιτινίων σαν «μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα».
«Διαβάζοντας το κείμενο του Βίζερ ένιωσα αηδία», είπε η Μάγια Έτινγκερ, η μητέρα και η γιαγιά της οποίας επέζησαν του Ολοκαυτώματος. «Αποτελεί ένα καθρέφτισμα των πράξεων του Ισραήλ, δηλαδή της βαρβαρότητας της συλλογικής τιμωρίας που πραγματοποιεί μέσω των βομβαρδισμών».
Το Διεθνές Εβραϊκό Αντισιωνιστικό Δίκτυο σημείωσε ότι η ανταπόκριση που δέχτηκε ήταν κατά κύριο λόγο θετική, χωρίς ωστόσο να λείπουν απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα καθώς και σχόλια στο Facebook που εκφράζουν την απέχθεια κάποιων Ισραηλινών.
«Είναι κρίμα που ο Χίτλερ δεν ολοκλήρωσε τη δουλειά του», έγραψε ένας χρήστης και ένας άλλος ανέφερε ότι «οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που έχουν αυτές τις ιδέες είναι ελεύθεροι να πάνε στους θαλάμους αερίων και να πεθάνουν».
Πηγή: Infowar
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.