Μια νεαρή μουσουλμάνα έβαλε το σώμα της μπροστά για να υπερασπιστεί μια άλλη μουσουλμάνα που λοιδορούνταν από τους φασίστες του EDL. Δεν φοβήθηκε, κοίταξε τον αρχηγό του EDL στα μάτια χαμογελώντας του. Μια εικόνα αντίστασης που έκανε το γύρο του διαδικτύου
Έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες. Ο λόγος για τη φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογραφός του Press Association, Τζο Γκίντενς, από τη συγκέντρωση του EDL στο Μπέρμιγχαμ, ακροδεξιάς οργάνωσης που δρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι γνωστή για την ισλαμοφοβία της. Στην φωτογραφία απεικονίζεται μια νεαρή μουσουλμάνα να κοιτά στα μάτια τον ηγέτη του EDL και να χαμογελά ατρόμητα μπροστά του.
Η Saffiyah Khan περνούσε από το σημείο τυχαία, όταν είδε 20 φασίστες του EDL να έχουν περικυκλώσει και να φωνάζουν σε μια περαστική μουσουλμάνα που φορούσε χιτζάμπ. Οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα για να προστατέψουν την γυναίκα κι έτσι η ίδια ένιωσε την ανάγκη να λάβει δράση και να αντιμετωπίσει τους φασίστες.
Έτσι στάθηκε μπροστά από τη γυναίκα και τους φασίστες και, ενώ ήταν περικυκλωμένη, με το ένα χέρι στην τσέπη και μια απίστευτη ηρεμία, κοίταξε στα μάτια τον αρχηγό τους και τους 20 φασίστες, και χωρίς ίχνος φόβου, τους χαμογέλασε ειρωνικά.
Η ίδια απάντησε στους δημοσιογράφους αργότερα, «είμαι γέννημα θρέμμα του Μπέρμιγχαμ και το έκανα γιατί αυτό ήταν το σωστό». Δεν είμαι πολιτική ακτιβίστρια, απλά έτυχε να είμαι με την παρέα μου εκεί γύρω, όταν είδα ότι μια μουσουλμάνα που φώναξε στους φασίστες είστε «ρατσιστές» περικυκλώθηκε από εκείνους. Ήταν απόλυτα τρομαγμένη και, επειδή η αστυνομία δεν έκανε, τίποτα αποφάσισα να πάω εγώ εκεί. Έτσι στράφηκαν προς εμένα. Ο Ian Crossland (αρχηγός του EDL) κούναγε το δάχτυλό του στο πρόσωπό μου. Δεν φοβήθηκα στο ελάχιστο. Μένω αρκετά ήρεμη σε αυτές τις καταστάσεις. Ήξερα ότι προσπαθούσε να με προκαλέσει, αλλά εγώ δεν θα το έκανα. Απλά έμεινα μπροστά του».
«Έχω χάσει την ανωνυμία μου, λόγω της εικόνας, αλλά συνολικά άξιζε τον κόπο. Αν και μάλλον πλέον με έχουν στοχοποιήσει, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολλοί άνθρωποι θα ήταν τόσο υποστηρικτικοί, γι’ αυτό άξιζε τον κόπο», καταλήγει η θαρραλέα Khan.
«Ποιος φαίνεται να έχει την δύναμη εδώ, η πραγματική Αγγλίδα από το Μπέρμιγχαμ, ή το EDL που «μετανάστευσε» για μια μέρα στην πόλη μας και δεν μπόρεσε να αφομοιωθεί;» αναρωτιέται ειρωνικά ο φωτογράφος στην πρώτη ανάρτηση της φωτογραφίας που έγινε τελικά εικόνα αντίστασης απέναντι στην ακροδεξιά και την Ισλαμοφοβία.
Διάβασε ακόμη:
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.